Hlavní obsah

Covid zahltil krematorium. V Ostravě spouští venkovní mrazáky na mrtvé

Foto: Profimedia.cz

„Měli jsme kritickou situaci, teď se to trošku stabilizuje. Pořád ale přibývá covidu. Vybudovali jsme dodatečnou mrazicí či chladírenskou kapacitu,“ řekl Seznam Zprávám ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík.

Reklama

Ostravské krematorium během víkendu vybudovalo speciální chladírenské zařízení na ukládání mrtvých. Důvodem byl rapidní nárůst zemřelých na covid-19.

Článek

Když vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v říjnu upozorňoval na černé scénáře ohledně koronavirové situace, mnohými byl kritizován za strašení veřejnosti.

„Tady nám hrozí kolaps zdravotnictví. Reálně hrozí Itálie, hrozí New York. Chápu, že vláda v některých věcech dělá chyby, špatně komunikuje, ale to gros je naprosto jasné: pokud to neuděláme, budou v ulicích mrazáky na mrtvoly,“ varoval ministr vnitra před nedodržováním bezpečnostních a hygienických nařízení vlády.

Teď však v jistém ohledu na jeho slova dochází. Seznam Zprávy zjistily, že jedním z témat jednání Ústředního krizového štábu v minulém týdnu bylo zajištění chladírenských boxů či mrazáků na zemřelé – konkrétně v Moravskoslezském kraji.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) informaci potvrdil. „Ano, pan primátor upozornil na velké zatížení krematoria v Ostravě, které je jediným v našem kraji. I v tomto je třeba se připravit na případné nejhorší scénáře,“ napsal moravskoslezský hejtman Seznam Zprávám.

Ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík potvrdil, že jeho instituce musela na nárůst zemřelých zareagovat.

„Pokud vím, i z jiných oblastí proudí na ministerstvo dotazy ohledně možných náhradních způsobů uložení těl. Měli jsme kritickou situaci, teď se to trošku stabilizuje. Pořád ale přibývá covidu. Vybudovali jsme dodatečnou mrazicí či chladírenskou kapacitu, kterou bychom měli kolem poledne zprovoznit. Zdvojnásobili jsme kapacitu, takže by měla být situace v pořádku,“ řekl v pondělí dopoledne Furmančík Seznam Zprávám.

24 mrtvých za den

Popsal, že pro dodatečnou mrazírenskou kapacitu získal souhlas od hygieny. „Venku jsme vybudovali zařízení, které schválila včera odpoledne krajská hygiena. Byli velice spokojeni, že jde o profesionální zařízení z chladírenských panelů včetně potřebných technologií,“ uvedl šéf Krematoria Ostrava.

Krematorium mělo kapacitu pro uskladnění maximálně 50 zemřelých, nyní ji navýšilo na dvojnásobek.

Situace nabyla na dramatičnosti koncem minulého týdne. „Na začátku října šlo o jednotky případů, v půlce měsíce kolem deseti a teď jsme měli nejvíc v pátek – za jeden den 24 zemřelých. Takže jsme nyní reagovali zvyšováním kapacity na vysoká čísla, která začala zhruba před deseti čtrnácti dny. Když se celostátně nahlásí v celé zemi 250 mrtvých, k nám řádově přijde 25 s nějakým opožděním. Máme zhruba deset procent z celé republiky,“ přiblížil Furmančík.

Podle něho by v této chvíli měla být skladovací kapacita zemřelých dostatečná. „Skladovou zpopelňovací kapacitu jsme měli původně na jeden den, teď ji máme na dva dny,“ dodal ředitel.

Reklama

Doporučované