Hlavní obsah

Covid sebral vinařství desetinu tržeb. Ztráty pomůže zacelit i Modrý Janek

Rozhovor s Pavlem Vajčnerem, ředitelem Znovínu Znojmo.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Znovín Znojmo spočítal, že jim koronavirus sebral v roce 2020 zhruba deset procent tržeb, především kvůli zavřeným hotelům a restauracím. Poslední měsíc roku 2020 byl však díky e-shopům vůbec nejúspěšnější v jejich historii.

Článek

Září a prosinec byly pro jedno z největších tuzemských vinařství, Znovín Znojmo, nejúspěšnějšími měsíci roku. S čísly za loňský rok můžeme být spokojeni, řekl v rozhovoru pro SZ Byznys Pavel Vajčner, ředitel společnosti se zhruba třistamilionovým obratem.

„Tržby v hotelech a restauracích nám v loňském složitém roce poklesly na 10 až 20 procent, ale náš segment fyzických zákazníků, náš fanclub, ten si odebral spousty vína, takže to nám nahradilo zavřené restaurace,“ popsal Pavel Vajčner.

Znovín Znojmo

- jedno z největších vinařství v Česku, sídlí v Šatově na jihu Moravy,

- zaměřuje se na tradiční odrůdová vína, ale také například na ledové nebo slámové víno,

- denně prodá přibližně 17 tisíc lahví,

- roční obrat dosahuje 300 mil. Kč.

V létě a zejména v září, přestože se nekonalo Znojemské vinobraní, firmě pomohly vinařské aktivity pro turisty. Mezi Čechy jsou momentálně populární aromatická vína, dobře se prodávají tramíny nebo odrůdy Pálava či Rulandské šedé.

Ve Znovínu se však zaměřili na starobylé a vzácné odrůdy, které se na moravských vinicích kdysi pěstovaly. Konkrétně jde o nearomatickou odrůdu vinné révy označovanou jako Modrý Janek.

„Je zajímavá tím, že se bobule v červnu zbarví do modra a potom v červenci zase zpátky do zelena. Z několika set hlav, které jsme na Moravě posbírali, dnes už máme asi dva hektary vysazené a zákazníkům chutná,“ vysvětlil Pavel Vajčner.

Modrý Janek

- starobylá odrůda vinné révy, známá také jako Brunat nebo Blauer Hans,

- jde o mutaci Veltlínského zeleného,

- kromě Moravy se tradičně pěstovala v Dolním Rakousku, na Slovensku a Württembersku,

- zajímavá je tím, že se při zrání bobule nejprve zbarví do tmavě fialova a postupně znovu zesvětlají.

Znovín pokračuje v modernizaci svých provozů. Celkem více než stomilionová investice zajistila obnovu areálu v Šatově a Jaroslavicích, letos práce pokračují za další desítky milionů korun ve znojemských Příměticích.

Celý rozhovor s Pavlem Vajčnerem najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované