Hlavní obsah

ČSSD bude jednat o vládě. Účast musí schválit straníci v referendu

Ostrá kritika, Chovancův debakl a zelená pro jednání o vládě, takový byl sjezd ČSSD. Video: Michaela Ryšavá, Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po ostřejší debatě dala ČSSD v neděli na volebním sjezdu několik podmínek pro jednání s Andrejem Babišem: odmítá, aby se kabinet opíral o hlasy SPD a vyzve hnutí ANO, aby nenominovalo trestně stíhanou osobu do vlády. To ale u Babiše narazí, protože hnutí za ním stojí.

Článek

Sjezd ČSSD nepřinesl nic moc překvapivého. Zvolením Jana Hamáčka do předsednické funkce straníci vzkázali, že o vládě chtějí jednat. Očekávaný šéf partaje ale vyhrál těsnou většinou a potvrdily se i spekulace, že se Hamáček s bývalým jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou domluvili a spojili síly. Zimola se stal Hamáčkovým statutárním zástupcem.

Překvapivý byl snad jen debakl Milana Chovance, který nepostoupil ani do druhého kola, nepomohlo mu ani spojení s prezidentem Milošem Zemanem. Zřejmě i proto jeho spojenci mluvili po sjezdu velmi smířlivě.

„Když vedle něj budou lidé, kteří ho budou tvrdě postrkovat k tomu, aby vystupoval nekonfekčně, tak to může mít úspěch. Honza Hamáček zná politické procesy. Ale to, co mu chybělo, je emoční stránka,“ uvedl poslanec Jaroslav Foldyna, který před sjezdem podporoval právě Milana Chovance.

Možná jsme to fakt dělali špatně, připustil po své porážce Milan Chovanec: 

Video: Seznam Zprávy

Dosavadní místopředseda partaje Chovanec pak v rozhovoru s novináři mluvil o tom, že ČSSD chtěla krev a tu dostala. „Nedivím se,“ dodal. Kromě Chovance na sjezdu rezignovali i další členové z původního vedení. Místopředsednické funkce se také vzdali Jan Birke, Petr Dolínek, Lubomír Zaorálek a Michaela Marksová.

Nakonec si delegáti odhlasovali usnesení navržené Hamáčkem, že by ANO nemělo nominovat trestně stíhaného člověka do vlády, což se kvůli kauze Čapí hnízdo týká právě premiéra v demisi Andreje Babiše, a že by o případné účasti ČSSD v kabinetu mělo rozhodnout vnitrostranické referendum.

Řadné místopředsedy už delegáti v neděli zvolit nestihli. Sjezd byl po osmé večer přerušen a pokračovat bude 7. dubna.

Miloš Zeman vyzval ČSSD k podpoře Babišovy vlády:

Video: Seznam Zprávy

I když během sjezdu zaznívala ostrá kritika, zejména k bývalému vedení, delegáti si pochvalovali rodinnou atmosféru i kompromisní výsledek. Jak někteří z nich sjezd hodnotili, se můžete podívat v úvodním videu.

Celý sjezd ČSSD jsme sledovali online:

Reklama

Doporučované