Hlavní obsah

„ČSSD chce Ministerstvo zahraničí vydojit,“ říká poslanec ke kauze náměstka

Foto: ČSSD

Náměstek ministra zahraničí Pavel Jaroš inkasoval téměř sto tisíc měsíčně od ČD - Telematika. Tají ale za co. I kvůli nejasnostem nad jeho majetkovými přijmy Piráti požadují jeho konec v Černínském paláci.

Reklama

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) odmítá vysvětlit kontroverzní vazby a nejasné finanční příjmy svého náměstka Pavla Jaroše. Do případu se vložil poslanec Jan Lipavský, který žádá jeho odvolání a provedení auditu.

Článek

Svého náměstka sice zdědil po svém předchůdci, zodpovědnost za něj ale nyní nese on. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) nastoupil v druhé polovině dubna do funkce týden poté, co tehdy dočasný šéf Černínského paláce a šéf sociální demokracie Jan Hamáček nečekaně přivedl vlivného stranického funkcionáře Pavla Jaroše do křesla politického náměstka.

Seznam Zprávy v uplynulých dvou týdnech informovaly o jeho zákulisním vlivu na Ministerstvu zahraničí, ač byl v dané době „jen“ členem dozorčí rady České pošty, o konexích na lidi na Pražském hradě v čele s prezidentovým poradcem Martinem Nejedlým a nejasnostech nad jeho majetkovými příjmy. Vyplynulo to z Jarošovy uniklé komunikace, se kterou se redakce seznámila.

Vzhledem k podezření, že náměstek se v minulosti pustil do obchodování funkcí v diplomacii, se jeho kauza nyní dostala na stůl v Poslanecké sněmovně. Pirátský poslanec Jan Lipavský nyní interpeloval ministra Kulhánka s několika dotazy a požadavky.

Kromě osvětlení Jarošova postupu ohledně lobbingu za nové velvyslance chce Lipavský znát i ministrův vztah k neformálnímu vládci Pražského hradu Martinu Nejedlému. „Zvážíte v návaznosti na to a mnohé další kauzy odebrání diplomatického pasu Martinu Nejedlému?“ ptá se poslanec Lipavský ministra Kulhánka. Rovněž požádal o Jarošovo odvolání z funkce a provedení auditu výběru nových velvyslanců.

Co na tyto nejasnosti říká ministr Kulhánek, blízký spojenec stranického předsedy Hamáčka? Nic. Seznam Zprávy zaslaly šéfovi Černínského paláce dotazy ohledně dalšího působení náměstka Jaroše, ministr ale uvedl pouze to, že za jeho úřadování Jaroš nedostane prostor operovat v zákulisí.

„Nevím, jak to chodilo za mého předchůdce Tomáše Petříčka, ale po dobu mého ministerského mandátu platí, že velvyslance domlouvá ministr zahraničí napřímo s prezidentem, případně ředitelem zahraničního odboru a samozřejmě s premiérem. Žádný náměstek do toho nebude zasahovat. To vám mohu garantovat,“ napsal ministr Kulhánek Seznam Zprávám.

Dotazy, zda mu vicepremiér Hamáček vysvětlil, proč mu před nástupem do funkce Jaroše přivedl, či zda prověří Jarošovy majetkové příjmy a vazby na hradního lobbistu Martina Nejedlého, už nechal bez odpovědi. K otázkám se již několik týdnů odmítá vyjádřit i samotný Jaroš.

Pavel Jaroš na scéně

Zkoumat vazby Pavla Jaroše je důležité kvůli jeho nečekanému nástupu do Černínského paláce, kam si jej Jan Hamáček přivedl pouhé dva dny po dočasném jmenování ministrem zahraničí. Bylo to v době, kdy Hamáček začal pootáčet sociální demokracií názorově a geopoliticky směrem k prezidentovi Miloši Zemanovi, a těsně před tím, než rupla kauza Vrbětice.

Jaroš je šedou eminencí pražské ČSSD a silné kontakty má i na Hradě. S odstupem několika týdnů se jeho vysazení na Ministerstvu zahraničí ze strany vicepremiéra Jana Hamáčka jeví jako odměna za pomoc s vyjednáváním podpory pro Hamáčka na dubnovém sjezdu ČSSD a gesto vůči prezidentovu okolí.

Poslední večírek

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) má obavu, že zlobbované bude i rozhodování o nových velvyslancích pro příští rok.

„Přijde mi skandální, co se v tuto chvíli odehrává na ministerstvu zahraničí. Dostal jsem navíc informaci o další personální rošádě ohledně výběru nových velvyslanců. Mám dojem, že ČSSD se rozhodla vydojit z ministerstva, co to dá. Považuji to za jejich poslední party, takovou dopitnou. Proto jsem podal interpelaci, abych se dozvěděl o dění na ministerstvu,“ řekl Lipavský.

Seznam Zprávy včera informovaly, že změny v diplomacii již začaly. Například bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý má podle informací Seznam Zpráv dostat další post ambasadora, tentokrát v Lublani. Momentálně již velvyslancuje v Bratislavě. Už tam ale odjížděl s kritikou, že neumí cizí jazyky.

A předčasné stěhování čeká i jiného muže s vazbami na prezidentskou kancelář. Exministr průmyslu Gustav Slamečka má už po dvou letech opustit post velvyslance v Jižní Koreji – a zamířit do Dánska. Angažmá v čele české ambasády v Chorvatsku pak zřejmě čeká stávajícího šéfa české mise v Indii Milana Hovorku.

Podle něj osvětlení Jarošova případu komplikuje to, že ministerstvo i jeho šéf odmítají se odmítají ke kauze vyjádřit.

„Ministr nekomunikuje, Poslanecká sněmovna nemá žádné informace. Mám opravdu obavy, že když se celá řada velvyslaneckých postů obsadí politickými nominacemi, tak už tam nezbude místo pro profesionální výkon. Utrpí tím kvalita zahraniční služby,“ dodal Lipavský.

Na jeho písemnou interpelaci má ministr zahraničí lhůtu 30 dnů na odpověď.

Reklama

Doporučované