Hlavní obsah

ČSSD a lidovci mají strategický plán, na jehož konci má být vláda bez Babiše

Jak definitivně otrávit společné vládnutí Andreji Babišovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Schylovalo se k tomu delší dobu, vždyť hádky ve vládě mezi sociální demokracií a lidovci na straně jedné a hnutím ANO na straně druhé jsou už pověstné. Tentokrát je to však jiné.

Článek

Jak zjistila redakce Seznam Zprávy, aktuální přestřelka nad možným daňovým únikem Andreje Babiše se stala právě tou rozbuškou, na kterou ČSSD čekala. A díky níž získala pro svého předsedu Bohuslava Sobotku dostatek munice nutné k tomu, aby se pokusil zbavit nepříjemného politického rivala, se kterým sedí ve vládě.

Cíl je jasný: Přimět Babiše, aby z vlády odešel sám. Záložní varianta: Odvolání.

Tuto strategii redakci potvrdilo hned několik dobře informovaných zdrojů blízkých vedení ČSSD i lidové strany. Promluvit byli ochotni jen pod slibem anonymity. Redakce s nimi hovořila, když se v uplynulých deseti dnech snažila zrekonstruovat, co se reálně odehrává v politickém zákulisí.

Akce Babiš začala

Akci „Babiš“ definitivně odstartovala schůzka mezi sociálními demokraty a lidovci, která se odehrála na poslední sněmovní schůzi. Strany musely zareagovat na situaci, kdy Miroslav Kalousek na jednání poslanců protlačil téma Babišových dluhopisů.

A rozhodly se do toho jít takříkajíc po hlavě – místo Kalouskova návrhu, aby ze svých problémů vyvodil odpovědnost Babiš, prosadily znění, ve kterém řešením pověřují premiéra Sobotku. Plán si straníci nechali předem telefonicky schválit přímo od premiéra, jenž byl zrovna mimo Sněmovnu.

„Shodli jsme se, že musíme tlačit na to, aby to Babiš vysvětlil. Premiér s tím neměl problém,“ popsal účastník schůzky a autor konečného usnesení, lidovecký poslanec Klaška.

Zhruba v té době si ČSSD nechala od právníků spočítat, jak by se v případě květnové vládní roztržky dál postupovalo do voleb.

Například – zda by při rozpadu koalice nehrozilo vyslovení nedůvěry vládě a předčasné volby. A pokud ano, zda by Miloš Zeman stihl zaúřadovat a vyrukovat s úřednickou rychlovládou.

Podle jejich propočtů se však nic takového časově nedá stihnout. Řádné volby se mají odehrát na podzim letošního roku.

Ale zpět k „vyvození důsledků" ze strany premiéra. Do termínu, který Sněmovna dala Babišovi, aby své daně vysvětlil, zbývá měsíc. Členové obou stran chtějí tento čas využít k tvrdým útokům na koaličního partnera, a to na všech možných plénech.

Ideální výsledek? „Že Babiš definitivně ztratí nervy a v květnu opustí vládu sám,“ prozradil pod slibem anonymity jeden z činovníků ČSSD.

Již citovaný lidovec Klaška je opatrnější: „Bavili jsme se i o tom, jaké by ty důsledky případně měly být. A směřovalo to spíš k tomu, že kdyby to nedokázal vysvětlit, měl by odejít z vlády sám,“ dodává Klaška.

Audit majetku Andreje Babiše: Co ještě musí vysvětlit?Video: Seznam Zprávy

Jak na Babiše, krok za krokem

Sociální demokraté nicméně vážně zvažují i záložní plán pro případ, že Babiš sám neodejde – podle něj by měl premiér sebrat odvahu a šéfa ANO přímo odvolat. Pro případné odvolání je naprosto klíčové, jak úspěšná bude „dělostřelecká příprava“.

Plán pro následující týdny je jasný – neustále oživovat Babišovy kauzy. Poslanec za ČSSD Václav Votava už oznámil, že se dluhopisy bude znovu zabývat sněmovní rozpočtový výbor, který vede. Kromě toho chce Lidový dům připomínat pochybný prodej akcií Babišovy firmy Profrost a Afeed nebo fond Hartenberg.

To by samo o sobě nejspíš nestačilo – Babiš až dosud všechny své skandály přežil bez větších problémů. Co tedy sociální demokraty přimělo k akci?

Spoléhají na to, co jim údajně slibují jejich zdroje. Tedy že se bruselští vyšetřovatelé z Evropského úřadu pro boj s podvody (OLAF) brzy vyjádří ke kauze Čapího hnízda. Nebo že se česká policie zaměří na další Babišovy kauzy.

O důkladné přípravě svědčí i komunikační manuál, jak útočit na Babiše, který ČSSD rozeslala svým poslancům a o němž minulý týden informoval Seznam. Na předsednictvu lidovců se zase dohodlo, že je potřeba, aby na Babiše vyvíjeli větší tlak ministři přímo na jednání vlády.

ČSSD si nachystala podrobný manuál, jak grilovat Babiše.Video: Seznam Zprávy

Především sociální demokraté se ocitli v komplikované situaci – na jedné straně je téměř jistota, že se šéf ANO po vyhazovu z vlády postaví do role mučedníka a využije to ve své předvolební kampani. Na straně druhé riziko, že pokud by se premiér nakonec z „vyvození důsledků“ pokusil vycouvat, ukáže se před voliči jako slabý.

Jak bude Sobotka postupovat, prozradit nechce: „Já jsem velmi zvědavý na ty argumenty. Chci je vyhodnotit jako předseda vlády a předpokládám, že je vyhodnotíme také v rámci koaliční rady."

Také jeho straníci až na výjimky mlčí. „Shoda je nejen uvnitř ČSSD, jak bylo z toho hlasování ve Sněmovně vidět. Vzniknou-li jakékoli oprávněné pochybnosti o kterémkoli z ministrů, premiér by měl jednat,“ dovolil si jako jeden z mála otevřenější vyjádření poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Reklama

Doporučované