Hlavní obsah

ČSSD má nový plán, přemýšlí o progresivní dani i pro firmy

Progresivní daň nejen pro lidi, ale i pro firmy. I tím chce ČSSD podle místopředsedy Chovance zvrátit klesající preference.

 

Reklama

Místopředseda sociálních demokratů Milan Chovanec pro Seznam připustil, že by se progresivní zdanění netýkalo jen výdělků fyzických osob.

Článek

Volební modely předpovídají napřesrok ve volbách do Sněmovny sociální demokracii porážku, a tak hlavní vládní strana hledá nová témata.

„Musíme je voličům nabídnout. A jedním z nich je progresivní zdanění firem,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam statutární místopředseda strany Milan Chovanec.

Co by to znamenalo? „Výše daňové sazby se odvíjela od výše zisků,“ doplnil Chovanec. Tedy čím vyšší zisk, tím vyšší daň.

O progresivní dani přitom zatím sociální demokraté mluvili pouze v souvislosti s příjmy fyzických osob. V Česku se platila před zavedením rovné 15procentní daně, která se u zaměstnanců vypočítává z takzvané superhrubé mzdy.

Korporátní daň, tedy zdanění firem, je aktuálně na úrovni 19 procent.

„Kromě toho musíme obnovit debatu o bankovní a sektorové dani. Současný ministr financí Andrej Babiš je proti, ale je potřeba ji zavést,“ uvedl Chovanec.

Jaké sazby daně a jaká pásma výše příjmů, respektive zisků by si sociální demokraté představovali, zatím uvést nechtěl. „Finišujeme s programovými tezemi, finální představy zveřejníme v lednu,“ řekl Chovanec.

V Evropě progresi znají

V Evropě určitá forma progresivní daně u firem není neznámá. Do loňského roku platila například ve Velké Británii. Společnosti se zdanitelným ziskem pod 300 tisíc liber platily 20 procent ze zisku, firmy se ziskem nad 1,5 milionu pak 21 procent a v dřívějších letech dokonce 23 či 24 procent. Společnosti, které se vešly do intervalu 0,3 až 1,5 milionu liber, pak měly daň odstupňovanou díky úlevám.

Progresivní zdanění používá dlouhodobě také Portugalsko. Základní sazba je 21 procent. Pro firmy, jejichž zdanitelný příjem přesahuje 1,5 milionu eur, se daň zvyšuje o tři až pět procent.

Řada zemí v Evropě pak používá „obrácenou“ progresi. Neboli má základní sazbu firemní daně, ale pro menší firmy do určité výše tržeb či zisku platí nižší. Takové daňové úlevy má například Francie, země Beneluxu nebo pobaltské republiky.

VIDEO: Zrušme daň z dividend, plánuje Babiš

Reklama

Doporučované