Hlavní obsah

Covid podpořil nečekaný byznys. Tržby prodejce luxusních kurníků rostou

Podívejte se na kurníky za více než 100 tisíc korun. I za covidu se prodávají čtyřikrát tolik.Video: Jan Marek

 

Reklama

Americká podnikatelka vyrábějící luxusní kurníky na míru zažívá i navzdory covidu žně. Tržby jí prý loni rostly až čtyřnásobně, a to u ní jeden takový domov pro slepice vychází v průměru nejméně na sto tisíc korun.

Článek

Je vdaná, má jednu dceru, ve vlastním domě chová slepice a těm věnuje také své podnikání. Kathy Vegh Hughes z Ohia založila přesně před dvěma lety firmu, která navrhuje a ručně vyrábí kurníky na míru. Ráda ji nazývá Tádž Mahalem kurníků, ve skutečnosti se ale jmenuje Cutest Coops (česky „nejroztomilejší kurníky“), a tržby jí za pandemie rostly čtyřnásobně.

„Měla jsem zákazníky, co se mě ptali, jestli to v sobě může mít něco z viktoriánského období, a nedávno se mě třeba jedna pěstitelka z Arizony ptala, jestli by její kurník mohl mít štukování,“ popisuje své klienty Kathy Vegh Hughes. „Když si podíváte na tržby, meziročně jsme výš tak o 400 procent. Což je divoké,“ dodává.

Nejdražší kurník stojí i čtvrt milionu

Zákazníci musí počítat s tím, že za navrhování vlastního kurníku si poměrně připlatí. Základní design o půdorysu 1,2 metru na 1,2 metru začíná na jednom tisíci dolarů, což je v přepočtu zhruba 21 tisíc korun. Třeba tzv. Charming Coop, volně přeloženo Kouzelný kurník, o stejné výměře už ale vychází na 2899 dolarů, tedy 60 880 korun, a to je z nabídky vlastních návrhů firmy nejlevnější. V nejvyšším bodě pozinkované střechy měří 1,8 metru, má jedno okno, druhé ve dveřích a je pro pět až osm slepic.

Cutest Coops ale nabízí ještě dražší slepičí domovy: styl country či kaple a hlavně větší kurníky už nicméně stojí od pěti tisíc dolarů výš, takže v přepočtu vychází i minimálně na 100 tisíc korun a víc. Nejdražší kurník ve stylu velké horské chaty stojí více než 12 tisíc dolarů, což je přes čtvrt milionu korun. Kathy tak kvůli vysoké ceně přijímá i platby na splátky.

V Česku nabízí vytříbené kurníky třeba firma Marli. Její hotel pro slepice pojme až 10 nosnic a stojí 26 800 korun.

Reklama

Doporučované