Hlavní obsah

ČSSD chce rozhádat nejen ANO s SPD, ale i okamurovce mezi sebou

Tomio Okamura by měl skončit v křesle místopředsedy Sněmovny, žádá ČSSD.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Snahou je rozdělit lídry SPD Tomio Okamuru a Radima Fialu.

Článek

Sociální demokraty čeká ve středu večer jednání s hnutím ANO o podobě a programu společné vlády.

Ještě před tím v Lidovém domě vymýšleli taktiku, jak přetrhnout dosavadní pouto mezi hnutími Andreje Babiše a Tomio Okamury. ČSSD je hodlá rozhádat tím, že jako pojistku pro vstup do vlády žádá odvolání politiků SPD z vedoucích pozic ve Sněmovně.

„Já si myslím, že to je logický požadavek. Zabránili bychom tím pokračování hlasovací mašiny ANO s SPD a komunisty,“ říká poslanec ČSSD Jan Birke.

Konkrétně jde o odvolání Tomio Okamury z křesla místopředsedy dolní komory, Radima Fialy z čela hospodářského výboru a Radka Kotena z postu předsedy bezpečnostního výboru.

Vedení sociální demokracie se však zatím neshodlo, zda požadovat odvolání všech okamurovců, nebo jen některých – třeba ušetřit „dvojku“ SPD, Radima Fialu.

Takovým postupem by sociální demokraté chtěli docílit toho, aby se mezi sebou politici SPD rozhádali. Podobně, jako se to stalo kdysi v Úsvitu, první Okamurově formaci, která se následkem vnitřních sporů rozpadla.

Okamurovci takovou snahu kritizují jako pokus ČSSD získat pro sebe další sněmovní funkce. „Sociální demokraté prohráli volby a teď jim jde jen o to, získat další křesla pro své lidi,“ míní první místopředseda SPD Radim Fiala.

Reklama

Doporučované