Hlavní obsah

Covid ovlivní říjnové volby, budou platit zvláštní protipandemická pravidla

Foto: vláda.cz

Pavla Svrčinová.

Reklama

V polovině září bude podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové velmi pravděpodobně stále nutný pandemický stav kvůli covidu-19. Ovlivní to volby.

Článek

„Znamená to, že u říjnových sněmovních voleb se tak pravděpodobně uplatní speciální předpis, který umožňuje lidem hlasovat z karantény,“ řekl po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vládní úpravu, která má podobně jako při loňských krajských a senátních volbách umožnit hlasovat například do přenosné schránky nebo z auta na volebních stanovištích, podpořila Sněmovna před dvěma týdny. Hamáček ocenil, že senátní ústavně-právní výbor předpis v úterý doporučil schválit ve znění postoupeném Sněmovnou.

„Já jsem se dnes ptal hlavní hygieničky na názor, zda podle jejího odborného názoru bude v platnosti pandemický stav i 15. září. Bylo mi řečeno, že je to vysoce pravděpodobné. Dá se tedy očekávat, že podzimní volby proběhnou s využitím covidových opatření,“ řekl po jednání krizového štábu Hamáček. Zákon se využije jen v případě, že v polovině září bude pandemický stav stále platit nebo pokud bude vyhlášen nouzový stav.

Vládní předloha počítá stejně jako o loňských podzimních volbách se třemi variantami hlasování lidí v karanténě či izolaci. Vedle tzv. drive-in hlasování nebo hlasování do přenosných schránek, s nimiž za lidmi v individuální karanténě přijdou speciálně vybavení volební komisaři, je další možností hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října.

Reklama

Doporučované