Hlavní obsah

Nový režim ve fabrice. Šéfové musejí k pásu, je covid

Majitel firmy Kvido Štěpánek mezi svářením a montáží řeší manažerské telefony. I to je dnešní doba v průmyslových firmáchVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na případu jedné z nejúspěšnějších českých firem jsme zjišťovali, jak se koronavirová pandemie projevila ve výrobě.

Článek

Je ráno, 4:30. Personální ředitel firmy Isolit-Bravo Miloslav Žemlička nastupuje do svařovny a o hodinu později ho u svářečky střídá sám majitel firmy Kvido Štěpánek. Zaměstnankyně mzdové účtárny nastupuje k lisu a vedoucí logistiky usedá do „ještěrky“. Novinka, bez které se v posledních měsících český průmysl neobejde.

„Kvůli koronaviru nebo karanténám neustále chybí zaměstnanci. V tuto chvíli asi jedenáct procent z nich. Zakázek je v tomto období přitom naopak víc,“ říká Kvido Štěpánek s tím, že aby firma situaci vyřešila, musela poprvé v životě začít využívat agenturní pracovníky a ve výrobě vypomáhají i manažeři z kanceláří.

Kvůli tomu zavedl Isolit-Bravo nový systém - excelovou tabulku s názvem „Burza práce“.

„Každý má něco vystudované, vybere si tak to, co je mu nejblíže v rámci jeho kvalifikace a oboru. Každý má pro něco předpoklady. Proškolí se a může začít. Máme tedy tabulku, ze které vidíme, kdo z kanceláře je schopný nastoupit na jakou pozici ve výrobě. Každý takto odpracuje v provozu zhruba 20 procent své pracovní doby,“ vysvětluje personální ředitel Žemlička.

Sám se zapsal jako možná výpomoc v již zmiňované svařovně a také na výstupní kontrole kvality u „motúčka“, legendárního výrobku firmy, která je jinak známá jako výrobce dílů pro automobilový průmysl.

Každé ráno tak ve společnosti Isolit-Bravo začíná poradou, kdy jednotliví vedoucí hlásí počty svých lidí. Ve firmě to s nadsázkou přirovnávají k hlášení stavu v římských legiích - kdo je bojeschopný, kdo je léčený…

Home office? Fabrika se z domu dělat nedá

Ze stejné zasedačky pak manažeři absolvují videokonference a videomítinky. „Dříve bylo v automotivu nutné vše řešit osobně. Neustále jsme jezdili za zákazníky, strávili třeba deset hodin v autě, jednu hodinu na jednání a deset hodin na cestě zpět. To teď odpadlo,“ říká Kvido Štěpánek s tím, že i díky tomu mají manažeři více času, a mohou tedy vypomoci ve výrobě.

Produktivita práce firmy je teď proto paradoxně i s menším počtem lidí vyšší. „Home office máme jen v nejnutnějších případech, jinak vůbec. Z domu se prostě fabrika dělat nedá,“ dodává Žemlička.

Firma vytvořila pro jednotlivé vlny a síly pandemie hned několik krizových plánů. Nesou označení od A do G. Přerozdělila týmy tak, aby rizikové skupiny nebyly společně na jedné směně, a pro své zaměstnance začala vydávat také Nouzové noviny. V nich se dočtou nejenom o aktuálních omezeních a pravidlech, ale mají také povzbudit.

Výdej jídla mimo továrnu

Změnu doznala i jídelna. Isolit-Bravo zaměstnává více než 400 lidí. Obědů tu však vaří téměř třikrát tolik. Pro důchodce z města i okolní firmy. I kuchařský tým se teď musel rozdělit na dvě party.

„Je nás tedy na směně polovina, což je znát. Místo pěti jídel proto teď vaříme jen čtyři. Týden jsme v kuchyni a ten druhý týden jsme na rozvážkách,“ vysvětluje šéfkuchař firmy Daniel Beneš.

V době, kdy návštěvy a lidé, kteří ve firmě nepracují, nesmí dovnitř, totiž Isolit-Bravo obědy rozváží. Případně vydává do nosičů mimo fabriku.

Reklama

Doporučované