Hlavní obsah

ČSA se chystají propouštět ve velkém

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Aerolinky ČSA, které patří do skupiny Smartwings, chystají propouštění. O práci může přijít více než polovina zaměstnanců.

Článek

České aerolinie (ČSA) čeká zřejmě velké propouštění, o kterém jedná vedení dopravce s odboráři. Dnes na to upozornil server zdopravy.cz a pro ČTK to potvrdili zástupci odborů. Podle serveru by se to mohlo týkat až 60 procent zhruba ze 700 lidí.

Podle odborů by propouštění mohlo být i projevem zatím neúspěšných jednání skupiny Smartwings, do níž ČSA patří, o pomoci státu. Jednou z podmínek státní pomoci totiž bylo zachování současného počtu zaměstnanců. Vyjádření ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) ČTK zjišťuje.

„První jednání proběhla, zatím čekáme na další informace. Bylo nám sděleno, že firma bude potřebovat podstatně méně lidí,“ řekla serveru předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Tereza Löffelmanová. Jednání potvrdil i Pavel Sokolík z Odborového svazu zaměstnanců letectví.

„Od ČSA jsme se dozvěděli, že si nebudou moci dovolit tolik zaměstnanců,“ řekl ČTK. Podle něj bude propouštění plošné, dotkne se tak posádek letadel i pozemního personálu. Přesná čísla zatím Sokolík nezná, v pondělí by mělo být propuštěno asi 29 zaměstnanců. Hlavní vlna propouštění je však zřejmě plánována na příští měsíce.

Vedení letecké skupiny teď jedná s vládou o poskytnutí státní garance za komerční úvěr. Měl by být kolem 800 milionů Kč. Jednou z podmínek státní pomoci, které prezentoval Havlíček, ovšem mělo být udržení zaměstnanců. Těch ve skupině Smartwings pracuje kolem 2 500.

Reklama

Doporučované