Hlavní obsah

Covid se tam vrátil. Země se totálně uzavírá, zakázaná je i jízda autem

Foto: Profimedia.cz

Podobně jako další africké státy první vlna Ugandu tolik nezasáhla.

Reklama

Uganda kvůli špatné epidemické situaci zpřísňuje protikoronavirová opatření. Obchodní centra, kostely a stadiony se zavřou, noční zákaz vycházení se prodlouží.

Článek

Africká Uganda bojuje s druhou vlnou koronavirové nákazy. Podobně jako další africké státy ji první vlna tolik nezasáhla, minulý měsíc však ve východoafrické zemi nových případů koronaviru prudce přibylo. Tamní úřady rovněž potvrdily, že se v zemi objevila nakažlivější mutace koronaviru delta, která byla poprvé odhalena v Indii.

Ugandský prezident Yoweri Museveni dnes v reakci na špatnou epidemickou situaci v zemi zavedl nová přísná protikoronavirová opatření, která mají platit 42 dní. Zakázal pohyb veřejných i soukromých vozidel s výjimkou vozů přepravujících pacienty a těch, která používají klíčoví pracovníci, jako jsou například zdravotníci. Prodloužil také noční zákaz vycházení. Ten původně platil od deváté hodiny večerní, nově ale bude začínat už o dvě hodiny dříve. Zavřou se také obchodní centra, kostely a stadiony, kde je velká koncentrace lidí.

Podle Museveniho denní počty nově nakažených nyní přesáhly hranici 1700, ačkoliv ještě před třemi týdny denně přibývalo méně než 100 infikovaných. „Země zaznamenala agresivnější a trvalejší růst pandemie covidu-19,“ uvedl prezident v dnešním televizním projevu.

„Zažíváme velmi vysokou míru hospitalizací a úmrtí pacientů s covidem-19 všech věkových kategorií,“ řekl prezident. V uplynulých dvou týdnech podle místních médií státní a soukromá zdravotnická zařízení v Ugandě čelila velkému náporu covidových pacientů. Akutní nedostatek kyslíkových lahví hlásí jak soukromá, tak i veřejná zdravotnická zařízení. Většina nemocnic jsou na hranici svých možností a na jednotky intenzivní péče nemohou přijímat nové pacienty.

„Je to strašné, zejména ve veřejných nemocnicích, které se plní jako první, jelikož jsou zdarma. Mnoho lidí je z nemocnic posláno pryč kvůli malé kapacitě,“ citoval v uplynulých dnech britský list The Guardian generálního tajemníka Ugandské lékařské asociace Mukuziho Muherezu. „Musíme zvýšit množství vybavení i zaměstnanců, abychom mohli i nadále nabízet tyto služby a reagovat na tuto krizi.“

Podle statistik webu Worldometers ve 44milionové Ugandě bylo od začátku pandemie zaznamenáno 68 779 případů koronavirové nákazy, 584 lidí tam na nemoc covid-19 zemřelo, více než 49 tisíc pacientů se vyléčilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované