Hlavní obsah

Covid je zasáhl v březnu, jeden se zotavil za 243 dní, druhý dál bojuje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britské noviny The Times připomněly šťastný příběh Nicholase Synnotta, který se po dlouhých 243 dnech boje s koronavirem mohl na Vánoce vrátit z nemocnice. Synnott nyní poslal vzkaz jinému Britovi, jehož boj o život ještě trvá.

Článek

Příběh Nicholase Synnotta proletěl ostrovními médii už v předvánočním čase, kdy se 59letý pilot British Airways vrátil s velkou slávou domů do vesnice Betchworth nedaleko Londýna.

Předcházelo tomu 243 dní boje o život v nemocnici v texaském Houstonu, kde byl hospitalizován s covidem-19 poté, co onemocněl při jednom z běžných letů.

Otec dvou dětí byl podle lékařů z tamní nemocnice na pokraji smrti. Po respiračním selhání byl napojen na ventilátor a postupně i další zařízení, když mu začaly kromě plic selhávat i srdce a další orgány.

„Každý orgán v jeho těle byl postižený covidem-19. Ale díky tomu, že jeho zdraví před nemocí bylo tak dobré, to mohl ustát a přežít i něco takto vážného,“ řekl k tomu kardiolog Biswajit Kar, který se v Houstonu o Synnotta staral.

Podle specialistky na intenzivní péči, doktorky Bindu Akkantiové, bylo množství komplikací a selhání různých orgánů tak velké, že se doktoři museli sami sebe ptát, jestli tam Synnott „ještě vůbec je“.

Lékařský tým se podle deníku The Times shodl, že klíčovou roli v jeho zotavení hrála manželka Nicola, která s těžce nemocným manželem zůstávala každý den a dodávala mu sílu.

Sám Synnott o svých zážitcích z nemocničního lůžka nechtěl příliš mluvit do médií. V krátkém vzkazu po opuštění nemocnice řekl televizi ABC, že „si prošel temnou fází a měl hodně psychických problémů, se kterými se musel vypořádat“.

Podle The Times se Synnott médiím při jeho pokračující rekonvalescenci v domácí péči nadále vyhýbá, v soukromí ale přece jen přispěl jedním poselstvím. Popřál bývalému lobbistovi a poradci labouristů Dereku Draperovi, aby prolomil jeho rekord nejdéle se zotavujícího Brita z koronaviru a konečně se v pořádku mohl vrátit domů.

Třiapadesátiletého Drapera do nemocnice přijali s covidem-19 ve stejnou dobu jako Synnotta. Zatím ale neměl to štěstí, aby se zotavil, a dál bojuje o život. Už po dobu neuvěřitelných devíti měsíců.

Reklama

Doporučované