Hlavní obsah

Moskva čelí nové vlně epidemie, mluví se o „ruské variantě“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V ruském hlavním městě se plní nemocnice covid pacienty. Starosta Sergej Sobjanin od pondělí zavedl „nepracovní týden“, kdy mají všichni, kdo můžou, zůstat doma. Nyní úřady oznámily povinné očkování pracovníků ve službách.

Článek

Město mimořádná protiepidemická opatření zdůvodňuje dramatickým zhoršením pandemické situace. V nemocnicích podle starosty Sobjanina leží přes 12 tisíc lidí, co do počtu nově nakažených jsou podle něj čísla „na úrovni loňských vrcholů“.

Jen v Moskvě úřady za posledních 24 hodin evidují téměř 5 800 případu covidu-19, o den dříve bylo číslo ještě o tisícovku vyšší. V celém Rusku poslední celkové číslo činí necelých 13 400. Moscow Times píší, že tento týden jsou denní přírůstky nakažených v metropoli více než dvojnásobné oproti minulému týdnu.

Podle zástupkyně starosty Anastasie Rakové je v Moskvě pro nemocné s covidem k dispozici asi 14 tisíc lůžek, přičemž už v sobotu byla kapacita ze 78 % naplněna. „Máme 498 lidí na ventilátorech, což je téměř o 30 % víc, než před týdnem,“ citovala Rakovou Al-Džazíra.

Lidé nemají jít do práce, zavřené jsou i hřiště a jídelny

Starosta Sobjanin proto nejprve od pondělí vyhlásil „nepracovní týden“, kdy mají všichni postradatelní pracovníci zůstat doma. Od příštího týdne pak nařídil zaměstnavatelům, aby minimálně 30 % neočkovaných zaměstnanců zůstalo na home office. Zavřené jsou celý týden také jídelny a hřiště, zatímco restaurace, bary a kluby mají jen omezenou otevírací dobu.

„Na takovou situaci nemůžeme nereagovat. Musíme zastavit růst infekcí, abychom zachránili lidské životy,“ řekl Sobjanin při vyhlášení nepracovního týdne. K tomu by měly pomoci i improvizované polní nemocnice, jejichž zřízení Sobjanin oznámil už minulý týden.

Ve středu se přidalo nové opatření nařizující povinné očkování pracovníků ve službách, dopravě a například i v kultuře. Cílem je do 15. července zorganizovat očkování první dávkou vakcíny nebo jednodávkovým očkovacím preparátem a do 18. srpna druhou dávkou, a to nejméně pro 60 procent pracovníků, uvedla s odkazem na úřady agentura Interfax.

Proočkovanost ruské populace je totiž momentálně oproti Evropě několikanásobně nižší. Alespoň jednu dávku vakcíny tam dostalo teprve necelých 13 % dospělé populace, zatímco průměr EU už se blíží 45 %.

Rozšíření povinného očkování mimo určité skupiny pracovníků nebo mimo Moskvu se podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova neplánuje. „Povinné očkování stále není, stále se o něm nemluví,“ řekl podle agentury Ria Novosti.

„Moskevská varianta“?

Server Moscow Times přinesl v úterý článek, který se snaží odpovědět na otázku, zda v ruské metropoli došlo k vývinu „moskevské“ či případně „ruské“ varianty viru.

Krátce se o ní totiž ve stejný den zmínila hlava Gamalejova institutu Alexander Gintsburg. Ten podle státní agentury řekl, že institut, který stojí za vývojem vakcíny Sputnik V, „prověřuje účinnost vakcíny proti takzvané moskevské variantě viru“.

Informace ohledně varianty původem z Ruska ale zůstávají strohé. Například zástupce Gintsburga Denis Logunov k věci do médií řekl, že její existenci „nelze vyloučit“.

V Rusku se podle oficiálních dat od začátku pandemie nakazilo 5,2 milionu lidí a přes 127 tisíc jich zemřelo. Stát ale čelil už mnohým nařčením z toho, že číslo je podhodnocené. Například tamní statistický úřad uvádí, že obětí bylo 270 tisíc. Vláda to vysvětluje tak, že jde o důsledek jiného způsobu počítání. Operativní štáb podle ní počítá jen mrtvé, u kterých nákazu dřív potvrdily testy a statistický úřad i ty, kde to potvrdila pitva.

Právě Moskva byla už v předešlých vlnách jedním z největších ohnisek. Vypovídá o tom i zpráva z loňského podzimu, kdy starosta Sobjanin s odvoláním na rozsáhlý průzkum řekl, že asi 50 % populace města už přišla s covidem do styku a měla by mít protilátky.

Reklama

Související témata:

Doporučované