Hlavní obsah

Covid ukázal slabinu krajských hygien. Vláda z nich proto chce jeden úřad

Foto: vlada.cz

Hlavní hygienička Jarmila Rážová nebude automaticky šéfkou nové centrální hygieny, její funkce zůstane pod Ministerstvem zdravotnictví. S budoucím ředitelem hygieny má spolupracovat.

Reklama

Během epidemie koronaviru se ukázalo, že svébytnost krajských hygienických stanic může komplikovat účinný boj s nákazou. Vláda má už na stole novelu, která zavede centrální Státní hygienickou službu.

Článek

Rozšíření pandemie covidu-19 odhalilo jednu slabinu v dosavadním systému hygienických stanic: autonomie jejich krajských ředitelství může být na překážku účinnému a hlavně jednotnému postupu proti šíření viru.

Nejednou se stalo, že si vedení krajské stanice postavilo hlavu a Ministerstvo zdravotnictví muselo vyvinout hodně úsilí, aby si dokázalo neposlušný region srovnat.

Asi nejznámějším příkladem je odpor šéfů krajských hygienických stanic v Plzni a Liberci proti zapojení do jednotného systému pro trasování nakažených a jejich kontaktů. Odvolat plzeňského šéfa se ministerstvu podařilo až po roce a půl.

Už koncem července premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že jeho vláda připraví nový zákon, který by 14 krajských hygien centralizoval. V příštích týdnech by se měla tato předloha konečně dostat na jednání vlády.

„Připravujeme docela zásadní změnu zákona o hygienické službě, kterou bychom chtěli přetavit do takzvané Státní hygienické služby tak, aby mohla být opravdu řízená v krizových případech centrálně. Takovou možnost nyní nemáme,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po nedělním jednání vlády.

Ve skutečnosti nejde vysloveně o nový zákon, ale o novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh materiálu, který vypracovalo Ministerstvo zemědělství, je zveřejněný ve vládním legislativním systému.

Potíž současného nastavení je v tom, že krajské hygienické stanice fungují jako samostatné správní úřady. Konečné rozhodování tak do značné míry závisí na konkrétním krajském řediteli. Ve výsledku pak postupovaly jednotlivé hygieny různě, například odlišně vykládaly právní předpisy.

Během epidemie koronaviru se pak problém s nejednotností krajských hygien ukázal naplno.

„V případě zvládání epidemie šíření viru SARS-CoV-2 se ani po několika měsících efektivně nedaří sjednotit postupy na jednotnou úroveň, zejména z hlediska používání shodných IT nástrojů a schémat postupů tak, aby bylo možné efektivně hodnotit a koordinovat postupy krajských hygienických stanic,“ přiznalo ministerstvo v důvodové zprávě k novele.

Přichystaná změna počítá s tím, že krajské hygienické stanice od července příštího roku nahradí jeden ústřední orgán, Státní hygienická služba. V jejím čele nebude hlavní hygienik, ale ústřední ředitel, který má ale s hlavním hygienikem spolupracovat.

Centralizovaná hygienická služba bude zodpovědná za vydávání mimořádných opatření na lokální a regionální úrovni a převezme úlohu Ministerstva zdravotnictví v záležitostech, které přesahovaly úroveň jednoho kraje. Podle ministra Blatného by se v důsledku mohly zkrátit délky nouzových stavů.

Oproti krajským hygienickým stanicím má mít nová služba jednu významnou kompetenci navíc - změnou zákona o elektronických telekomunikacích by získala možnost vyžádat si od mobilního operátora lokalizační údaje osoby, která prokazatelně onemocněla infekčním onemocněním.

Kvůli tomu, že zaměstnanci hygienických stanic mnohdy nestíhali trasovat všechny kontakty, se počítá také s uzákoněním pomoci od externích subjektů. Ministerstvo a Státní hygienická služba tak budou moci uzavírat smlouvy například s call centry soukromých firem.

Reklama

Doporučované