Hlavní obsah

Buďte rádi, že máte práci. Banka sáhla lidem na peníze, odměny jdou dolů o třetinu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Důvodem okrajování zaměstnaneckých bonusů v ČSOB je koronavirová krize a plánované spojení s Hypoteční bankou a dalšími dceřinými společnostmi. Nejvíc si budou muset utáhnout opasek top manažeři.

Článek

Většina z vás přijde o třetinu letošních odměn. A buďte rádi, že nepropouštíme jako ostatní. Tolik parafráze sdělení, které v prvních červnových dnech vyslalo vedení finanční skupiny ČSOB, kam patří i Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a Českomoravská stavební spořitelna, svým zaměstnancům.

Bonusy za rok 2020 se sníží v nepřímé úměře s výší mzdy a budou vypláceny ve většině případů nikoli zálohově jako dosud, ale až příští rok po zhodnocení výsledků za rok 2020. Tři sta nejvyšších manažerů skupiny přijde o polovinu bonusů, většina zaměstnanců o 30 procent odměn, lidé se mzdou od 30 do 35 tisíc pak budou muset oželet až 30 procent bonusů. Jediní, komu vedení na peníze nesáhne, jsou zaměstnanci se mzdou do 30 tisíc měsíčně.

Důvody jsou snižování personálních nákladů v důsledků pandemie koronaviru a také sladění systémů odměňování kvůli vrcholícímu začlenění dcer ČSOB do banky.

„V souvislosti s aktuální situací a s vědomím odpovědného finančního řízení skupiny ČSOB nezbývá než přistoupit ke snížení nákladů, podobně, jako to dělají i jiné firmy. V první řadě hledáme cesty snižování mimo oblast odměňování, nicméně musíme revidovat také některé personální náklady. Neplánujeme však kvůli úsporám snižovat počty našich zaměstnanců, proto jsme se rozhodli pro jednorázové omezení výkonových bonusů,“ uvedl za skupinu ČSOB mluvčí Patrik Madle.

Výkonové bonusy jsou vypláceny na základě plnění stanovených cílů. „Mnoho našich kolegů ve skupině ČSOB by ale vzhledem k zásadní změně situace v prvním čtvrtletí tyto cíle nemohlo splnit – a neměli by tedy nárok ani na vyplacení bonusů. Nyní přenastavujeme cíle pro vyplácení bonusů tak, aby byly s ohledem na významnou změnu na trhu realistické a aby všichni mohli bonusy férově získat,“ vysvětlil.

Některé profese ale de facto přijdou o část platu, protože bonusy jsou pravidelnou součástí jejich odměňování, byť nenárokovou.

Bonusy si kvůli pandemii škrtli i členové představenstva další velké banky, sdělil Seznam Zprávám dobře informovaný zdroj z bankovního prostředí, který si přál zůstat v anonymitě. Další velké a středně velké banky, které redakce oslovila, škrtání peněz zaměstnancům zatím neplánují. Někteří ale přiznávají, že bude záležet na letošních výsledcích.

Polovina zisku pryč

Krize vyvolaná koronavirovými opatřeními by mohla tuzemské finanční domy podle Romana Luxe z poradenské společnosti Deloitte meziročně připravit až o polovinu zisku. Pokles zisku bude mít dopad i na dividendu a akcionáře. Bankám o několik procentních bodů vzrostou rizikové náklady na úvěry. Budou muset vytvořit obrovské množství opravných položek a být připravené na nejčernější scénář.

Dvě velké tuzemské banky už začátkem května reportovaly výsledky za první čtvrtletí. Údaje potvrdily, do jak obtížného období se bankovnictví ponořilo. Komerční bance klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 16,3 procenta na 2,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za stejnou dobu zisk jednu miliardu korun, což je meziroční pokles o 54,5 procenta.

Krize ale české bankovní domy nemohla zastihnout v lepším stavu připravenosti. „Ziskovost bankovního sektoru vysoce přes 10 procent vlastního kapitálu, podíl nesplácených úvěrů méně než 2,5 procenta a kapitálová přiměřenost blížící se 20 procentům nás řadí na přední místa v Evropě,“ tvrdí Lux.

Reklama

Doporučované