Hlavní obsah

Covid umaže náskok Babiše. Populismus zesílí, míní politolog

Foto: Facebook/Andrej Babiš

„Babišův střet zájmů voliči ANO nepovažovali za problém, který se jich osobně dotýká. Měli pocit, že z vládnutí hnutí ANO osobně profitují. Covid je rozdílný v tom, že se skupiny voličů a sympatizantů Andreje Babiše může výrazně dotknout,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog a pedagog z Univerzity Palackého.

Reklama

Pro opozici jsou tyto volby důležitějším testem než pro vládní strany, míní politolog a sociolog Tomáš Lebeda. Podle něho může oslabit hnutí ANO, jehož voliče ohrožuje současná koronavirová krize.

Článek

Krajské volby jsou definovány jako volby druhého řádu. Mění se na jejich důležitosti něco v kontextu doby, ve které se nyní nacházíme?

Stále to budou volby druhého řádu. Už jen z definice, že nerozhodují o národní vládě. Nečekám, že by se například masivně zvýšila volební účast, protože ta nižší je pro krajské volby typická.

Promítne se do rozhodování voličů celostátní politika?

Samo o sobě je to znakem voleb druhého řádu. Že z poměrně významné části jsou tyto volby odrazem národní politiky. Velmi často tyto volby slouží jako indikátor toho, jak si stojí vládní strany, jak se daří opozici. Nečekám nic jiného ani nyní, zejména v situaci, kdy covid je ve společnosti tématem číslo jedna.

Bude tento efekt silnější než v předchozích letech? Půjde o výraznější signál směrem k vládě, potažmo opozici?

Ve většině krajů půjde o jakési vysvědčení vládě, s výjimkou regionů, kde rezonují silná krajská témata. Jinak bych řekl, že půjde o typický odraz celostátních nálad.

Nedávno Česká televize přinesla volební model agentury Kantar CZ. Shodují se tato čísla plus minus s preferencemi stran a hnutí v krajích?

Hnutí ANO je podle průzkumů na celostátní úrovni stále dominantní. Překvapilo by mě však, kdyby ANO taková čísla získalo i v jednotlivých krajích.

Proč?

Například kvůli nižší volební účasti, která přivede k volbám trochu jiný segment voličů. Dalším důvodem je aktuální situace. To, jak vláda podcenila koronavirovou situaci během letních prázdnin, by se mělo odrazit v preferencích ANO. Současně platí, že voliči hnutí jsou z velké části příslušníky ohrožené skupiny, takže bych se i divil, kdyby se vládní pochybení do uvažování voličů nepromítla. Na druhou stranu je třeba říct, že vláda Andreje Babiše již přistoupila k některým opatřením, což může část voličů a sympatizantů ANO alespoň trochu uklidnit.

Politolog Tomáš Lebeda

Teď máte na mysli bezpečnostní opatření?

Ne, spíše ta personální, zejména výměnu ministra zdravotnictví.

Nezapůsobí tato ministerská výměna ještě před volbami jako přiznání pochybení?

Zcela určitě je to potvrzení, že něco se dělalo a rozhodovalo špatně. Ve chvíli, kdy se v takto kritickém okamžiku odvolá zodpovědný ministr, je zjevné, že věc nezvládal a agenda nefungovala. Takto si to ale uvědomí zejména voliči opozice, u voličů a sympatizantů ANO to naopak může být vyhodnoceno jako pozitivní krok.

Tato ohrožená skupina složená z lidí důchodového a předdůchodového věku vnímala ještě před výměnou ministra situaci velice znepokojivě, tudíž pro ně je výměna ministra signálem, že vláda chce s kritickou situací něco dělat. Vezměme v potaz i to, že profesor Prymula byl na jaře symbolem radikálnějšího a úspěšného přístupu, takže voličům ANO může jeho nástup do vlády konvenovat.

Premiér Babiš působí nervózněji než kdy předtím. Mohou být nadcházející volby pro ANO a jeho předsedu první opravdovou volební a mocenskou ránou, pomineme-li senátní volby?

Zatím všechny faktory nasvědčují tomu, že půjde o první volby, kdy se rozdíl mezi ANO a ostatními stranami výrazně zmenší. Na druhou stranu jsme už byli několikrát svědky toho, že hnutí ANO pomocí svého marketingového týmu a profesionální politické komunikace dokázalo zvládnout leccos. Opravdu jsem sám zvědavý, jestli se jim povede covidový problém komunikačně zvládnout, či nikoliv.

Je nezvládnutí nástupu druhé vlny prvním průšvihem, který udělá do lodi ANO díru?

Není to největší problém, který by se dal objektivně s vládnutím Andreje Babiše spojit. Jsem přesvědčený, že ten obrovský střet zájmů je problémem nesrovnatelně větším. Vtip je v tom, že problém střetů zájmu voliči ANO nepovažovali za problém, který se jich osobně dotýká. Měli pocit, že z vládnutí hnutí ANO osobně profitují - rostoucí důchody, zlepšování sociálních podmínek a tak dále. Covid je rozdílný v tom, že se skupiny voličů a sympatizantů Andreje Babiše může výrazně dotknout. Jsou to starší lidé, předdůchodového i důchodového věku, které současná krize ohrožuje. Ti teď mohou pocítit, že vládní pochybení na ně nyní mohou mít přímý dopad.

Jak by se slabší výsledek ANO mohl promítnout do dalšího dění po volbách, mám teď na mysli zejména období směřující ke sněmovním volbám za rok na podzim? Očekáváte další změny ve vládě?

K takovému kroku by Andrej Babiš přistoupit mohl. Problém je, že ANO není plné silných osobností, ze kterých by mohl premiér vybírat adepty do vlády. Spíše bych řekl, že je to naopak jedna z nejslabších stránek Babišova hnutí. Vidíme to na příkladu ministra Havlíčka, který musí zastávat dva posty. Abych se vrátil k vaší otázce, čekám zejména růst populismu.

Obecně růst populistických stran, nebo populistický program ze strany vlády?

Vládní populistický program. Lze očekávat cílené uplácení určitých voličských skupin, což bude před příštími volbami jen gradovat. Vláda už teď tlumí dopady covidu naprosto bezprecedentním státním deficitem. To vadí těm voličským skupinám, které však ANO téměř nevolí. Ostatní to berou jako něco velmi těžko uchopitelného a představitelného, požadují především udržení životního standardu. Když jim to vláda zařídí, ocení to.

Nakolik se do výsledku voleb propíše strach z nákazy? Může to výrazně oslabit zisky ANO?

Pokud přijde k volbám méně seniorů a lidí v předdůchodovém věku, poškodí to zejména hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Jejich voličská struktura je podobná.

Vnímal jste rozeslání roušek a respirátorů lidem starších 60 let jako krok, jak toto riziko odvrátit?

Nepochybně. Byl to typický upomínkový předmět, který měl u seniorů navodit pocit, že na ně vláda myslí. Pro seniory je opravdu důležitý pocit, že se o ně někdo stará a zajímá. Obsah daného balíčku se dá v lékárně pořídit do sta korun, pro starší lidi šlo ale o symbol a gesto vlády.

Co volby přinesou ČSSD? Mohou výsledky smést vedení strany?

Podle mě spíše současné vedení dojede až do voleb. Nevidím ve straně náhradu a silné osobnosti, které by se draly nahoru. Sociální demokraté spíše musí doufat, že něco vytěží z covidové krize. Je ale vidět, že ve straně se něco děje. Vicepremiér Hamáček vsadil na svou tvář a osobnost, v kampani se objevuje po boku krajských lídrů, což dříve nebylo pro sociální demokracii typické. Hamáček se snaží vytěžit z popularity, které dosáhl během jarní fáze epidemie. Těžko říct, jestli to bude fungovat, protože cílí na podobnou skupinu jako ANO. Tedy tu covidem ohroženou část společnosti.

Bude pro ČSSD likvidační, že bojuje o stejné voliče jako ANO?

Voliči hnutí ANO jsou z velké části bývalí voliči sociální demokracie, tudíž jsme svědky zvláštního souboje vládních stran, který ukazuje, jak problematické je pro ČSSD spojenectví s ANO. Sociální demokraté se nemohou rázně vymezit vůči subjektu, který je důvodem jejího poklesu. Budou stupňovat své požadavky v oblasti sociální politiky, návrhy ministryně práce jsou velice radikální a jdou až za hranu toho, co je přijatelné pro ANO. Což ve výsledku může vést zase jen k dalšímu růstu populismu a rozdávání peněz ze státního rozpočtu svým voličským skupinám.

Co volby přinesou provládním komunistům? Protože jejich preference dlouhodobě směřují do země. Může se strana po volbách štípnout na radikální a umírněné křídlo?

Stát se to může. Rozkol či rozštěpení strany by ale mohl znamenat konec KSČM, která zaznamenává prudký propad. Jakmile by se ocitla na hraně pětiprocentní hranice, dostane se mimo hru. Otázkou je, jestli jsou místo současného předsedy Vojtěcha Filipa schopni najít osobnost, po jejímž boku by se sjednotili a preferenčně zvedli. Mám pocit, že takového politika ve svém středu nemají. Komunisté mají ten problém, že voliče jim bere nejen hnutí ANO, ale i SPD. Přijde mi, že KSČM na tento odliv zatím neumí reagovat.

Jednou z velký otázek voleb je, co jejich výsledek přinese opozičním stranám? Jak důležité je nadcházející hlasování pro budoucí sílu opozice?

Pro opozici jsou tyto volby důležitějším testem než pro vládní strany. Opozice si na nich testuje, jaká spojení mohou fungovat, jak zafungují u voličů. Bude klíčové, jak voliči zareagují na spojení v jednotlivých krajích. Klíčovou výzvou pro opozici bude to, jak se pokusí oslovit voliče, kteří budou odpadat od hnutí ANO a ČSSD. Jsou to voliči spíše levicového, respektive středolevicového zaměření, takže pro opozici to nebude snadný úkol. Prostor získají i strany, kterým se podaří probudit sentiment, že jsou nové a alternativní. Mezi českými voliči je stále značné procento těch, kteří hledají neustále něco nového - byť je to poměrně iracionální.

Kdo má ze současných hráčů největší šanci oslovit zklamané voliče ANO?

Vidím potenciál v Pirátech a Starostech, kteří o sobě stále mohou tvrdit, že jsou relativně noví a neetablovaní. Kdo má ale potenciál ideově oslovit levicové voliče provládních stran, jsou do jisté míry lidovci. Vyžadovalo by to však významnou redefinici toho, jak se KDU-ČSL veřejně prezentuje. Stávající předseda Marian Jurečka by toho schopný byl, nejsem si ale jistý, že by mu to zbytek strany dovolil.

Nepopřeli by tím lidovci svou značku?

Lidovecký volič byl svým charakterem vždy velmi podobný voliči sociální demokracie, s tím rozdílem, že chodil do kostela. Pokud by se lidovcům podařilo mnohem více akcentovat sociální rozměr, který vždy v politice měli, a zbavit se nálepky strany svázané s církví, potenciál mají.

Rýsují se tu dva opoziční bloky. Piráti se Starosty, ODS s TOP 09. Lidovci by se tedy podle vás neměli do těchto paktů zapojovat a kandidovat samostatně?

Kdybych měl říct, co považuji za racionální kroky směrem ke sněmovním volbám, vychází mi z toho spojení Pirátů a Starostů. Nejde o takzvané tradiční strany, obě staví na profesionalitě a lidech, kteří v minulosti nebyli ve stranické politice. Jejich voličská základna se vhodně doplňuje, Piráti jsou silnější ve velkých městech, Starostové zase v menších obcích. Za druhé racionální považuji spojení ODS a TOP 09. Mají k sobě ideologicky a programově blízko.

Má vůbec ODS zapotřebí se s upadající TOP 09 spojovat?

To si občanští demokraté říci mohou, nepovažuji to ale za správné. I kdyby měla topka přinést třeba jen čtyři procenta, jsou to hlasy, které mohou klidně rozhodnout o vládě. Je to důležité i kvůli poměrnému volebnímu systému, který zvýhodňuje silnější strany. Jakýkoliv procentuální posun ODS nahoru může znamenat posílení co do počtu mandátů.

A co s těmi lidovci?

Pro KDU-ČSL by z hlediska struktury voličů bylo paradoxně nejvýhodnější spojení s ČSSD. Postoje sociálnědemokratických voličů nejsou k voličům křesťanským demokratů zdaleka tak kritické jako vůči pravicovým stranám. Samozřejmě z historických důvodů takové spojení zatím pravděpodobné není. Pro lidovce teď bude důležité udržet svou základnu a rozšířit ji o levicově orientované voliče nespojené s vládními stranami. Když takovou strategii použijí, myslím, že mohou být ve volbách do Sněmovny úspěšní.

Co pro vývoj opozice znamená krok bývalého lídra spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře, který oznámil vstup do politiky a projevil zájem založit nový subjekt?

Jestli někdo bude mít z této aktivity upřímnou radost, bude to Andrej Babiš. Ve chvíli, kdy se opozice snaží konsolidovat a jedná o spojenectvích, nový subjekt tohoto typu má potenciál voliče zase rozdělit a opozici rozštěpit a oslabit. Z mého pohledu je to politicky iracionální krok. Byť jsem od začátku tvrdil, že pan Minář bude mít politické ambice, tudíž mě to nepřekvapuje. Z jeho pohledu mi to určitý smysl dává, z pohledu opozice vůbec.

Je tu vůbec prostor pro nový politický projekt?

Prostor je vždycky, jde ale o to, kolik se ho marketingově podaří odkrojit. Dnes hodně rozhodují profesionální marketingové týmy, kampaně na sociálních sítích. Pokud to nový subjekt uchopí dobře, je schopen postupně procenta získávat a těžit z toho, že je nový a neokoukaný.

Přišel tím Milion chvilek o potenciál Letné, kdy byl schopen shromáždit statisíce lidí?

Už to nebude totéž. V dané době šlo o občanskou aktivitu, která nijak nesouvisela se stranickou politikou. Šlo o sílu, která spojila lidi různých stranických preferencí a přiměla je přijít protestovat. Podotýkám ale, že tím jednotícím prvkem nebyl pan Minář ani Milion chvilek, ale Andrej Babiš. Nevím, jestli si toto pan Minář dostatečně uvědomuje. Je samozřejmě opojné, když vidíte, kolik lidí dostanete na náměstí, když stovky tisíc lidí stojí před vámi a skandují, oslavují vás. Z toho se leckomu zatočí hlava.

Jinými slovy, pro opozici by podle vás bylo mnohem efektivnější a účelnější, kdyby Minář spojil síly s již existujícími subjekty?

Nepochybně. Bylo by dobré koncentrovat i v jednotlivých krajích další lokální hnutí. Vidím to u nás v Olomouckém kraji, kde v jednom z koaličních projektů je zastoupen i subjekt aktivní čistě na lokální úrovni v Olomouci. Snahy tu už jsou, tato strategie by se dala aplikovat i na volby do Sněmovny, kdy například na vrcholu bude spojenectví dvou stran, které budou lokálně podporovány místními subjekty.

Máme tu extrémní fragmentaci a je extrémně žádoucí, aby se snižovala. Po volbách v roce 2017 se dostalo do Poslanecké sněmovny devět stran, takže nyní by se strany měly snažit systém koncentrovat a ne dále štěpit. Jinak to povede k širokým koalicím, které budou tíhnout k populistické politice, snaze vyhovět všem.

Vaše katedra politologie a evropských studií před dvěma lety upozornila na závažné chyby při sčítání hlasů ve sněmovních volbách rok předtím. Jak velké je nyní riziko, vezmeme-li v potaz hlasování v karanténě a různá bezpečnostně-hygienická opatření doprovázející hlasování?

Tehdy jsme měli projekt, v jehož rámci jsme identifikovali různé typy chyb sčítání hlasů ve volebních okrscích. Mělo to smysl, protože naše závěry jsme předložili Ministerstvu vnitra. Nové vedení na odboru voleb s nimi intenzivně pracovalo, viděl jsem snahu některým pochybením systémově začít předcházet. Jak efektivní tato snaha byla, uvidíme v praxi. Máme zhruba 14 tisíc okrsků, je logické, že k nějakým pochybením bude docházet i nadále. Spíše je špatné, když se průšvihy opakují.

A co se týká nadcházejících voleb?

Potenciál k problémům mají. Na druhou stranu si myslím, že nové způsoby odevzdávání hlasů budou pod intenzivní kontrolou přímo Ministerstva vnitra. Očekával bych, že by to mohlo proběhnout bez větších problémů. Větším rizikem je zbylých zhruba 14 tisíc okrsků, kde sedí v uvozovkách amatéři, jejichž chyby pramení z neznalosti předpisů.

O masivnější neregulérnost voleb obavy nemáte?

Nemám. Myslím, že příprava mimořádných opatření voleb proběhla poměrně poctivě, věřím, že vše dobře dopadne.

Co očekávat od souběžných senátních voleb?

Očekávám pokračování trendu v tom, že vládním stranám a zejména hnutí ANO se v těchto volbách nebude dařit. Senát bude nadále opoziční komorou vůči dolní komoře Parlamentu.

Reklama

Doporučované