Hlavní obsah

ČSSD dluží stamiliony, pohledávka za partají jde do dědického řízení

Syn zesnulého advokáta Zdeňka Altnera Patrik promluvil o více než třísetmilionové pohledávce za sociální demokracií.

 

Reklama

Advokát Zdeněk Altner vysoudil na sociálních demokratech přes 300 milionů korun. Po jeho smrti spadla pohledávka do dědického řízení. To ještě ani nezačalo.

Článek

Byla to velká rána pro sociální demokracii ve volebním roce, v němž se rozhodovalo o vládě nad kraji. Bývalý advokát Zdeněk Altner, který před mnoha lety vybojoval pro stranu její sídlo - Lidový dům na lukrativní adrese v centru Prahy, vysoudil stamilionovou odměnu, kterou mu ČSSD nechtěla vyplatit.

Soud na jaře nařídil, že má strana právníkovi zaplatit 337 milionů korun. Sociální demokracie však podala dovolání k Nejvyššímu soudu. A i když samo dovolání nemá odkladný účinek, advokátovi odmítla peníze poslat.

Altner před měsícem zemřel. A stamilionová pohledávka, stejně jako dluhy, které po advokátovi zůstaly, teď spadly do dědického řízení. To však podle Altnerova syna Zdeňka, který je jedním z dědiců, ještě ani nezačalo.

Zdeněk Altner zemřel 7. listopadu.

„V současné době je tato věc ve fázi před zahájením dědického řízení," řekl redakci Seznam Zprávy.

Altner mladší během rozhovoru popsal i to, jak jeho otec před smrtí komentoval fakt, že se ani po pravomocném rozsudku soudu nedočkal peněz.

Patrik Altner: Doufal jsem, že si otec pohledávku vydobude sám

„Osobně jsem vždycky doufal, že si můj otec tu pohledávku vydobude sám," podotkl Patrik Altner. „Byl velmi zklamán tím, jak se ČSSD zachovala, když městský soud rozhodl pravomocně o jeho nároku. Zejména tím nezákonným postupem, který pak legalizoval Nejvyšší soud svým rozhodnutím. Tedy odkladem vykonatelnosti k tíži věřitele, mého otce, který v té době byl důchodce s exekučně postihnutelným minimem. A je absurdní, že takto Nejvyšší soud rozhodl."

Altner tak narážel na to, že sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli i odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud návrhu vyhověl, ČSSD tak zatím platit nemusí. Rozhodnutí ve věci samé však u Nejvyššího soudu zatím nepadlo. O dovolání sociální demokracie bude instance moci rozhodnout až po dědickém řízení.

„V řízení před Nejvyšším soudem se bude pokračovat až poté, kdy bude jasné, kdo je nástupcem práv a povinností zemřelého. Tedy, až bude ukončeno dědické řízení po panu Zdeňku Altnerovi," potvrdil v e-mailu pro Seznam mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Zdeněk Altner pracoval jako podnikový právník, později se věnoval advokacii. Od roku 1997 zastupoval ČSSD ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Mandátní smlouvu o zastupování s Altnerem dojednal někdejší ministr financí v Zemanově vládě Ivo Svoboda. A podepsal ji sám předseda strany - tehdy jím byl právě Miloš Zeman. Kvůli sporům s ČSSD čelil Altner trestním oznámením a stížnosti u České advokátní komory. V lednu 2011 byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů.

Reklama

Doporučované