Hlavní obsah

ČSSD chce jednat s ANO o zdravotnictví. Je to drzost a pokus o vtip, řekl Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš.

Reklama

Zařazení tématu zdravotnictví na jednání koaliční rady považuje premiér Andrej Babiš (ANO) ze strany ČSSD za vtip, nebo dokonce drzost. Novinářům to řekl po dnešním jednání vlády. ANO se podle něj na večerní jednání koalice těší a na schůzce srovná činnost současného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a jednoho z jeho předchůdců Svatopluka Němečka (ČSSD), který zasedal v koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL pod premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Článek

Podle sociálních demokratů je kvůli podfinancování ohrožena kvalita zdravotní péče. Předseda ČSSD Jan Hamáček v pondělí řekl, že chce od Vojtěcha slyšet, jak bude situaci řešit. Expertka ČSSD na zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová novinářům řekla, že debata by se měla týkat především základního fondu zdravotních pojišťoven, na kterém je 22 miliard korun.

Babiš uvedl, že se na jednání těší. „Téma zdravotnictví považuji ze strany sociální demokracie za pokus o vtip, nebo dokonce za drzost,“ řekl. Připomněl, že jako ministr financí v koaliční vládě s ČSSD a lidovci se svým tehdejším náměstkem Vojtěchem psal Němečkovi řadu dopisů. „Připomeneme, co jejich zástupce jako ministr dělal. Včetně netransparentních výběrových řízení, podivných zakázek…“ dodal Babiš.

Odbory a zástupci nemocnic, pacientů a dalších organizací nesouhlasí s rozdělením peněz do zdravotnictví pro příští rok. Peníze se podle organizací sdružených v tzv. krizový štáb mají vzít z rezerv pojišťoven. Pojišťovny pro příští rok navrhly meziroční navýšení 25 miliard korun, odbory chtějí 45 miliard. Podle odhadů bude příští rok pro zdravotní péči 346 miliard korun. „Chápu, že odbory vyvíjejí velký tlak, protože zjistily, že jsou rezervy ve zdravotních pojišťovnách, a my také ty rezervy použijeme, šest miliard korun použijeme, do zdravotnictví půjde 350 miliard,“ uvedl Babiš.

Reklama

Doporučované