Hlavní obsah
Online

A je konec. Ve Varech rozdali ceny, Křišťálový glóbus má film o migrantech

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Režisér Jan Svěrák (vlevo) převzal od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu 28. srpna 2021 při zakončení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Reklama

aktualizováno •

Události, glosy, recenze i drobné postřehy. Filmový festival v Karlových Varech sledujeme online.

Článek

V Karlových Varech skončil 55. ročník filmového festivalu. V Hlavní soutěži zvítězil koprodukční film Strahinja srbského režiséra Stefana Arsenjeviče. Za svůj příběh dvou afrických migrantů inspirovaný středověkou srbskou legendou převzal Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

Ten také udělil dvě Ceny prezidenta festivalu. Jedna putovala do rukou amerického herce Ethana Hawkea, druhá českému režisérovi Janu Svěrákovi.

Jinak i v závěrečný den - stejně jako den předchozí - na sebe nejvíc pozornosti poutal americký herec a hudebník Johnny Depp. Miláček zdejších davů měl sobotu opět v rukou; snímek Minamata, v němž ztvárnil hlavní roli a produkuje ho, tentokrát způsobil obležení karlovarského Městského divadla, kde se projekce konala. Lístky na představení byly pryč za pouhé dvě minuty.

Seznam Zprávy byly u všeho podstatného karlovarského dění s vámi a pro vás. Filmová publicistka Irena Hejdová obešla tolik filmů a tolik událostí, kolik jen zvládla. Fotoreportéři Seznam Zpráv se pokusili zachytit festivalovou atmosféru. A byznysové dění pohlídala Zuzana Hodková. To vše, spolu s drobnějšími zprávami a glosami, najdete v tomto online „deníku“ z Karlových Varů.

  • Křišťálový glóbus dostal film o afrických migrantech režiséra Arsenjeviče

    V Hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu zvítězil koprodukční film Strahinja srbského režiséra Stefana Arsenjeviče. Za svůj příběh dvou afrických migrantů inspirovaný středověkou srbskou legendou převzal v sobotu Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

    Velká cena Hlavní soutěže je spojena s odměnou 25 tisíc dolarů a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu.

    Film Strahinja vznikl v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska, Bulharska a Litvy. Humanisticky laděný snímek vypráví o muži jménem Strahinja a jeho ženě Ababuo, kteří opustili Ghanu s vidinou lepšího života v Evropě. Místo na jejím západě však skončili v Srbsku, kam byli deportováni. Strahinja začal budovat kariéru, Ababuo však takové štěstí nemá a jednoho dne zmizí. Film vypráví o potřebě najít své místo ve světě a o lásce, jejíž nejhlubší důkaz může být ten nejbolestivější.

  • Ethan Hawke převzal v Karlových Varech Cenu prezidenta MFF

    Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary při jeho slavnostním ukončení převzal americký herec Ethan Hawke. Kromě dvou nominací na Oscara za své herectví má další dvě nominace coby scenárista. V pátek v Karlových Varech uvedl drama Zoufalství a naděje a festivalové publikum si svou bezprostředností získal stejně jako hollywoodská celebrita Johnny Depp, další host letošního ročníku.

    Ethan Hawke má podle pořadatelů festivalu reputaci neobyčejně přizpůsobivého herce, ztvárňujícího různé typy postav ve filmech odlišných žánrů a nálad s obdivuhodnou přesvědčivostí.

  • Cenu prezidenta karlovarského festivalu dostal režisér Jan Svěrák

    Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dostal režisér Jan Svěrák. Z rukou Jiřího Bartošky ve Velkém sále hotelu Thermal převzal v sobotu Křišťálový glóbus. Jeden už má z roku 1995, kdy ho na karlovarském festivalu získal jako cenu za nejlepší film za snímek Jízda. Letos ho v Karlových Varech znovu uváděl.

    Jan Svěrák patří podle pořadatelů k mezinárodně nejúspěšnějším českým režisérům současnosti. Absolvent dokumentární režie na pražské FAMU upoutal již svým studentským mystifikačním dokumentem Ropáci, za který získal v roce 1988 studentského Oscara.

    „Nevím, co jsem přinesl českému film, ale vím, co přinesl český film mně. Za tu hromadu vášně, radosti, dojetí vděčím svým kamarádům, k nimž počítám i svého tatínka,“ řekl dojatý Svěrák. Dodal, že je pro něj čest převzít cenu od moudrého a laskavého prezidenta, „jakého nemají všechny festivaly, ale ani některé země“.

  • Cenu mezinárodní kritiky získal v Karlových Varech snímek Zkouška

    Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI získal v sobotu na festivalu v Karlových Varech film Zkouška, na kterém se podílelo produkčně Německo, irácký Kurdistán a Katar. Drama zasazené do iráckého Kurdistánu zničeného válkou zkoumá v blízkovýchodní kinematografii opomíjené téma ženských práv. Dvě ceny nestatutárních porot festivalu si odnesl film Strahinja, ocenění získal i český dokument Jednotka intenzivního života.

    Ekumenická porota, která od roku 1994 oceňuje filmy z hlavní soutěže, které se kromě umělecké zabývají i společenskými, etickými a duchovními otázkami, letos udělila dvě ceny. Hlavní cenu získal film Strahinja, který vznikl v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska, Bulharska a Litvy.

    Strahinja v sobě spojuje motiv středověké srbské legendy o šlechtici hledajícím ztracenou ženu a současné téma migrace. Strahinja a jeho žena Ababuo, uprchlíci z Ghany, skončí v Srbsku, kam byli deportováni. Strahinja si začal budovat kariéru, Ababuo však nemá možnost realizace a její frustrace narůstá. Když jednoho dne zmizí, Strahinja se ji vydává hledat.

    Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří FEDEORA, jejíž porota oceňuje nejlepší snímek v soutěži Na východ od Západu dala letos hlavní cenu filmu Otarova smrt v produkci Gruzie, Německa a Litvy. Zvláštní ocenění dostala debut české režisérky Adély Komrzý Jednotka intenzivního života.

    Zvláštní ocenění porota udělila filmu chorvatskému filmu Sborovna. Cenu Europa Cinemas Label, kterou udělují provozovatelé kin ze sítě Europa Cinemas, letos získal film Strahinja.

  • Vary končí, rozjedou se festivalové ozvěny v Praze a Brně

    Jeden festival končí, druhý začíná - zatímco v Karlových Varech se dnes rozdají Křišťálové globy nejlepším filmům, v Praze a Brně se už v sobotu rozjedou festivalové ozvěny zvané Šary Vary. V předpremiérách tu bude uvedena řada filmů, které na festivalu zaujaly a chystají se do české distribuce. Diváci, kteří to letos nestihli do Varů, tak mohou vidět třeba letošní soutěžní dokumenty Láska pod kapotou a Každá minuta života či nové české filmy Atlas ptáků, animovaný Moje slunce Mad a drama Zátopek.

    Po jediné projekci ve Varech se v rámci ozvěn představí i provokativní erotické klášterní drama Benedetta Paula Verhoevena, na programu je i výtečné drama o srebrenickém masakru Quo vadis, Aida?, překrásný canneský i karlovarský hit Nejhorší člověk na světě či italské drama Všechno, nejlepší, Chiaro! O všech těchto filmech jsme psali a všechny vám velmi doporučujeme.

    Šary Vary proběhnou v pražských kinech Světozor, Aero a Přítomnost a v brněnské Scale od soboty 28. srpna až do 3. září. Kompletní program na www.ozvenyvaru.cz

  • Johnny Depp uvedl na festivalu další film

    I v poslední den festivalu podle očekávání davy fanoušků opět čekaly na jednu z hlavních hvězd, amerického herce Johnnyho Deppa.

    Zatímco v pátek byl v obležení hotel Thermal a jeho okolí, sobotní projekci umístili pořadatelé do mnohem menšího Městského divadla, v němž Depp uvedl film Minamata. Ztvárnil v něm hlavní roli a produkoval ho.

  • Na festival se prodalo 104 681 vstupenek

    Na filmový festival v Karlových Varech se k sobotní desáté dopoledne prodalo 104 681 vstupenek. Akreditovalo se 8739 účastníků a uskutečnilo se 423 projekcí, uvedli pořadatelé na webu.

    V posledních dvou ročnících festivalu v letech 2018 a 2019 se za celou akci prodalo kolem 140 000 vstupenek.

    Festival skončí dnes večer slavnostním ceremoniálem s předáváním cen a vyhlášením vítězů. Projekce trvají ve festivalových kinech až do dnešní půlnoci.

  • Karlovarský festival čeká poslední den

    Poslední den karlovarského filmového festivalu má opět v rukou hlavně miláček zdješích davů Johnny Depp, protože „takovej hukot jsme tu ještě neměli,“ jak pravili členové festivalového štábu při čekání na Deppa na pátečním červeném koberci. Depp ve 13 hodin uvede v Městském divadle projekci snímku Minamata, který se natáčel ještě před propuknutím jeho aféry, premiéra snímku byla ale kvůli aféře několikrát odkládána a v americké distribuci se tak objevil jen o 14 dní dříve než ve Varech.

    V sobotu dopoledne také filmoví fanoušci mohou vyrazit na Kviff Talk s Ethanem Hawkem, ten proběhne v 11 hodin v Kongresovém sále hotelu Thermal. Večer pak bude patřit slavnostnímu zakončení 55. ročníku festivalu. Krom rozdání Křišťálových globů nejlepším soutěžním filmům Jiří Bartoška předá dvě Ceny prezidenta festivalu - právě zmíněnému Ethanu Hawkeovi a také českému režiséru Janu Svěrákovi. Johnny Depp se má slavnostního zakončení rovněž zúčastnit.

  • Ethan Hawke představil ve Varech film Zoufalství a naděje

    Film Zoufalství a naděje z roku 2017 uvedl dnes na filmovém festivalu v Karlových Varech jeho protagonista, americký herec Ethan Hawke. Snímek režiséra Paula Schradera vypráví o nešťastném a pochybujícím knězi, který se kvůli snaze získat zpět nahlodanou víru, naplnit své poslání a napravit křivdy, které se kolem něj dějí, pustí do nebezpečného podniku. Ethan Hawke poté, co pozdravil fanoušky na červeném koberci, vzdal poctu režisérovi dnes uváděného filmu.

    Ethan Hawke, podle programového ředitele festivalu Karla Ocha jeden z nejuniverzálnějších herců současné americké kinematografie, při sobotním závěru festivalu převezme cenu, kterou udílí prezident festivalu. Držitel čtyř oscarových nominací dnes před projekcí filmu vyjádřil velkou radost z toho, že po opatřeních proti šíření pandemie covidu-19 je možné znovu chodit do kina.

    „Za poslední rok a půl se stalo něco úžasného. Když jsem poprvé viděl lidi s rouškami, připadalo mi to děsivé, jako scéna z postapokalyptického filmu. Teď, když vás v těch rouškách vidím, je to opačné, připadá mi to skoro dojemné, protože vidím, jak se všichni snažíme, abychom tu mohli být spolu. Jsem z toho opravdu dojatý a chci vám poděkovat za to, že jste přišli,“ řekl lidem v sále.

  • Depp vzdal ve Varech poctu svému příteli Shanu MacGowenovi

    Velkým společným pozdravem diváků hrdinovi filmu, se kterým přijel do Karlových Varů americký herec a producent Johnny Depp, skončila debata po dnešní projekci dokumentu Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem. Frontmanovi skupiny Pogues tleskal a do mobilních telefonů mával na dálku na přání filmového štábu celý Velký sál hotelu Thermal. Depp vyprávěl o svých prvních setkáních s muzikantem, jehož celý život provázelo nemírné požívání alkoholu. „Nikdy se nepokoušejte držet krok se Shanem MacGowanem,“ řekl Depp, který se svou náklonností k občasnému popíjení také netajil.

  • Festival ještě dnes nabídne erotické drama Benedetta

    V jediné projekci je na festivalu v pátek od 23 hodin večer ve Velkém sále uváděna Benedetta. Jeden z nejskandálnějších filmů letošního festivalu v Cannes je příběhem vášnivého vztahu dvou jeptišek z konce 17. století, nechybí tu tedy řada sexuálních scén, ale ani humor a zázraky. Režisérem filmu je třiaosmdesátiletý Paul Verhoeven, autor filmů Základní instinkt či Showgirls. Netradiční erotické drama bude uváděno v rámci karlovarských ozvěn v Praze a Brně, chystá se i do české distribuce.

  • Fanoušci si můžou odškrtnout Deppa, kdo nemá fotku, nebyl ve Varech

    Karlovarský filmový festival je nabitý hvězdami jako snad nikdy dřív. Jestli to u fanoušků někdo vyhrál, byl to filmový pirát z Karibiku Johnny Depp. Podívejte se na fotogalerii Michala Šuly z příchodu Johnnyho Deppa po červeném koberci.

  • Johnny Depp ve Varech představil hektolitry alkoholu

    „Někdejší hvězda punkových The Pogues působí v Deppově snímku dost zdevastovaně, jako živá reklama z krabiček cigaret varujících před nadměrným kouřením,“ píše Irena Hejdová ve své recenzi na film Hrnec zlaťáků: Pár drinků se Shanem MacGowanem.

  • Deppománie aneb Davy před Thermalem i uvnitř

    Foto: Irena Hejdová, Seznam Zprávy

    Na Johnnyho Deppa čekaly davy před Thermalem…

    Foto: Irena Hejdová, Seznam Zprávy

    … i uvnitř. Johnny je ten v davu ztracený chlapík, který stojí na červeném koberci se slunečními brýlemi.

  • Johnny Depp se prošel po červeném koberci

    Atmosféra před Thermalem bouří očekáváním. Po dvou, ale třeba i pěti hodinách čekání se fanynky konečně dočkaly – na červený koberec přijíždí Johnny Depp. Fotoaparáty začínají cvakat, fanoušci ječet, i když jde o ječení relativně decentní. Depp jim vzápětí rozdává autogramy a poctivě obchází poměrně velkou část fanouškovského kotle. „Johnny! Johnny!“ volají další, na které se ještě nedostalo.

    Na slavnostní premiéru krom Deppa a režiséra Juliena Templa dorazila i Victoria Mary Clarkeová, manželka Shanea MacGowana, který je hvězdou snímku.

  • Na Deppa čekají lidé na festivalu už hodiny

    Na amerického herce, producenta a muzikanta Johnnyho Deppa čekají u Thermalu v Karlových Varech jeho fanoušci. Stojí tam tak už hodiny předtím, než by se měl před 14:00 objevit na červeném koberci před hotelem. Lidé před Thermalem ČTK řekli, že raději přišli dříve, protože čekají, že na herce se přijde podívat hodně lidí. Chtěli mít dobré místo. Několik dívek přišlo i přes chladné a deštivé počasí už v 8:00. Někteří fanoušci mají na sobě kostýmy z Pirátů z Karibiku, kde Depp ztvárnil pirátského kapitána Jacka Sparrowa.

  • Americký herec Ethan Hawke přijel do Karlových Varů

    Americký herec, spisovatel a režisér Ethan Hawke přijel před 11:00 do karlovarského hotelu Pupp, v němž hlavní hosté festivalu bydlí a kde jej přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška. Na amerického herce už čekaly dvě desítky fanoušků. Dnes se objeví ještě na červeném koberci a ve Velkém sále hotelu Thermal. Uvede tam film Zoufalství a naděje, v němž hraje roli kněze, který prochází krizí víry. V sobotu se pak Hawke zúčastní diskuse na festivalovém KVIFF Talk. Na slavnostním zakončení festivalu také převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Reklama

Hlavní zprávy