Hlavní obsah

Covid se jim vrátil. Bylo to i horší, než když přišel poprvé

Foto: Seznam Zprávy

Druhý covid: Roman Knap byl naštvaný, Pavlína Louženská už byla smířená, Hana Otevřelová to obrečela.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí příběhy několika lidí, kteří se opakovaně nakazili koronavirem.

Článek

Jediná jistota covidu-19 je v tom, že žádná jistota není.

Říká to do telefonu osmatřicetiletá žena, která se koronavirem nakazila poprvé v říjnu. Přestála ho, a když chtěla vyrazit na Vánoce za rodiči, zasáhl ji podruhé.

„Když mi přišel výsledek, že jsem už podruhé pozitivní, tak jsem to obrečela,“ přiznává Hana Otevřelová.

Není zdaleka sama, koho covid-19 skolil hned dvakrát.

„Znova? To snad ne!“ pomyslel si Roman Knap, když se po sedmi měsících podruhé dozvěděl pozitivní výsledek testu, na který už zašel spíš jen proto, aby využil čas, kdy na testovací místo doprovázel manželku.

To Pavlína Louženská vzala druhou covidovou diagnózu s nadhledem. Patří do takzvané rizikové skupiny, a když jí opět přišla SMS zpráva, že je pozitivní, nepřekvapilo ji to. „Jsem zvyklá na všemožné i nemožné diagnózy,“ říká nyní s humorem.

Co prožíváte, když vás covid-19 v několika měsících, nebo dokonce týdnech, skolí hned dvakrát?

Bylo mi na padnutí

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„U covidu je jediná jistota. Že žádná jistota není,“ shrnuje svoji zkušenost Hana Otevřelová.

Když se Hana Otevřelová nakazila poprvé, mínila, že to bylo od manžela. PCR test vyšel pozitivně jim oběma. A také jedné z dcer.

Průběh nemoci měla loni v říjnu téměř bezpříznakový. Jen se jí trochu motala hlava a cítila lehkou nevolnost. Naopak manžel proležel celý týden.

„Byli jsme zvědaví, co vir s naším tělem udělal, a tak jsme si počátkem listopadu zaplatili test protilátek. Jemu vyšly vcelku vysoké, mně bohužel tak malé, jako bych je skoro ani neměla.“ V závěru zprávy o jejím testu stojí: Nepřítomny protilátky proti SARS-CoV-2.

Na Vánoce se pak Otevřelovi chystali za zbytkem rodiny na Moravu. „Před odjezdem ale zimnice, horečky 38 stupňů. Bylo mi na padnutí,“ říká paní Otevřelová. Následoval rychlý odjezd na PCR test. Pravděpodobnost opětovné nákazy je sice malá, říkala si Hana, ale nechtěla riskovat, že by nakazila někoho jiného.

Esemesku s výsledkem PCR testu přijala dvaadvacátého prosince jako ránu. Byla opět pozitivní.

„Já jsem to obrečela,“ přiznává otevřeně Hana Otevřelová.

Rodina tak poprvé trávila vánoční svátky v Praze a navíc koronavirus tentokrát Hanu velmi potrápil. „Bolesti hlavy, zacpané dutiny, hrozná rýma, která nešla ven. Únava. Neustále jsem spala,“ vyjmenovává příznaky.

„Měla jsem pocit, jako by nemoc putovala tělem a každou chvíli se projevovala jinak a jinde. Dva dny se koncentrovala do hlavy a já měla pekelný kašel. Pak mě zas bolelo břicho. Další den záda. Nevěděla jsem, jak si pořádně lehnout, aby to nebolelo. Jako by mnou nemoc procházela a chtěla se dostat ven,“ přirovnává Hana.

Covid pozitivní byly i další dvě jejich děti. U nich byl průběh lehký. U jednoho menší bolest hlavy, u druhého rýma a obě se celkově cítily unavenější.

„U covidu je jediná jistota. Že žádná jistota není,“ shrnuje zkušenost.

Epidemiolog z IKEM: Covid podruhé? Možné to je

Může se jednat o reinfekci, ale nemusí, říká hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny Petr Smejkal.

Může to být ten samý virus. V případě oslabené imunity jedince to může být menší množství stále toho samého viru, se kterým se organizmus nevypořádal. Nebo to může být stále ten virus už mrtvý, zbytky nukleové kyseliny toho viru a to se dá odlišit kvantifikací virové nálože.

Důležitá je klinika toho člověka. Příznaky. Jak se cítil. Příklad: První PCR jsem měl pozitivní a bylo mi úplně na nic, a pak dva měsíce jsem byl úplně zdráv, běhal jsem a pak jsem byl PCR pozitivní znovu a jsem unavený a ztratil jsem čich. Tady je evidentní, že se dotyčný nakazil dvakrát.

Doktoři mě varovali

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Měla jsem těžší průběh, ale přežila jsem,“ shrnuje své covidové martyrium Pavlína Louženská..

Pavlína Louženská trpí autoimunitním onemocněním. Má Crohnovu chorobu a k tomu ji trápí astma. „Kvůli tomu se korovaniru bojím už od začátku,“ říká šestatřicetiletá žena.

Od jara pracuje výhradně z domova, styky s cizími lidmi omezila na nutné minimum a vždy se poctivě chránila. Přesto ji v polovině října skolily osmatřicetistupňové teploty, přidala se bolest svalů. Dýchalo se jí tak špatně, že musela spát s inhalátorem u postele.

„Měla jsem těžší průběh, ale přežila jsem,“ shrnuje podzimní martyrium.

I potom na sebe dávala pozor a chránila se. Když pak před Vánocemi vláda umožnila antigenní testování zdarma, Pavlína toho využila. „Měla jsem v plánu potkat přes svátky a silvestra rodiče a kamarády, tak jsem se pro jistotu objednala. Jsem dost opatrná, chtěla jsem si být tedy jistá,“ vysvětluje, proč se 21. prosince vydala na test.

Ten antigenní vyšel pozitivně. Překvapení? Pro Pavlínu Louženskou prý ne. „Doktoři mě varovali, že to tak může dopadnout, když jsem covid prodělala před pouhými dvěma měsíci,“ vysvětluje mladá žena. Jenže pozitivně vyšel i následující PCR test. „To už překvapení bylo,“ přiznává.

Se smutkem obvolala rodiče, kamarády a plány na svátky zrušila. „Řekla jsem jim, že si zavoláme přes Zoom a štědrovečerní večeři si dáme virtuálně,“ vzpomíná na dobu, kdy zůstala doma v izolaci.

Během svátků ji trápily příznaky nachlazení, únava, ale tentokrát žádné teploty ani dýchací problémy. „Takže napodruhé vlastně v pohodě, i když to byly dost depresivní Vánoce,“ shrnuje Pavlína Louženská.

Primář z infekčního: Je to vzácné

Opakovaná nákaza virem SARS-CoV-2 je dle českých i celosvětových zkušeností velmi vzácná, uvedl své zkušenosti primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Pavel Dlouhý.

Na pracovištích Krajské zdravotní jsme dosud hospitalizovali pacienta s opakovaným onemocněním covid-19 pouze dvakrát. Jednalo se o nemocné s velmi oslabenou obranyschopností – jednou při léčbě nádorového onemocnění krve, podruhé při biologické léčbě pro roztroušenou sklerózu. Vzhledem k tomu, že riziko opakované nákazy v prvních 6 měsících po prodělaném covidu-19 je zanedbatelné, doporučuje se očkovat tyto osoby proti koronaviru s odstupem 3-6 měsíců od prodělané infekce resp. až na ně přijde řada dle pořadí stanoveného Ministerstvem zdravotnictví.

Naštvalo mě to

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Říkal jsem si: Znova? To snad ne,“ popisuje pocity po druhém pozitivním testu generální ředitel České pošty.

Bylo úterý desátého března a ve velké zasedací místnosti České pošty se sešel krizový štáb. Zhruba patnáctka lidí z nejvyššího vedení řešila, jak se popasovat s koronavirovou krizí.

„Druhý den mi volal kolega, že je mu špatně a zůstává doma,“ vzpomíná generální ředitel Roman Knap. Vzápětí se ukázalo, že měl rizikový kontakt. „Kamarád, s nímž o víkendu sportoval, byl pozitivní.“

V pátek začalo být špatně i řediteli Knapovi. „Horečka, malátnost, únava. V pondělí jsem šel na test a v úterý zjistil, že jsem pozitivní.“ Nakonec se ukázalo, že na onom jednání krizového štábu se nakazily zhruba dvě třetiny lidí. Někteří k tomu dostali zápal plic, dva tehdy skončili v nemocnici.

„Týden mi bylo fakt hrozně,“ popisuje Roman Knap. „Pak se mi udělalo dobře a já měl pocit, že už jsem fit. Jenže přišla druhá vlna nemoci a znovu to samé. Ta trvala ale už jen čtyři dny,“ říká generální ředitel.

Podruhé se nakazil o sedm měsíců později. „Manželka měla příznaky, a tak jsem si říkal, že když už tam s ní jedu, nechám se otestovat také. Stejně bych musel být případně v karanténě,“ vzpomíná přední státní manažer, jak se mu covid-19 o sedm měsíců později vrátil.

Druhý den totiž přišel výsledek. Pozitivní byla nejen manželka, ale i on.

„Já jsem byl normálně naštvaný. Říkal jsem si: Znova? To snad ne,“ popisuje generální ředitel České pošty bezprostřední reakci. Podruhé už měl průběh nemoci lehčí. Tři dny únava, bolest hlavy a zvýšená teplota. „Upřímně, kdyby manželka neztratila čich, nebolela ji hlava a na test nešla, přes víkend bych se vyležel a ani bych to nepoznal,“ přiznává.

Zaujalo ho však, že i další kolegové z pošty se nakazili podruhé.

„Vím o dvou. Jeden měl podruhé výrazně horší průběh než jaře. Hodně se s tím na podzim potrápil. Ten druhý na tom byl stejně jako já. Na jaře to bylo těžší, nyní téměř bez problémů.“

Příběh s tragickým koncem

Tři příběhy, které jsme popsali, jsou jen výběrem ze zkušeností více lidí, kteří se redakci ozvali, že je během minulého roku covid-19 dostal opakovaně.

Jeden z příběhů však ukazuje, že s nebezpečím viru je třeba počítat vždycky.

Jde o muže, který pravděpodobně prodělal nákazu covidem-19 na přelomu února a března. „Bylo to těsně před vyhlášením nouzového stavu, tudíž jsme neměli možnost se nechat otestovat,“ napsala Seznam Zprávám jeho manželka. PCR testy tehdy nebyly veřejnosti k dispozici, ale podle ní všechny jeho příznaky odpovídaly. „První dny měl manžel horečky, ztrátu čichu, kašel, který se mu držel několik měsíců na plicích a problémy s dýcháním. Stejné to bylo i u dcery.“

Přesto by jarní onemocnění svého partnera nehodnotila jako těžké. Zdravotní potíže se ale objevily počátkem prosince znovu. „Na testech jsme byli 8. 12. a výsledek byl pozitivní,“ vzpomíná paní.

Tentokrát byl však průběh daleko vážnější. „Zápasil se zápalem plic, měl opět horečky a kašel, který dusí,“ popisuje manželka. „Jako by to byl jiný virus, který zmutoval,“ říká.

Druhou nákazu nakonec její manžel nepřežil. Zesnul pět dní poté, co mu test nákazu potvrdil.

Reklama

Související témata:

Doporučované