Hlavní obsah

Covid nehuntuje jen tělo. Češi ve velkém nakupují antidepresiva

Foto: Unsplash

V prvních třech měsících roku 2021 se léky na uklidnění prodávaly o 69 procent více než loni. Ilustrační fotografie.

Reklama

Během pandemie narost počet lidí s psychickými obtížemi. To se podepsalo na prodeji antidepresiv a léků na spaní, ale i volně prodejných přípravcích na uklidnění. Některá čísla jsou i znamením toho, že Češi vyhledávají pomoc.

Článek

Současná situace dopadá i na psychickou pohodu Čechů. V souvislosti s tím od začátku pandemie rostl prodej antidepresiv, léků na spaní, ale i volně prodejných přípravků na uklidnění.

Podle farmaceuta a zakladatele Lékárny.cz Vladimíra Finsterleho lidé nakupují léky související s psychikou víc než předtím. „Soudě z obsahu nákupních košíků Lékárna.cz hledají dostupnou úlevu i ve volně prodejných přípravcích,“ popisuje. Kategorie volně prodejných léků na stres a úzkost v Lékárně.cz loni vzrostla o 52 procent. V prvních třech měsících roku 2021 se však léky na uklidnění prodávaly o 69 procent více než v tomto období před rokem.

Podle ředitelky a zakladatelky neziskové organizace Nevypusť duši Marie Salomonové není překvapující, že počet lidí s psychickými problémy během pandemie narůstá, s čímž souvisí i zvýšené prodeje léků. „Je ověřeno, že se psychika celé populace zhoršila,“ potvrzuje.

V průběhu pandemie se důvody psychických problémů mění. „Nejdřív to byl přirozený strach z neznámého a obava o blízké. K tomu se přidávají restrikce. V další fázi to je vystřízlivění z falešného pocitu vítězství, ztráta naděje na brzký konec, únava a frustrace z nekompetentního vedení, chaotických a neustále se měnících nařízení. Nakonec je to obava o budoucnost, reálné sociální a ekonomické dopady,“ vysvětluje profesor Pavel Mohr, primář kliniky Národního ústavu duševního zdraví a předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP.

Na zhoršující se psychickou pohodu mají vliv i další faktory. „Může to být například delší odloučení od rodiny, která je v jiném okresu, nebo také dlouhodobý home office. Ten je zátěží zejména pro ženy, které pečují o rodinu a zároveň pracují, což je velmi náročné,“ říká Salomonová. Podle ní patří právě ženy s dětmi a mladí lidé k nejohroženějším skupinám.

Lékárna.cz pozorovala v roce 2020 i meziroční nárůst volně prodejných léků na spánek o 50 procent. Od letošního ledna do března se však jejich prodej v porovnání s minulým rokem ještě zvedl, a to o 42 procent. „Na volně prodejných lécích by neměla vznikat závislost. U předepisovaných léků na spaní se závislost vytvořit může, ale to neznamená, že je jejich indikace lékařem vždy špatně. Je ovšem potřeba pomáhat lidem s psychickými obtížemi, včetně poruch spánku, komplexně,“ popisuje Salomonová.

Nárůst prodeje zaznamenala i antidepresiva. „Pokud jde o léky na předpis, zajímavý je vývoj právě u nich. U covidového roku je patrný zřetelný nárůst,“ říká tiskový mluvčí lékárny Dr. Max. Od března 2019 do února 2020 jich lékárna Dr. Max prodala 2 072 169. O rok později, tedy v covidovém roce, to už bylo 2 340 685 prodaných antidepresiv.

Podle odborníků je nárůst prodeje antidepresiv ale důkazem toho, že se lidé snaží vyhledat odbornou pomoc, protože tyto léky může předepsat jedině lékař. „Je to vlastně dobrá zpráva, která svědčí o tom, že lidé vyhledávají odbornou pomoc a své obtíže adekvátně řeší, chtějí se léčit,“ říká Mohr.

S tím souhlasí i Salomonová. „Nemyslím si, že je vzrůstající prodej antidepresiv špatné znamení, zvlášť v situaci, kdy počet lidí s psychickými obtížemi prokazatelně narůstá. V České republice máme obecně dlouhodobě potíže s tím, že pomoc odborníka vyhledá daleko méně lidí, než kolik jich skutečně trpí depresemi,“ vysvětluje.

Nárůst psychických problémů ilustruje i průzkum Národního ústavu duševního zdraví z listopadu 2020. Podle něj bylo v Česku loni na jaře 30 procent lidí s duševním onemocněním, na podzim už 33 procent. „Ve srovnání s rokem 2017 se výskyt poruch nálady více než ztrojnásobil, frekvence úzkostných poruch vzrostla téměř na dvojnásobek, počet lidí s myšlenkami na sebevraždu stoupl ze čtyř procent na 14,“ popisuje Mohr a dodává, že nejvíce zasaženou skupinou jsou mladí lidé, studenti, lidé bez práce a s nižším vzděláním.

V případě potíží se lidé mohou obrátit na některou z linek důvěry. Nepřetržitě, zdarma a zcela anonymně je v provozu například Linka první psychické pomoci na čísle 116 123.

Reklama

Doporučované