Hlavní obsah

Sexshopy loví nové klienty. Za reklamu utrácejí dvojnásobek

Foto: Růžový slon

Prodeje erotických pomůcek v době koronaviru rostou. Roznítit touhu pomáhají na e-shopech také smyslně laděné povídky. Některé končí třeba i svatbou vášnivých milenců.

Reklama

Koronavirus pozměňuje erotický byznys. Ukazují to čísla o růstu investic do reklamy i vyšší tržby prodejců erotických pomůcek. SZ Byznys zjišťoval, kdo a co si více kupuje i jaké jsou současné trendy v intimní oblasti.

Článek

Pandemie zasáhla i nejintimnější část života Čechů. Je to zřetelné z dat výzkumné agentury Nielsen Admosphere, podle níž investice do reklamy erotických pomůcek meziročně stouply o 102 procent na téměř 74 milionů korun.

Nejsilnějším inzerentem byla v období leden až září společnost Růžový slon, která podle ceníkových cen investovala do reklamy téměř 20 milionů korun. Na druhém místě byla značka Flagranti.cz s více než 17 miliony korun a na třetím e-kondomy.cz s částkou téměř 16 milionů korun.

Investice do reklamy se podle inzerentů bohatě vrátí. „Letos jsme investovali více peněz a vyplácí se nám to. Lidé si zpříjemňují volný čas, kterého nyní mají více, a naše tržby rostou podobně jako celý elektronický byznys. Nejvíce jsme investovali do televizní reklamy,“ říká Jan Adamica za značku e-kondomy.cz.

Největšímu letošnímu investoru do reklamy Růžovému slonovi stouply tržby v období covidu dokonce na dvojnásobek. Zatímco v roce 2018 utržil podle své výroční zprávy 40,4 milionu korun, loni 47,3 milionu korun, tak letos podle jeho majitele očekává společnost celkové roční tržby ve výši 70 milionů korun.

„V celkových prodejích jasně vedou vibrátory, letos se jejich náskok ještě zvýšil. A největší nárůst jsme zaznamenali u womanizerů (podtlakové masturbátory, pozn. red.), těch se prodalo meziročně třikrát více. Hitem těchto měsíců jsou párové vibrátory. A také masturbátory pro muže, kterých se prodává zhruba třikrát více než dříve,“ říká majitel společnosti Adam Durčák.

Erotické zboží si podle něj kupují shodně muži i ženy, často však nakupují páry také společně, a to hlavně v kamenné prodejně v Havířově (před uzavřením prodejen), muži přitom bývají o několik let starší než ženy. Obecně pak nejčastějšími zákazníky bývají lidé ve věku 20 až 35 let, i když zákazníci nad 70 let žádnou výjimkou nejsou, hlavně v kamenné prodejně. Naopak na e-shopu, který jinak výrazně v době covidu posiluje, nejstarší skupina zákazníků nakupuje zřídkakdy.

Vůbec nejvýraznější skupinou, která na e-shopu posílila, byli lidé nad padesát let. Ti si nyní kupují zboží třikrát více něž před rokem.

„Pandemie znamenala pro mnoho lidí možnost užít si více času se svým partnerem či partnerkou. Zejména mladí lidé mezi 18 a 25 lety ovšem více experimentovali, často s použitím erotických pomůcek. Hodně našich zákazníků zůstalo kvůli omezení pohybu bez partnera a erotické pomůcky pro ně byly pomocníkem v řešení jejich situace,“ vysvětluje si Durčák hlavní faktory nárůstu prodejů.

Růžový slon má však také propracovaný marketing. Investuje intenzivně do televizních kampaní (Vibrující léto, Růžové Vánoce), využívá kanál YouTube, na Instagramu si buduje vlastní komunitu a ke každému nákupu nad určitou částku přidává růžovou krabičku s překvapením.

Každé nové zboží firma testuje a o výsledcích informuje ve videu, kde se zákazníci od „Verči a Domči“ dozvědí například to, že v létě byla mezi lesbami a gayi oblíbená duhová dilda či že fetišistickou masku lze využít i jako roušku, neb je příjemná na obličeji.

Zvýšit chuť k utrácení se Růžový slon snaží povzbudit i povídkami, které přidává ke každé nové pomůcce, aby ji formou příběhu představil.

„Erotické povídky tvoříme včetně kreseb proto, že nám to dává smysl. Nově ve spolupráci s vydavatelstvím vydáváme knihy, které mají potenciál ukázat čtenáři sex a erotiku z jiného pohledu. Například jde o knihu Umění mrdati (jde o kontroverzní dílo připisované podle nakladatelství Kosmas Vítězslavu Nezvalovi, které je stylizováno do formy dopisu z první poloviny 19. století. Abbé Appliqué se v něm snaží své bohaté zkušenosti ze zpovědnice předat svému mladému synovci, pozn. red.) a připravujeme další,“ vysvětluje roli textu a obrazu ve zvyšování sexuálního apetitu Durčák.

Část marketingového rozpočtu dává firma nově také do průzkumů trhu a posílila kvůli tomu i svůj interní datový tým. Chce si tak dlouhodobě upevnit pozici předního českého inovátora v oblasti sexu.

Z výzkumu o tom, jak covid zasáhl intimní oblast Čechů, vyplynulo, že v létě, kdy se zdál být koronavirus daleko, k žádné drastické změně sexuálního života obyvatel nedošlo. Třetina respondentů měla intimní poměr jednou až dvakrát týdně, pětina až třikrát měsíčně a téměř 13 procent obyvatel se sexuálním radovánkám oddávalo až čtyřikrát týdně.

Bude tak mít pandemie vliv na navýšení počtu dětí, jak se o tom v souvislosti s populačně silnou generací takzvaných Husákových dětí žertovalo na začátku první vlny koronavirové krize? Například podle gynekologa z Královéhradeckého kraje možná trochu ano. „Těhotenské poradny jsou u nás naprosto plné,“ říká Miloslav Skřivánek.

Z hlediska míst, kde se lidé nejčastěji milují, zůstali Češi podle výzkumu vesměs konzervativní. Přes devadesát procent milostných aktů se odehrává v posteli, oblíbená je však také vana či sprcha a stůl či kuchyňská linka, auto a les, a to vždy více u lidí do 26 let než u lidí starších.

Na pračce si sex užívá desetina mladších ročníků, ale i sedm procent lidí ve věku 26 až 65 let. Netradiční až bizarní místa jako jsou toaleta, nákupní centrum, kino, bazén, letadlo či vlak využívá k zažehnutí vášně jen malé procento respondentů, vždy v řádu procent u obou věkových skupin.

Ačkoliv by se z výrazného nárůstu prodeje sexuálních pomůcek mohlo na první pohled zdát, že Češi si v erotické oblasti umí i v době pandemie poradit a nestrádají, podle sex koučky Julie Gaiy Poupětové tomu tak není.

„Zájem o online koučing roste. Ale spíš vnímám, že lidé nyní mají větší potřebu řešit něco, co dlouho odkládali a nyní si na to vědomě vyhradili čas. Celkem často je ale také cítit, že jsou pod tlakem. Díky home office jsou více v izolaci, a tak ve vztazích častěji dochází k obnažení krizí, které předtím jen probublávaly na povrch. Obavy o zaměstnání a stres z výpadku příjmů také příliš nepomáhá a udržet si či rozvíjet krásný intimní vztah je velmi náročné,“ nastiňuje Poupětová.

Na oba partnery doléhá také stres z toho, že je třeba se starat celý den o děti, v domě roste nepořádek a není čas si od partnera oddechnout či ho vidět hezky upraveného. Muži pak možná častěji přistupují k řešení problémů technicky a věří, že nová erotická pomůcka vzájemný vztah a následně intimitu vylepší.

Změňte předehru, radí koučka

„Určitě je dobré zkoušet nové věci, ale když vznikne mezi partnery krize, tak samotný nákup pomůcek často nepomůže. Mnohem důležitější je řešit absenci dovedností a naplnění vzájemných potřeb. Zkusit třeba změnit zaběhnutý stereotyp a snažit se vymyslet jiný způsob předehry,“ radí sex koučka.

Může to být třeba tajný kód mezi partnery, který si spolu vymění v okamžiku, kdy kolem nich běhají děti. K tomu může sloužit speciální hrneček, nápoj nebo specifické jídlo, které jeden druhému podstrojí, anebo „lechtivá“ esemeska poslaná partnerovi, který sedí ve vedlejším pokoji. I v blízkosti se dá podle ní vytvořit náboj touhy. Poupětová by se nebála ani znaku srdíčka nebo třeba trochu divočejšího kosočtverce nakresleného do pěny nenápadně servírované kávy.

Lídr tuzemského erotického byznysu City Realex, který provozuje síť obchodů i e-shop pod názvem Erotic City, letos do reklamy investoval 7,5 milionu korun. K vývoji erotického byznysu v době pandemie se nechtěl vyjádřit. V roce 2018 dosáhl zisku 12,6 milionu korun při tržbách 232,7 milionu korun.

Reklama

Doporučované