Hlavní obsah

Covid, covid, covid… počkejte po volbách! Trump finišuje kampaň

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump mluví ke svým příznivcům na Floridě.

Reklama

Ve Spojených státech vrcholí předvolební kampaň ruku v ruce s nejhorším nárůstem pozitivních případů od začátku pandemie. A právě toto téma nemá Trump zjevně rád. Na jedné z cest po zákazu vycházení přislíbil i vyhazov Fauciho.

Článek

Období dvou týdnů před volbami přineslo 830 tisíc nově nakažených a 9 500 mrtvých v souvislosti s covidem-19. Čísla ale ne všechny dokážou přesvědčit o závažnosti problému. A jako odolný vůči „mediálnímu spiknutí“ se jeví Donald Trump, který poslední dny kampaně tráví mimo jiné zlehčováním covidu-19. Jak ale píší americká média – Trump zlehčuje nemoc, která mu zabíjí vlastní voliče.

Blížící se den D znamená také poslední šanci vykřiknout směrem k Američanům silná slova a svou „anticovidovou“ kampaň přeměnit v konkrétní předvolební sliby.

Navzdory všem číslům Trump například trval na tom, že jsou Spojené státy na cestě z pandemie ven, přestože se sám na pozitivní vlně na chvíli svezl. „Až do 4. listopadu bude společnost Fake News Media naplno sledovat covid, covid, covid,“ tweetoval 27. října. „Zatáčku ale vybereme. 99,9 %.“

S rostoucím počtem hospitalizací a úmrtí ale téměř nic nenasvědčuje tomu, že se situace v USA zlepšuje. Trump nadále trvá na tom, že hotová vakcína je prakticky za rohem a ekonomiku v roce 2021 čeká vzkříšení. Značná část amerických mainstreamových médií mu ale připomíná, že Trumpovi klesají voličské body zejména za nezvládnutí pandemie, která stála život zatím 230 tisíc Američanů. S Trumpovým nakládáním s pandemií k 29. říjnu podle průzkumu veřejného mínění FiveThirtyEight nesouhlasilo v průměru 57,6 % Američanů, naopak souhlasilo 39,4 %. Jestli Trump vyhraje i navzdory těmto číslům, „bude to znamenat, že se lidé rozhodli dívat se dopředu, ne zpět,“ řekl pro The Time republikánský politik Michael DuHaime.

A to je přesně to, v co Trump doufá, že lidé chtějí. Nadále pořádal shromáždění tisíce příznivců, a to i přes opatření ke zpomalení šíření viru omezující počty lidí. Nadále povzbuzuje své publikum, aby hledělo do budoucnosti. „Biden by nás tady všechny zavřel. Už jsme blízko!“ tweetoval pak 30. října.

Kaskádou dezinformací završil i svou poslední kampaňovou šňůru. Ve svém projevu ve Waterford Township v Michiganu 30. října Trump vtipkoval, že nosit roušky je správné „politicky“. Lékaře obvinil, že hlásí přehršel úmrtí v souvislosti s covidem-19, aby si „vydělali peníze“, nárůst případů dal za vinu většímu objemu testování a nezapomněl dodat, že „kdo toto pochopí, bude mu líp“. Zřejmě nemluvil ke stovkám tisíc pozůstalých a milionům nakažených po celém světě.

„To je všechno, o čem teď slýchávám. Zapnu televizi a covid, covid, covid, covid, covid, covid,“ prohlásil zase na shromáždění v Lumbertonu v Severní Karolíně 24. října. „Mimochodem, od 4. listopadu o tom už slýchávat nebudete.“ Trumpův instinkt bagatelizovat pandemii je konzistentní od počátku šíření viru ve Spojených státech. Na jedné z jeho posledních destinací, floridském Miami, protáhl shromáždění i navzdory nočnímu vycházení. Tam se Trump rozhodl dav potěšit i předvolebním příslibem. Za skandování „vyhodit Fauciho“, jindy respektovaného epidemiologa a člena jeho pracovního týmu, spiklenecky prohodil: „Nikomu to neříkejte, ale počkejte, až bude chvíli po volbách.“

Expert se těší v boji s pandemií covidu-19 větší důvěře veřejnosti než Trump, s prezidentem se však v poslední době výrazně rozchází v názorech ohledně toho, jak se vypořádat se šířením nákazy. Anthony Fauci je už několik desetiletí ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) a sloužil již šesti americkým prezidentům. Až v posledních měsících se však pro americkou veřejnost stal známou figurou, protože na jaře pravidelně vystupoval po Trumpově boku při brífincích o vývoji pandemie v USA.

Právě doporučeními nejlepších vládních odborníků na veřejné zdraví prezident po celý rok pravidelně opovrhoval. V dubnu na brífinku v Bílém domě dokonce bezelstně navrhl, jestli by v boji proti covidu-19 prostě nepomohlo nitrožilní podávání dezinfekčních prostředků, jako je bělidlo. Později tvrdil, že šlo o sarkasmus, nicméně zděšení v očích lidí v sále naznačovalo své. Vzít si roušku na veřejnosti odmítal několik měsíců, dlouho poté, co vědci označili roušky jako doposud jediný účinný způsob zpomalení šíření koronaviru.

Podle asistenta z Bílého domu si Trump myslel, že v roušce vypadá slabě a ustrašeně pro sebe i své okolí. „Běžně se mračil, když potkal někoho z asistentů v roušce“, po celou dobu pandemie říkal, že lidem v rouškách nejde rozumět, a nemůže tak s nimi pořádně mluvit. Laxní přístup dohnal Bílý dům v září. Během několika týdnů se nakazilo na Trumpově oběžné dráze více než 30 lidí, včetně prezidenta samotného, přední poradkyně Hope Hicksové, tiskové mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyové a první dámy Melanie Trumpové.

Nakonec se Trump sám stal nejexkluzivněji léčeným pacientem na světě. Po čtyřech dnech se vrátil ve velkém, na rtech nebojácná slova: „Je mi lépe a možná jsem imunní, nevím. Nenechte to však dominovat vašim životům. Buďte opatrní. Máme nejlepší léky na světě.“ Ať už to Trump chce uznat, nebo ne, pandemie životu Američanů pro rok 2020 dominuje a bude také jedním z klíčových témat volby nového prezidenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované