Hlavní obsah

ČSSD bude hlasovat proti Babišovým úpravám EET. Spory vrcholí

Babiš vs. Sobotka: Hodinové ostřelování od ministrů ČSSD a nepřijatelné oslabení EET

 

Reklama

Podle ministra Babiše projekt EET ohrožen není a vše bude podle plánů.

Článek

Sociální demokraté budou v Poslanecké sněmovně hlasovat proti změnám, které v elektronické evidenci tržeb chce prosadit ministr financí Andrej Babiš (ANO). Po jednání vlády, na kterém si ministři ČSSD prosadili jednání o Babišových změnách navzdory nesouhlasu šéfa ANO, to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Spory kolem EET mezi dvěma hlavními stranami vládní koalice tak ještě víc zesilují.

Sobotka uvedl, že ČSSD nadále podporuje evidenci tržeb. „Na druhou stranu odmítáme oslabování EET. Jsme pro to, aby se udělal pořádek ohledně výběru daní a narovnalo se prostředí. Z našeho pohledu bylo kompromisem již rozložení spuštění evidence tržeb do čtyř etap. Nechceme jako ČSSD výjimky a nerovnosti. Návrh nemá naši důvěru," uvedl premiér.

Podle ministra Babiše projekt EET ohrožen není a vše bude podle plánů. V první fázi odstartuje evidence 1. prosince pro restaurace a ubytování. Babiš chce vyjmutí plateb ve webových obchodech provedených kartou přes internet a malých živnostníků z EET přiložit k daňovému balíčku, který mimo jiné obsahuje další zvýšení slev na děti. Balíček bude projednávat Sněmovna tento týden. V případě živnostníků Babiš upozornil, že jde o možnost, ne o plošnou výjimku.

Podle sondy, kterou v tomto týdnu podnikla redakce Seznam Zprávy, se objevují první konkrétní restaurace, které skončí provoz kvůli elektronické evidenci tržeb. Jde hlavně o menší vesnické hospody, většinou s několika málo hosty.

Reklama

Doporučované