Hlavní obsah

Covid pasy se otestují ve středu, 1. června se spustí papírová forma

Foto: ČTK/ZUMA/Thiago Prudencio, ČTK

Ilustrační foto covid pasu.

Reklama

Dánsko a Česko si ve středu otestují QR kódy, které budou sloužit v rámci evropského covid pasu. Od začátku června si ho bude možné vytisknout pro potřeby například cestování. Aplikace má být hotová v půli června.

Článek

Testovací provoz celoevropského digitálního zeleného certifikátu, pro který se ujal název covid pas, začne ve středu. Seznam Zprávám to potvrdil ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla.

Testování začne společně s Dánskem, se kterým si Česko vymění digitální podpisové klíče a vyzkouší, jestli QR kód, který naprogramovalo Česko, funguje pro dánské úřady a naopak.

Ministerstvo zdravotnictví ani po několikatýdenních urgencích na dotazy Seznam Zpráv neodpovědělo. „Podoba covid pasů je momentálně předmětem mezinárodních diskuzí a bylo by předčasné predikovat jejich konkrétní podobu,“ odepsalo jen obecně před časem.

Od června v papírové formě, aplikace bude později

O tom, že covid pas není už jen předmětem diskuzí, ale hotová věc, mluví Zastoupení Evropské komise v České republice. Pilotní projekt probíhá v Evropské unii již od 12. května a během prvních dnů se zapojilo celkem pět členských států – Francie, Rakousko, Švédsko, Lucembursko a Chorvatsko.

„Země úspěšně nahrály a stáhly veřejné klíče potřebné k ověření digitálního zeleného certifikátu přes hranice a podstoupily bezpečnostní testy. Kromě toho úspěšně provedly také takzvané end-to-end testy, které prověřily celý proces od začátku do konce, tedy od vygenerování certifikátu až po jeho ověření,“ odepsal Seznam Zprávám Martin Svášek, tiskový atašé úřadu.

Upřesnil i fungování samotného covid pasu. Vzor pasu podle něho není k dispozici, bude to digitální aplikace s QR kódem, který bude proti padělání chránit digitální podpis. „Při kontrole certifikátu je kód QR naskenován a podpis ověřen. Každý vydávající orgán (např. nemocnice, testovací centrum, zdravotnický orgán) má svůj vlastní digitální podpisový klíč: veřejný podpisový klíč, díky kterému podpis přečte, a soukromý klíč pro podepisování.“

Aplikaci programuje Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) pod vedením Vladimíra Dzurilly. Zatím však hotová není, termín mají do prvního července. „ÚZIS připravuje řešení QR kódů tak, že každý, kdo bude chtít od 1. 6. někam cestovat, aby ho měl k dispozici ať už v tištěné formě nebo v aplikaci, kterou připravujeme. Budeme ji mít k dispozici od poloviny června,“ upřesnil vládní zmocněnec pro IT Dzurilla.

Uznávat se budou i Sputnik či Sinopharm

Začátkem příštího měsíce bude podle Martina Sváška rovněž připravena evropská digitální infrastruktura covid pasů a většina států se připojí do poloviny června. V tomhle kontextu se debatuje také o uznávání vakcín neregistrovaných v Evropské lékové agentuře (EMA), hlavně kvůli Maďarsku a cestovatelům z třetích zemí.

„Členské státy by měly vydávat osvědčení o očkování proti covidu-19 bez ohledu na druh očkovací látky. To platí jak pro očkovací látky se schválením agentury EMA, tak pro očkovací látky registrované členským státem na vnitrostátní úrovni,“ uvádí Svášek.

Covid pasy nebudou uchovávat žádné údaje o uživatelích. Martin Svášek potvrdil, že technické řešení digitálního zeleného certifikátu neumožní členským státům uchovávat například údaje o pohybu občanů. „Nařízení výslovně zakazuje uchovávání údajů, k nimž má přístup orgán ověřující osvědčení,“ napsal Svášek.

Zatím nám stačí i certifikát

Česká republika zatím vydává po provedeném očkování, tedy po druhé dávce, s výjimkou jednodávkové vakcíny Janssen od Johnson & Johnson, takzvaný Certifikát o provedeném očkování, který je i v angličtině. Podle slovenského europoslance Martina Šimečky je právě tenhle certifikát důvod, díky kterému se Česko mohlo zapojit do mezinárodní dohody zemí střední Evropy o uznávaní vzájemných certifikátů o očkování a tedy i možnosti cestování v rámci států.

„Slovensko nic podobného nemá, a tak naši občané dostávají chaotickou směs desítek různých potvrzení. (…) Bohužel, i proto Slovensko vypadlo z mezinárodní dohody, dle které si Česko, Rakousko, Německo, Polsko a Maďarsko již od minulého víkendu vzájemně uznávají potvrzení,“ napsal v pondělí ráno na svůj Facebook.

Právě jednotný QR kód v aplikaci či v papírové formě by měl pomoci státům Evropské unie zbavit se těchhle rozdílů.

Reklama

Doporučované