Hlavní obsah

Covidové semafory rozblikaly svět, sportovci ale cestují na výjimky

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový tým Skotska, který v pondělí v Olomouci nastoupil k utkání Ligy národů, by musel po návratu domů do karantény. Nebýt systému speciálních výjimek.

Reklama

Covid-19 se opět probouzí a všude po Evropě se mezi jednotlivými zeměmi rozblikávají světýlka takzvaných semaforů. Cestování se výrazně komplikuje. Mezinárodní sportovní soutěže v tomto ohledu zatím zachraňují udělované výjimky.

Článek

Profesionální sportovci, křižující Evropou, by mohli jen velmi těžko fungovat, kdyby například před svou účastí na atletickém mítinku, anebo po něm, museli někde setrvávat v několikadenní karanténě.

Řada přeshraničních přesunů je nyní velmi komplikovaná, na výjimky, které mohou dostat od úřadů příslušné země, musejí sázet třeba i fotbalové reprezentace, jež teď hrály Ligu národů. Nebo klubové týmy, které čekají zápasy předkol evropských pohárů.

Pravidla, jež upravují pohyb osob mezi jednotlivými zeměmi, se navíc neustále mění.

V zásadě musíme rozlišit směr do Česka. A směr ven z něj. Pro ten první směr, tedy například pro zahraniční sportovce, kteří přijíždějí zápolit do České republiky, vyřizuje výjimku Národní sportovní agentura vedená Milanem Hniličkou.

„Vyřizovali jsme například žádosti o výjimky pro atlety, o něž nás požádali organizátoři mítinku Zlatá tretra. Své doporučení k tomu vždycky musí přidat i příslušný sportovní svaz,“ vysvětluje Jakub Večerka, mluvčí agentury. „Nymburk nás třeba žádal o výjimky pro basketbalisty, je toho opravdu hodně. Výjezdy z Česka směrem ven už ale neřešíme. Jednak na to nemáme kapacity, jednak tohle si opravdu řeší ty cílové země.“

Jak to funguje směrem ven, si můžeme ukázat na příkladu fotbalového utkání Riteriai Vilnius - Slovan Liberec. Bude se hrát příští týden, ve čtvrtek 17. září v hlavním litevském městě. Ale zprvu to nebylo vůbec jisté.

Severočechům určil los Litevce jako soupeře ve 2. předkole Evropské ligy. „Brzy po losu jsme se spojili s českou ambasádou ve Vilniusu. A tam nám potvrdili, že Češi musí po příjezdu do země do čtrnáctidenní karantény,“ vypráví Tomáš Čarnogurský, tiskový mluvčí Slovanu Liberec.

Za těchto podmínek by nebylo možné utkání v Litvě sehrát. A bylo tedy na domácím klubu, jak celou věc vyřídí. „Platí regule, že domácí klub má jeden den po losu na to, aby informoval UEFA i nás, jako soupeře, zda je možné sehrát utkání na jeho stadionu. Případně si musí pronajmout stadion náhradní, na neutrální půdě,“ říká Čarnogurský.

Za tím účelem má UEFA v nabídce několik stadionů na Kypru, v Řecku, Maďarsku a Polsku. Přičemž právě polská varianta by pro případ nouze byla pro utkání Riteriai Vilnius - Slovan Liberec z geografických důvodů zjevně nejvýhodnější. Ale nebylo jí třeba.

„Domácí klub nám oznámil, že u litevských úřadů zařídil pro výpravu Slovanu Liberec výjimku, kterou právě pro profesionální sportovce a jejich doprovod lze v takových případech vyřídit,“ pokračuje Čarnogurský. „Museli jsme jen dopředu dodat jmenný seznam fotbalistů, členů realizačního týmu a několika osob z vedení klubu, které za naši stranu budou do Litvy cestovat. A karanténní opatření by se nás tedy týkat neměla.“

Vedle profesionálních sportovců mohou podobné výjimky dostávat například diplomati či další úzce specifikované skupiny.

„Normální smrtelníky“, kterých se přísná opatření týkají standardizovaným způsobem, může samozřejmě napadat leccos o nespravedlnosti. Ale měli by si zároveň uvědomit mnohé konsekvence.

„Profesionální fotbalové týmy, zejména ty, které se účastní evropských pohárů, teď po mém soudu vytvářejí pro své členy snad nejbezpečnější zóny, jaké si můžete představit. Vedle častého testování jsou veškerá možná opatření nastavena tak, aby se možnost nákazy covidem-19 uvnitř těch týmů opravdu minimalizovala,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

„A co nejbezpečněji je u nich nastaveno i cestování po Evropě. Týmy se přepravují charterovými lety, na letištích vycházejí zvláštním východem, mají samozřejmě vlastní autobus, na hotelu vlastní separované patro. Podobně probíhá i cesta na stadion. Vše je nastaveno tak, aby se s okolním světem potkali fotbalisté opravdu minimálně, tím se samozřejmě riziko nákazy dostává na výrazně nižší hodnoty, než je jinak v populaci běžné.“

S celým takto popsaným systémem poněkud kontrastuje případ české fotbalové reprezentace. Jak známo, po objevení nákazy covid-19 u maséra vyvinuly silné české kluby intenzivní tlak na FAČR. A po pozitivním nálezu číslo 2 pak sice byl sehrán duel Ligy národů na Slovensku, ale po něm byl reprezentační tým rozpuštěn. Oficiálně z rozhodnutí pražské hygieničky.

Narychlo sestavený náhradní národní tým pak v Olomouci těsně podlehl Skotsku, jehož fotbalisté mimochodem potřebovali od britských úřadů výjimku na to, aby po návratu domů nemuseli do karantény oni sami.

Jako velmi dobrodružný, a zejména administrativně extrémně náročný, se tedy v těchto intencích jeví říjnový program národního týmu, který by měl nejprve cestovat na přípravný zápas na Kypr a odtud pokračovat k duelům Ligy národů v Izraeli a ve Skotsku. Přičemž konkrétně Izrael patří nyní mezi nejžhavější ohniska nákazy, takže veškerá opatření spojená s cestováním jsou tu opravdu mimořádně přísná. Není dokonce vyloučeno, že v židovském státě vyhlásí úplný „lockdown“ rovnající se v podstatě zákazu vycházení.

„Přesto věříme, že ten naplánovaný program zvládneme,“ neztrácí optimismus Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

Reklama

Doporučované