Hlavní obsah

Cristiano Ronaldo je zpět. Geniální tah Rudých ďáblů, nebo hazard?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Cristiano Ronaldo slaví svou 111. reprezentační trefu. Skolí v sobotu nevýrazný Newcastle United?

Reklama

Článek

Portugalská fotbalová ikona Cristiano Ronaldo zamířil po dlouhých dvanácti letech zpět „domů“. Rudá část Manchesteru ho přivítala s otevřenou náručí. Podcast Angličan řeší, co všechno změní jeho příchod do rozjetého mužstva.

Při zpětném pohledu na největší příchody v rámci letního přestupového období Premier League se posádka Angličana jednohlasně shodla na výběru ofenzivně laděné dvojice Romelu Lukaku a Cristiano Ronaldo.

„Lukaku je poslední dobou vyloženě nezastavitelný. Ukazoval to v Interu Milán, ale také okamžitě od svého příchodu do Premier League, kdy během svého debutu doslova zničil v londýnském derby Arsenal. Tentokrát si v kvalifikačním utkání s přehledem poradil s poslepovanou českou obranou, které během svého účinkování na place nedal sebemenší prostor vydechnout. Jsem přesvědčen, že jeho příchod do Chelsea sehraje zásadní roli v letošní bitvě o titul mistra Premier League,“ prorokuje Belgičanovi příznivou budoucnost sportovní komentátor Jaromír Bosák.

I Lukáš Vácha, současný kapitán sparťanské rezervy a bývalý český reprezentant, vnímá aktuální hodnotu belgického snajpra jako nevyčíslitelnou: „Chelsea udělala v letním přestupovém období klíčový krok právě díky jeho akvizici. Já jsem nicméně fanouškem Manchesteru United, takže pro mě je tím největším přestupem návrat Cristiana Ronalda na Old Trafford. United z jeho příchodu mohou zásadně profitovat, a to jak během zápasů, tak při tréninku. Očekávám, že samotná jeho přítomnost nabudí ostatní hráče k ještě lepším výkonům, což se ukáže už v neděli odpoledne proti Newcastlu.“

Jaromír Bosák na celém transferu, který byl dotažen v poslední možný den, nejvíc kvituje charakter portugalského kanonýra, který i během zářijové reprezentační přestávky pálil ostrými. I přes zahozenou penaltu dokázal 36letý forvard dvěma góly hlavou otočit nepříznivý vývoj utkání s Irskem a rozhodnout o vítězství Portugalska v nastaveném čase.

Už jeho první branka, v pořadí 110. reprezentační, se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů – Ronaldo jí překonal dosavadní rekord bývalého íránského útočníka Daeího v počtu gólů vstřelených za národní tým.

„Ronaldův přestup ilustruje jeho ambice. Proto z pohledu fotbalového fanouška jeho návrat do Premier League vysoce cením. On si mohl zvolit jednodušší cestu, vždyť ho nikdo nenutil vrátit se v jeho věku do nejnáročnější soutěže na světě. Mohl zamířit třeba do francouzské ligy, kde by nejspíš sázel jeden gól za druhým a měl by na svou práci větší klid. V Anglii mají všichni pochopitelně ta nejvyšší očekávání a jistě i on sám od sebe čeká, že bude předvádět jen to nejlepší. Možná mě na celém jeho přesunu nejvíc zajímá, jaký vliv to bude mít na kabinu Red Devils. Sledovat to celé z psychologického hlediska bude nesmírně zajímavé,“ přemítá Bosák.

Podle autora podcastu Jiřího Hoška může příchod portugalské legendy za určité konstelace napáchat v kabině United i paseku. O tradičně žádanou sedmičku na dresu už připravil stále solidně platného Uruguayce Edinsona Cavaniho, kterého svým příchodem automaticky odstavil na vedlejší kolej. Hošek přišel s myšlenkou, že ani Ronaldův krajan a spoluhráč z reprezentačního výběru Portugalska Bruno Fernandes nemusí být z příchodu CR7 úplně nadšený. To proto, že je Bruno zvyklý zahrávat v Manchesteru United standardní situace. Stejná výsada ovšem už léta patří i Ronaldovi.

„Zajímalo by mě, co si asi tak Bruno říká, když mu tam najednou přijde Ronaldo, který kope penalty, přímáky a přirozeně chce odehrát každý zápas. Na druhou stranu vzhledem k věkovému rozdílu mezi nimi je vysoce pravděpodobné, že Bruno měl v dorosteneckém věku právě svého nejúspěšnějšího krajana za fotbalový vzor, k němuž vzhlížel. Třeba si Ronaldův přestup sám Bruno vysnil a přijme ho s radostí i za cenu, že ho to zbaví určité porce kanadských bodů,“ přemítá Jiří Hošek.

Foto: Seznam Zprávy

Už jste se přihlásili do Fantasy Premier League s Angličanem?

Diskuse v podcastu se poté stočila k tématu finanční gramotnosti fotbalistů, tedy k tématu, s nímž je Lukáš Vácha v rámci své podnikatelské činnosti neodmyslitelně spjatý.

„Obecně se v českém fotbalovém prostředí posouváme k lepší situaci stran finanční gramotnosti. S devadesátými lety, kdy číhal na každém rohu investiční podvodník, se to ani nedá srovnávat. Na Spartě je v současnosti zaveden pro hráče marketingový a komunikační koučink, ale nejsme ještě tak daleko jako například v Belgii nebo Německu. V západní Evropě, která je v téhle otázce přece jen o něco napřed, se dávají hráčům automaticky peníze stranou na malý důchod. V Česku je pochopitelně problémem, že jsou fotbalisté vedeni jako OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné), což celé situaci z mnoha důvodů neprospívá. Spousta kluků začne vydělávat vysoké částky v útlém věku, a když se v tom rychle a obratně nezorientují, je pořád relativně vysoká šance, že je někdo napálí. Proto je potřeba se chránit a vzdělávat se v tomhle směru,“ konstatuje z vlastní praxe Lukáš Vácha.

Jak zapadne Cristiano Ronaldo do Manchesteru United? Má Alex Král na základ West Hamu United? Čerstvé vydání Angličana hodnotí i rokenrol přestupového období v Anglii a kvalifikační výkony české fotbalové reprezentace. Celý podcast si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Tým Angličana také připomíná dvojici nejúspěšnějších FPL manažerů za měsíc srpen, Petru Buriánkovi a Marku Bednářovi, aby se přihlásili o svou cenu buď na twitterovém účtu podcastu Angličan, nebo přímo Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované