Hlavní obsah

Jasný podvod. Tanečky kolem covidového letu se nedají omluvit, říká Neusser

Foto: Profimedia.cz

Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury, rozhodně nemá v úmyslu nechat olympijskou covidovou aféru jen tak vyšumět.

Reklama

aktualizováno •

Skandál kolem letu, v jehož průběhu se patrně nakazilo několik olympioniků, se teprve rozjíždí. Filip Neusser, šéf Národní sportovní agentury, o něm pravidelně informuje premiéra Andreje Babiše. Chce odhalit pochybení i viníky.

Článek

Český olympijský výbor už své interní vyšetřování ukončil, teď ve věci pátrá pražská hygienická stanice. Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury, vedle toho shromažďuje další dokumenty. O některé hodlá prostřednictvím japonské ambasády v Praze požádat i státní orgány země, která v těchto dnech olympijské hry ve svém hlavním městě Tokiu hostí.

„Po mém soudu došlo k celé řadě pochybení, dost možná i k podvodu vůči japonským orgánům,“ vadí Neusserovi, který obvinil funkcionáře Českého olympijského výboru, že mohli zmanipulovat údaje o zasedacím pořádku v letadle,na jehož palubě byla osoba nakažená covidem-19.

Neusser proto zvažuje vytvoření komise nezávislých odborníků, kteří by celou kauzu posoudili komplexně.

„Anebo dokonce může vzniknout parlamentní vyšetřovací komise. Stran celé záležitosti už mě oslovil senátor Tomáš Třetina (TOP 09) a také poslankyně Věra Procházková (ANO), předsedkyně sněmovního podvýboru pro sport. Požádali mě o informace a dokumenty. Možnost zřídit vyšetřovací komisi v rámci Parlamentu České republiky je skutečně jednou z reálných variant, kam se celá aféra může posunout,“ říká Filip Neusser.

Brazilský parlament řešil v roce 1998 i to, jak vypadal zdravotní stav fotbalisty Ronalda v den finále MS ve Francii, z čeho vyplývaly jeho zdravotní problémy a za jakých okolností byl nejprve vyřazen z finálové sestavy a pak se v ní zase objevil.

Čeští zákonodárci teď mohou hypoteticky začít šetřit, za jakých okolností se cestou do Japonska nakazilo na palubě vládního letadla šest účastníků olympijské výpravy. K vytvoření takové komise stačí, aby ji navrhl návrh jeden z poslanců a v následném hlasování by se rozhodlo o jeho přijetí či zamítnutí. Komplikace může být v tom, že se blíží nové volby, takže dolní parlamentní komora už toho ve stávajícím složení mnoho nestihne.

Filip Neusser, který je ze své pozice nejvyšším představitelem státu pro oblast sportu, nastínil v rozhovoru pro Seznam Zprávy celou řadu aspektů, které vnímá jako možná výrazná pochybení činovníků Českého olympijského výboru.

Co všechno bylo podle vás v souvislosti s covidovým letem špatně?

Když to vezmeme od samého začátku, tak už ten let samotný. V květnu jsem dostal od Jiřího Kejvala, předsedy Českého olympijského výboru, dopis, ve kterém mě žádá, abych zajistil možnost letět do Tokia vládním speciálem. A to proto, aby tímto způsobem mohlo být do dějiště olympijských her přepraveno co nejvíc sportovců.

To je zajímavé, těch sportovců pak reálně bylo na palubě jen 14. Což je s ohledem na to, že se na palubě objevil i covid-19, nakonec dobře. Ovšem z hlediska obsazení letu se to netváří příliš hospodárně. Pokud vím, účastníky letu bylo i 28 dalších osob, celkem tedy letadlo přepravovalo 42 cestujících.

Ano, v letadle pro 180 lidí. Chápu, že vzhledem ke covidovým restrikcím je vhodné kapacitu omezit o čtvrtinu nebo o třetinu, ale tohle?

Na kolik taková cesta vyjde?

Celkem na 3 250 000 korun. Platil to sice Český olympijský výbor. Ale já se budu ptát, z jakých zdrojů. Pokud se dozvíme, že šlo o peníze státní, od Národní sportovní agentury, budu se ptát, jak je možné, že s nimi ČOV hospodařil tímto způsobem a utratil je za let s poloprázdným letadlem, které mu stát poskytl. A pokud ČOV řekne, že šlo o peníze z jeho zdrojů, mělo by to zase zajímat partnery olympijského výboru.

Šlo o jediný charter směr Tokio? Ostatní čeští olympionici cestovali do Japonska normálními komerčními linkami.

Přesně tak, stát vypraví olympionikům letadlo, ale stovka z nich letí linkami. A Český olympijský výbor jim proplácí jen třídu Economy. To je další věc, kterou kritizuji. Já už nevím, kdy jindy má olympijský výbor zajistit komfortní přepravu než při cestě na olympijské hry. Aby nemusel třeba Krpálek ležet v uličce na zemi na karimatce. V praxi to fungovalo tak, že kdo chtěl lepší, pohodlnější Business třídu, musel si rozdíl v ceně letenky doplatit buď ze svého, nebo z prostředků svého sportovního svazu. To je z mého pohledu nešťastné.

Jen Češi si covid-19 přivezli do Tokia sami

Pokud vím, dával ČOV sportovcům vybrat, jestli chtějí letět charterem, nebo linkou. Třeba chtěli všichni ostatní letět linkou.

Hovořil jsem s několika sportovci. A ti mi řekli: Na nás místo v tom letadle nezbylo. Naštěstí.

To poslední slovo je důležité. Na komerčních linkách se totiž nikdo nenakazil. Zatímco v olympijském letadle ano. Což na první pohled asi vyznívá trochu paradoxně, ne?

Je to tak. Když jsem přiletěl do Tokia já, viděl jsem tam všude v médiích fotky právě tady z toho letu. Skupinovou fotku bez roušek a k tomu i snímky z paluby letadla. Japonci nás dosud měli za odpovědnou zemi, teď svůj názor asi pozměnili. Ano, problém s covidem měla celá řada olympijských výprav jiných zemí. Ale jen Češi si na to vybavili vládní speciál. A přivezli si na olympijské hry covid-19 sami. To je naprosto prokazatelné.

Cestující toho letu byli před odletem dvakrát testováni…

Řeknu vám to takhle. V srpnu se v Tokiu koná paralymipáda. A čeští paralympici už budou v rámci testovacího procesu před odletem zůstávat v bublině. Když si totiž po testech ještě někdo dojde například domů a tam případně covid-19 chytí, tak tím vzniká v celém systému díra.

Což se v souvislosti s tokijským letem olympioniků dost možná mohlo stát. Jeden z těch, u kterých se v Tokiu zjistil pozitivní výsledek, měl v Česku tři blízké osoby také s covidem. I zpráva Českého olympijského výboru připouští, že ostatní olympionici se nakazili buď v průběhu letu, nebo v příletové hale v Tokiu. V čem byla podle vás chyba?

Z mého pohledu nebyla pravidla nastavená v průběhu letu dostatečná a patrně nebyla ani dodržovaná. Šlo zejména o nasazení respirátorů, ale i rozdělení zasedacího pořádku.

Argumentace ČOV směřuje směrem, že šlo do značné míry o osobní zodpovědnost jednotlivých osob na palubě letadla. Co vy na to?

Někteří sportovci chtěli být zodpovědní a také byli. Kamkoli dnes cestujete normálním letem, hned vás stevard či letuška pokárá, že si máte nasadit respirátor pořádně, když ho máte pod nosem.

Zdá se, že v průběhu tohoto letu tak ani stevardi, ani přítomní činovníci Českého olympijského výboru nečinili dostatečně. Víte, kteří činovníci ČOV vlastně přesně na palubě byli?

Seznam nemám. A nechci nyní zasahovat do vyšetřování hygienické stanice, které ještě neskončilo. Posléze ty informace od ČOV požadovat budu.

Oslovíme japonskou ambasádu v Praze

Podle ČOV zcela pevný zasedací pořádek v letadle nebyl, cestující se údajně různě přesouvali.

Domnívám se, že v této otázce ještě vyplave řada skutečností na povrch. Z dosud učiněných výpovědí vyplývá, že sportovci jasně řekli, kde a proč seděli. Důležité je, že seating list (zasedací pořádek) byl předán pražské hygienické stanici. Já ho neznám, ale co jsem slyšel z médií, tak sportovci, kteří se posléze nakazili, až na jednu výjimku seděli plus minus tři řady od pana doktora Voráčka.

Což je ten pán, který měl pozitivní test na covid-19 hned po příletu do Tokia. A tam proto hned chtěli od české výpravy také seating list, aby od toho mohli odvodit svůj další postup a poslat Voráčkovy blízké kontakty z letadla do karantény. Kontrolovala pražská hygiena, zda zasedací pořádek, který od ČOV dostala, odpovídá tomu, který dostaly japonské orgány?

Nikoli, paní Jágrová z pražské hygieny mi vysvětlila, že za hranicemi jiného státu nic vyšetřovat nebo požadovat nemůže. To jí nepřísluší a já to respektuju. Nevíme, jaký zasedací pořádek tam česká výprava odevzdala. Proto o poskytnutí této informace zdvořile požádám japonskou ambasádu v Praze.

To je asi jediný způsob, jak zjistit, zda bylo pravdivé vaše tvrzení, že po příletu došlo z české strany k manipulaci. Že Japonci nedostali informace, které odpovídaly realitě na palubě letadla. Je to tak?

Z mého pohledu jsou vlastně důkazy jasné už teď. Sportovci vám potvrdí, že seděli v rizikovém pásmu 2-3 řady od infikovaného. A nešli do karantény. Místo nich tam zamířili činovníci Českého olympijského výboru.

Někdo to celé může vyložit tak, že se tímto krokem funkcionáři ČOV snažili sportovce ochránit před karanténou, která je mohla připravit o olympijský start nebo přípravu na něj. A to v případě, že by zůstali i nadále negativní na přítomnost covidu-19.

Pokud si to tak někdo vyloží, tak si to vyloží správně.

Pokud to tak udělali, tak patrně z tohoto důvodu.

Ano. Ale nechám na zvážení a svědomí různých lidí, jestli na tak velké akci, jakými jsou olympijské hry, je takové počínání správné. Obzvláště v Japonsku, kde jsou na takové věci opravdu hákliví. Když to shrnu: Je to prostě podvod.

Mohlo to dopadnout i mnohem hůř

Pak je otázka, do jaké míry byli účastníci tohoto letu následně českou výpravou v rámci jejích interních opatření separováni od ostatních sportovců. Máte o tom přehled?

Viděl jsem v médiích snímky stolního tenisty, jak se na tréninku fotil s různými lidmi. Z toho mi vychází, že cestující z tohoto letu mohli snadno nakazit i další české olympioniky. Mohl to být nakonec ještě mnohem větší průšvih.

Co bude dál? Necháte už všechno na hygienické stanici? Nebo ustanovíte nějakou vlastní vyšetřovací komisi?

Český olympijský výbor už své šetření ukončil, ještě se jím bude zabývat jeho výkonný výbor. Počkám na zprávu hygienické stanice, na to, zda nám pomůže s informacemi japonská strana, případně další zdroje. Uvažoval jsem o možnosti ustanovit skupinu nezávislých odborníků, kteří by tu problematiku chápali a komplexně posoudili. Ale je tu ještě další možnost.

Jaká?

Může vzniknout parlamentní vyšetřovací komise. Stran celé záležitosti s covidovým letem už mě oslovil senátor Tomáš Třetina (TOP 09) a také poslankyně Věra Procházková (ANO), předsedkyně sněmovního podvýboru pro sport. Celá ta kauza se každopádně bude řešit i na parlamentní půdě, otázka je, jakou formou. Vznik vyšetřovací parlamentní komise je jednou z možností.

Může do hry vstoupit i policie? Mohlo podle vás v rámci celé aféry dojít ke spáchání trestného činu?

Není mým zájmem popotahovat někoho po soudech, to opravdu ne. Chci vycházet českému sportu vstříc. Ale pokud se systém bude bránit a dělat špatné věci, tak se musím bránit i já.

Vyzvete pana Kejvala, aby odstoupil z funkce předsedy Českého olympijského výboru?

Hovoříme teď o možnosti zřízení nějaké vyšetřovací komise. Počkejme na její výrok. I když své si k tomu možná už předtím řekne výkonný výbor ČOV. Víte, já jsem už někdy před pěti lety kritizoval, že předseda ČOV je jediným statutárním zástupcem olympijského výboru. Navrhoval jsem, ať mezi statutáry patří i několik místopředsedů. Pan Kejval říkal, že to je v pohodě, že je to flexibilní model, když například podpisová práva drží jen sám. On je nyní jediným statutárem. A tím pádem jedinou zodpovědnou osobou.

Ke kauze už se několikrát vyjadřoval i premiér Andrej Babiš. Řešíte ji přímo s ním?

Posílám mu průběžně zprávy a aktuality o tom, co se v této kauze děje. On mě kontaktoval hned, když se dozvěděl, co se na palubě letu stalo. Řekl, že je to neskutečné, ptal se, jak je to možné. Dávám mu zprávy o vývoji, protože novináři se ho na tu věc ptají, i z tohoto důvodu chce být průběžně informován.

Reklama

Doporučované