Hlavní obsah

ČR v pololetí získala z EU o 24,4 miliardy Kč více, než zaplatila

ČR v pololetí obdržela z unijního rozpočtu 53,9 miliardy korun a odvedla do něj 29,6 miliardy korun.

Reklama

Česká republika v pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 24,4 miliardy korun více, než do něj odvedla. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Loni v pololetí tzv. čistá pozice ČR činila 10,4 miliardy korun.

Článek

Nárůst čisté pozice je letos v pololetí podle MF způsoben především vyššími příjmy ČR z fondů EU. ČR v pololetí obdržela z unijního rozpočtu 53,9 miliardy korun a odvedla do něj 29,6 miliardy korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

Příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti činily v pololetí 25,6 miliardy korun a na Společnou zemědělskou politiku ČR získala 28,3 miliardy korun.

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 tak ČR do konce června zaplatila do rozpočtu EU 595 miliard korun a získala z něj 1,36 bilionu korun. Celkem Česko dosud získalo z EU o 765,7 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Stejně na tom jsou podle posledních údajů Evropské komise z roku 2017 země, které vstoupily do EU v roce 2004 s Českem. Naopak objem odvodů nad příjmy převažuje u původních zemí EU, jako jsou Německo, Francie, Itálie nebo Velká Británie.

V roce 2017 bylo největším přispěvatelem do unijního rozpočtu Německo, které odvedlo o 10,7 miliardy eur (zhruba 275 miliard Kč) více, než z něj dostalo. Největším příjemcem peněz bylo Polsko, které získalo z rozpočtu EU o 8,6 miliardy eur (cca 220 miliard korun) více, než do něj odvedlo.

Reklama

Doporučované