Hlavní obsah

Covid zdecimoval hospody… doslova. Každá desátá skončila

Dotykačka pokrývá čtvrtinu restaurací, hospod a barů v Česku. Podle jejích dat kvůli covidu-19 zcela skončilo 10 až 15 procent z nich.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už rok Češi znají termín „výdejní okénko“ a obor gastronomie už stejně dlouho bojuje o přežití. Výsledek? Tržby v oboru spadly o 72 miliard korun, tedy o 37 procent.

Článek

Ještě před covidem platilo, že za jeden rok restaurace v Česku v průměru utrží 195 miliard korun. Jenže za posledních 12 měsíců - tedy od března 2020, kdy byznys omezily koronavirové restrikce - do dnešních dnů, jsou vykázané tržby gastronomických podniků o 72 miliard korun nižší.

„V Česku je zhruba 35 tisíc gastropodniků. Z toho teď přes okénko funguje pouhých 45 procent,“ říká šéf Dotykačky Petr Menclík. Jeho firma obhospodařuje čtvrtinu pokladen, přes které hospody účtují.

Největší propad v tržbách zaznamenal za uplynulý rok Zlínský, Karlovarský a Plzeňský kraj. Tam prošlo oproti loňsku přes kasy o polovinu méně peněz. Naopak nejlépe na tom jsou za uplynulý rok turisticky atraktivní horské lokality v Libereckém a Královéhradeckém kraji, nebo vinařské oblasti na jižní Moravě.

„Místně to bylo během celého roku velmi proměnlivé a dá se určitě říct, že je tam velká závislost na cestovním ruchu. Praha, i když tam zůstalo otevřeno nejvíc podniků, tak se pohybuje uprostřed pole. Naopak místa, která byla otevřená přes léto, což byl třeba Jihočeský kraj, tak ta skončila teď prakticky nejhůř,“ dodává Menclík.

Rozdíly jsou i mezi jednotlivými podniky. Zatímco u restaurací je pokles 37 procent, hospody propadly o polovinu, kluby a diskotéky hlásí pokles 70 procent. Kavárnám se naopak docela daří. Jenže ani to neplatí plošně.

Kavárna skončila, ale nevzdává to

Jedním z podniků, které musely skončit, je třeba kavárna s dětskou hernou Městečko v Řevnicích u Prahy. Její tým se ale nevzdává a pomocí crowdfundingové kampaně na internetu teď vybírá na to, aby mohl podnik znovu vybudovat. „Naším cílem je nenechat se zlomit koronavirovou krizí, která se nedala nijak předvídat,“ píše majitelka Denisa Fabová.

Kavárně s dětskou hernou totiž nijak nepomohlo slunečné léto. „V březnu 2020 jsme museli z nařízení vlády Městečko poprvé na dlouhé téměř tři měsíce zavřít. Opět jsme otevřeli až na přelomu května a června 2020, kdy začínalo léto, které není naší sezonou. Venkovní hřiště, které by nám letní měsíce pomohlo přečkat, jsme bohužel vzhledem k okolnostem vybudovat nemohli. Naděje přišla v září 2020, kdy s deštivými a zkracujícími se dny začalo Městečko opět příjemně ožívat. Rozjeli jsme kroužky pro děti a věřili jsme slibům, že další vlna zavírání provozů jen tak nepřijde. Druhá vlna nakonec přišla a spláchla s sebou Městečko nadobro,“ píše Fabová.

Odhad profesních organizací je, že současnou krizi nepřežije čtvrtina podniků. „Z našich čísel to vypadá zatím lépe, definitivně skončilo 10 až 15 procent,“ dodává Menclík.

Rok v kostce

A jak se tedy vyvíjel celý rok? Nejtěžší byl podle společnosti Dotykačka první lockdown loni na jaře, kdy podniky nebyly na tak razantní omezení připravené. „V půlce března tak ze dne na den zavřely tři čtvrtiny podniků a tržby se propadly o 87 procent. V dalších týdnech pak postupně okénka otevřelo 40 procent podniků a tržby se vyšplhaly asi na třetinu původních hodnot,“ rekapituluje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Léto pak, jak už bylo zmíněno, pomohlo jen některým. „Odhadem 10 procent podniků už neotevřelo,“ říká Menclík s tím, že zbývající hospody, restaurace či kavárny sice vykázaly vyšší příjmy než před koronavirem, ale i tak byla čísla nižší než před rokem. A opět se lišily výkony v jednotlivých krajích.

S podzimem a zimou pak přišel další útlum a v říjnu s propuknutím druhé vlny koronaviru nastal další tvrdý lockdown, který s výjimkou tří týdnů platí prakticky dodnes.

Otevřeno zůstalo sedm z deseti podniků, které ještě před vypuknutím krize fungovaly. „Ten aktuálně vyhlášený lockdown neomezil sice samotné gastropodniky, ale omezil poptávku. Z toho prvního týdne zatím nevidíme výrazné zavírání těch okének, ale z toho, jak se s podnikateli bavíme, předpokládáme, že se v následujících týdnech na otevřených okénkách odrazí a některým už se nevyplatí okénko otevřít,“ dodává Menclík.

Reklama

Doporučované