Hlavní obsah

Covid mají stovky vězňů i dozorců. Nastoupit má policie

Foto: vlada.cz

Podle Marie Benešové by v covidem zasažených nemocnicích mohli pomáhat vojáci či policisté.

Reklama

Koronavirus tvrdě zasáhl i české věznice. Nakažené jsou více než čtyři stovky vězňů a koronavirus má i 350 vězeňských pracovníků.

Článek

V současnosti jsou ve věznicích v platnosti stovky protiepidemických opatření. Aby se zamezilo šíření nákazy, provádí věznice trojfázové izolování, kdy jsou od sebe odděleni nakažení, rizikoví a zdraví trestanci. Každá věznice má však v ochranných opatřeních jiné možnosti, které závisí hlavně na počtu vězňů.

V současné době je z celkového počtu 19 300 vězňů 415 pozitivních. Zhruba z 11 tisíc příslušníků a zaměstnanců jich je 353 pozitivních.

„Režim ve věznicích jsme museli přizpůsobit protiepidemickým opatřením a současné situaci, kterou epidemie přináší. Změnil se režim volnočasových aktivit i vycházek. Jsou zrušené návštěvy, vězni komunikují s rodinami po Skypu,“ řekla pro Seznam Zprávy tisková mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Lékařské péče se vězňům dostává, a to i přesto, že se věznice potýkají s nedostatkem zdravotnického personálu. Pokud je to možné, zdravotníci vypomáhají hned v několika věznicích. Ve svých nemocnicích také zřídili covidové jednotky pro vážné případy onemocnění.

Koronavirus se přirozeně šíří i mezi vězeňským personálem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová v úterý pro MF Dnes uvedla, že v nejhorším případě by chybějící zaměstnance ve věznicích mohli doplnit vojáci či policisté. Vězeňská služba však zatím o pomoc nepožádala.

„Armáda je nasazována podle rozhodnutí vlády, které obdržíme nařízením, a na základě toho pak vydáváme svoje vnitřní nařízení pro nasazení vojáků. V tento moment nemáme žádnou konkrétní formální žádost,“ říká mluvčí Armády ČR Magdalena Dvořáková. Podle Kučerové navíc Vězeňská služba může o součinnost požádat jen Policii ČR.

Reklama

Doporučované