Hlavní obsah

Crestyl nabídla Praze umístit Muchovu epopej do Savarinu zdarma

Foto: Kudy z nudy

Slovanská epopej Alfonse Muchy.

Reklama

Společnost Crestyl nabídla hlavnímu městu vystavit Slovanskou epopej Alfonse Muchy v budovaném paláci Savarin na Václavském náměstí na 25 let zdarma.

Článek

Plánuje uhradit také náklady na vybudování prostor, které by byly hotovy do pěti let. „Náklady na provoz by byly hrazeny ze vstupného,“ řekl za firmu Ondřej Micka. Magistrát s firmou začal jednat, přesné podmínky spolupráce ještě nejsou dojednány. Umístění pláten v Savarinu má podporu například radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha Sobě) nebo koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Pražští zastupitelé schválili zapůjčení pláten na příštích pět let na zámek v Moravském Krumlově, kam by se mohla stěhovat letos na jaře. Cyklus tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Plátna jsou nyní v depozitáři.

„Přicházíme s řešením toho, jak celou anabázi umístění Slovanské epopeje konečně ukončit a naplnit autorovo přání. Jsme připraveni na náš účet uhradit veškeré náklady spojené se stavbou výstavních prostor včetně veškerého vnitřního zařízení podle požadavků na prezentaci takovéhoto díla. Praha by tak nenesla žádné počáteční náklady na vytvoření expozice, pouze každoroční příjem z výnosů,“ uvedl generální ředitel Crestyl Simon Johnson.

Vstup do expozice by byl z vnitrobloku skrz plánovanou zahradu. Lidé by mohli přicházet také novým výstupem ze stanice metra A Můstek, který investor v minulosti slíbil vybudovat. Expozice by měla rozlohu 3500 metrů čtverečních. Nadace Mucha by sem potom umístila výběr děl a artefaktů z rodinné sbírky.

Radní Hana Třeštíková v minulém týdnu řekla, že na umístění obrazů v Savarinu panuje mezi zástupci jednotlivých stran v zastupitelstvu shoda. „Bylo by to stabilní řešení, které má podporu napříč stranami,“ řekla. Cílem je, aby obrazy do doby, než pro ně Praha postaví vlastní výstavní prostory, neskončily po návratu z Moravského Krumlova zpět v depozitáři Galerie hlavního města, kde jsou nyní.

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek, kde dříve sídlilo mimo jiné železniční učiliště, chátral.

Reklama

Související témata:

Doporučované