Hlavní obsah
Online

Online: ČSSD představila nové vedení. Chce bojovat s Babišem a s politickými šmejdy

Tisková konference ČSSD po sjezdu strany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sociální demokraté si dnes schválili listinu nazvanou Manifest ČSSD. V něm uvádí několik svých představ o budoucnosti Česka a zahajují několikaměsíční debatu mezi svými členy. Výsledkem má být nový program.

Článek

„Do budoucna nás čeká další zápas, příjmové nůžky se rozevírají a byznysu i politice začíná dominovat skupina těch nejbohatších. Demokracii začíná vytlačovat oligarchie. Tomu musíme zabránit, to je úkol pro sociální demokraty,“ stojí v manifestu, který si dnes delegáti sjezdu schválili.

Jak tomu chtějí konkrétně zabránit, když sami jsou ve vládě s Andrejem Babišem, už v dokumentu ale nepíší. Další slova jsou ještě ostřejší – ta zřejmě míří zase na Okamurovu SPD.

„Ve společnosti se rozmohli šmejdi, kteří jsou ochotni pro zisk podvádět i bezmocné důchodce. Stejně bezohlední jsou i političtí šmejdi, hnutí na jedno použití, která pro hlas udělají cokoliv. Parazitují na rozporech ve společnosti, ale místo snahy je řešit a mírnit naopak vyvolávají nenávist a strach. Svou kořist hledají mezi lidmi, kteří se třicet let po sametové revoluci necítí jako vítězové, ale oběti. Jejich frustrace je vede k volbě radikálních hnutí,“ stojí v novém dokumentu ČSSD.

Další jednotlivé kapitoly v dokumentu mají názvy jako třeba Vlastenectví a občanská společnost, Poctivě pracující člověk nesmí žít v chudobě a být otrokem práce, Na digitalizaci a proměny práce musíme být připraveni anebo Chceme společnost bez strachu.

„Žijeme v době rostoucího pesimismu, informačního přehlcení a strachu z budoucnosti. Doba je zrychlená a individualistická, všichni si neustále konkurují. Lidé se bojí o své postavení, atmosféru ve společnosti otravuje strach,“ popisuje nová místopředsedkyně ČSSD a ministryně sociálních věcí Jana Maláčová současnou situaci, s níž hodlá bojovat.

V dokumentu také ČSSD uvádí, že chce bezpečné Česko uvnitř EU. Sociální demokraté také upozorňují na to, že Česko v budoucnu významně ovlivní digitalizace a umělá inteligence, která může proměnit společnost více než předchozí průmyslová revoluce. „Technologický vývoj však není samospasitelný, může vést ke svobodě a dobré životní úrovni. Stejně tak ale může vést dokonce až k novodobému nevolnictví,“ píše se v dokumentu.

„Navrhujeme zkrácení pracovní doby při zachování stávající mzdy. Může to znít revolučně, ale stejně zněl před sto lety požadavek na osmihodinovou pracovní dobu nebo pětidenní pracovní týden,“ dodala ČSSD.

  • „Díváme se do Bruselu, do Washingtonu,“ řekl 1. místopředseda ČSSD Roman Onderka

    „Oba dva s předsedou Janem Hamáčkem jsme ani nevěřili, že se nám splnilo to, po čem jsme toužili. Aby sociální demokracie měla vedení, které dneska začne pracovat způsobem nového začátku, nové sociální demokracie. Tady jsou všichni sociální demokraté ve vedení, které se jasně a srozumitelně dívá do Bruselu, do New Yorku, do Washingtonu. Jsou to lidé, kteří jasně směřují sociální demokracii do Evropské unie, proaliančně.“

  • „Vedení je velmi vyvážený mix,“ říká staronový šéf ČSSD Hamáček

    „Stál jsem o to, aby ze sjezdu vzešel jednotný a dělný tým a to se podařilo. To vedení je velmi vyvážený mix. Podařilo se nám něco, o čem snily sjezdy před námi, to znamená změnit stanovy ČSSD. Máme stanovy pro 21. století. Máme to nejhorší za sebou. Ta atmosféra, která byla v tom sále, byla úplně jiná než před rokem. Dnes tady zasedala sebevědomá strana, která ví, co chce, a ví, kam jde. Chceme diskutovat o bankovní dani a o dalších způsobech, jak příjmovou stránku rozpočtu naplnit.“

  • Do dubna by mohly krajské konference ČSSD zvolit předsednictvo

    Po registraci stanov, které schválil v sobotu sjezd sociální demokracie v Hradci Králové, ČSSD svolá krajské konference, jež pak zvolí členy předsednictva. Snahou je to, aby se tak stalo do konce března, řekl ČTK první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Uvedl, že se znovuzvoleným předsedou Janem Hamáčkem už probrali, jak by mělo fungovat nově zvolené nejužší vedení strany. Nejprve chce ale spolu s Hamáčkem seznámit se svým plánem čtveřici nově zvolených místopředsedů.

  • Kde zůstal Zimola a Hašek?

  • Orgoníková ani Hanzel neuspěli

    Pátým řadovým místopředsedou nebyl nikdo zvolen, takže zůstanou jen čtyři. Lucie Orgoníková ani Tomáš Hanzel nezískali nadpoloviční většinu hlasů.

  • Z původního vedení zůstal jen Hamáček a Onderka

    Z původního vedení voleného sjezdem zůstali v čele ČSSD jen předseda Jan Hamáček a dosavadní řadový místopředseda Roman Onderka, který se v pátek stal statutárním místopředsedou. Znovu už nekandidovali dosavadní místopředsedové Jaroslav Foldyna, Martin Netolický a Jana Fialová a o funkci se neucházel ani Jiří Zimola, který se pozice prvního místopředsedy sociální demokracie vzdal už loni na podzim. Jedno místopředsednické křeslo zůstalo po loňském mimořádném sjezdu neobsazené.

  • Boj o poslední místo místopředsedy

    Nyní se koná druhé kolo tajné volby, v němž se o poslední volné křeslo řadového místopředsedy utkají místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel a zastupitelka Přibyslavi, bývalá mluvčí ČSSD a také vlády Lucie Orgoníková. V prvním kole dostal Hanzel 225 hlasů a Orgoníková 184.

  • Z místopředsedů ČSSD dostal v prvním kole nejvíc hlasů Šmarda

    V prvním kole volby místopředsedů ČSSD dostal ze zvolených kandidátů nejvíce hlasů starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, a to 392. Ministryně práce Jana Maláčová získala o dva hlasy méně, poslance Ondřeje Veselého volilo 313 delegátů stranického sjezdu a ministra zahraničí Tomáše Petříčka 256 delegátů. Celkem jich k volbě přišlo 472.

  • Vyhlášení zvolených místopředsedů ČSSD

  • Druhý den sjezdu ČSSD. Strana si zvolí další místopředsedy

    V prvním kole volby řadových místopředsedů uspěli podle neoficiálních informací ČTK ministři Jana Maláčová a Tomáš Petříček, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý. Následovat bude kolo druhé, ve kterém se utkají místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel a zastupitelka Přibyslavi, bývalá mluvčí vlády a ČSSD Lucie Orgoníková.

    Vedení sociální demokracie v pátek obhájil dosavadní předseda strany Jan Hamáček s podporou 86 procent hlasů. Delegáti pak do nejužšího vedení zvolili jako prvního místopředsedu Romana Onderku, rovněž výraznou většinou hlasů.

Reklama

Hlavní zprávy