Hlavní obsah

Následek ministerských rošád. Zapomněli, že ke covidu se může přidat chřipka

Foto: vláda.cz

Vojtěchovi nástupci a zároveň předchůdci zapomněli objednat vakcíny na chřipku.

Reklama

Nekončící výměna stráží na ministerstvu zdravotnictví má další důsledek. Nástupci a zároveň i předchůdci staronového ministra Adama Vojtěcha (za ANO) zapomněli ohlídat, že úřad zajistí více vakcín proti chřipce.

Článek

Na podzim tak mohou chybět vakcíny proti chřipce. Na problém upozornil v rozhovoru pro Seznam Zprávy znovu povolaný ministerský poradce a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Zajímalo mě to, jestli se objednal dostatečný počet vakcín proti chřipce na nastávající chřipkovou sezónu, protože to se řeší vždy na začátku roku, a pan ministr Vojtěch řekl, že se na to musí podívat, protože to jsou věci, které zdědil, a musí je teď rychle napravovat, ale přislíbil, že zajistí, aby bylo vakcín dost,“ řekl Maďar.

Ten mimochodem varoval, že mutace delta se Česku nevyhne. Jak se ukazuje, už je tady a šíří se komunitně. Podrobnosti ZDE.

A ukazuje se, že se skutečně dostatečný počet vakcín začátkem roku neobjednal.

„Ministr Vojtěch prověřil, zdali v tomto směru učinili jeho předchůdci potřebné kroky. Bohužel se zdá, že nikoliv,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Na rozdíl od dřívějších let byl loni zájem Čechů o vakcíny proti chřipce enormní. Zatímco v roce 2019 museli distributoři zlikvidovat 40 tisíc dávek, o které nebyl zájem, loni nestačila ani dodatečná dodávka 20 tisíc vakcín nad dojednaných 860 tisíc.

Česko se v proočkovanosti populace proti chřipce tradičně krčí až daleko za evropskými premianty. Proto i počet vakcín dodávaný distributory je relativně nízký. Loni ale pandemie covidu vystrašila veřejnost natolik, že se zájem významně zvedl.

Letos bude o 13 procent vakcín více

Vzhledem k charakteru chřipky, která je respiračním onemocněním, přitom poroste riziko nákazy s mírou otevření společnosti po koronavirových restrikcích. Zatímco loni chřipková sezóna díky restriktivním opatřením, jako byl zákaz větších akcí nebo povinnost nošení roušek a respirátorů, v podstatě neproběhla.

„Za předpokladu, že nedojde k nečekanému vývoji situace, vzhledem k pomalu se zvyšující proočkovanosti proti nemoci covid-19 lze očekávat postupnou normalizaci života společnosti na celém světě. To ve svém důsledku ovšem znamená i normalizaci výskytu chřipkových onemocnění, k nimž by v následující sezóně 2021–2022 mělo již docházet tak jako v běžné sezóně. Nadále nelze vyloučit možnou vysoce rizikovou kombinaci výskytu onemocnění covid-19 a chřipky,“ uvádí se ve zprávě Státního zdravotního ústavu ke zhodnocení chřipkové sezóny 2020–2021.

Otázkou ale je, jaký bude zájem o vakcinaci letos.

„Český národ je v tomto směru naprosto nevyzpytatelný. V zásadě záleží na tom, co v měsíci září projde mediálním prostorem. Přitom u chřipkové vakcíny neplatí to, že stačí projevit zájem a dostanu se k ní. Výrobní kapacity jsou stále menší, než je poptávka. Výrobci si je tedy směrem k podzimu musí alokovat nejdéle v měsíci červnu,“ popisuje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Už loni na podzim ale šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) uváděla, že se jedná o navýšení pro rok 2021.

„S ohledem na plánování výrobního procesu rok dopředu zahájíme společně s ministerstvem aktivity směrem k výrobcům ještě do konce tohoto roku, abychom pro ČR zajistili větší množství vakcín pro chřipkové období na příští rok,“ poznamenala ředitelka SÚKL Irena Storová.

A SÚKL Seznam Zprávám i nyní potvrdil, že byl pověřen předběžným jednáním.

„Obecně není zajišťování vakcín přímo v gesci SÚKL. Vzhledem k pandemii covidu-19 však klinická skupina ministerstva zdravotnictví zmocnila SÚKL k oslovení výrobců vakcín proti chřipce s dotazem na množství očkovacích látek, které mohou do České republiky dodat. SÚKL informaci posléze předal ministerstvu zdravotnictví, v jehož gesci jsou další kroky,“ uvedla tisková mluvčí úřadu Klára Brunclíková.

Jenže tento další krok neprovedlo ministerstvo zdravotnictví v počátku roku, ale teprve nedávno, jak potvrdila výše mluvčí Vojtěchova resortu. Přesto se ale navýšení dodávek podařilo s výrobci dojednat.

„Pan ministr nechal prověřit plánované dodávky chřipkových vakcín u výrobců a ti opět dodávky pro ČR meziročně navýší. S výrobci průběžně jedná SÚKL a i tentokrát je o navýšení požádal. Do Česka by letos mělo dorazit téměř milion vakcín proti chřipce. Je to asi o 13 procent více než loni. Ministr Vojtěch osloví výrobce chřipkových vakcín a požádá je o ještě větší navýšení,“ dodala mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpanyová.

Cílem Světové zdravotnické organizace (WHO) i Evropské unie je dosáhnout 75% proočkovanosti v rizikové populaci, to se týká hlavně starší populace. V Česku se ale podíl vakcinovaných lidí nad 65 let pohybuje od roku 2013 stále jen kolem 20 procent. Průměr Evropské unie je přitom 40 procent.

Reklama

Doporučované