Hlavní obsah

ČSSD chce vést Maláčová. Sjezd bude v prosinci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jana Maláčová.

Reklama

Ministryně Jana Maláčová chce vést ČSSD. Jejím cílem je stranu sjednotit a posílit spolkovou činnost a politický aktivismus. Hamáček v čele strany skončil, dočasně ji vede Onderka.

Článek

Sociální demokraté změní vedení. Zájem vést stranu v pondělí projevila končící ministryně práce a sociálních věcí a dosavadní místopředsedkyně Jana Maláčová. Oznámila to na sociální síti Twitter.

„Právě jsem předsednictvo ČSSD informovala, že budu kandidovat na předsedkyni strany. Osobně podporuji prosincový termín sjezdu. Přála bych si stranu sjednotit, posílit spolurozhodování členské základny a činnost postavit na programové a spolkové činnosti a politickém aktivismu,“ uvedla Maláčová.

Dosavadní předseda strany Jan Hamáček, který ČSSD vedl od roku 2018, na úvod jednání předsednictva oznámil rezignaci na post předsedy. Předsednictvo vzalo jeho rezignaci k dnešnímu dni na vědomí. Stranu do sjezdu povede statutární místopředseda Roman Onderka.

Svoji rezignaci oznámili i všichni další členové Grémia, i jejich rezignaci vzalo předsednictvo na vědomí. „A to k datu nejbližšího sjezdu ČSSD,“ uvedla mluvčí strany Eva Gregorová.

Sociální demokraté zároveň rozhodli i o svolání 43. sjezdu strany, a to na 10. prosinec letošního roku.

Předsednictvo strany v pondělí zasedlo poprvé po prohraných volbách na začátku října. ČSSD v nich nepřekročila pětiprocentní hranici a poprvé v polistopadové historii vypadla ze Sněmovny.

Nikdo další kromě Jany Maláčové zatím kandidaturu na šéfa strany nepotvrdil.

Reklama

Doporučované