Hlavní obsah

ČSSD je nejblíž odchodu z vlády, Hamáček dnes jede na Vysočinu řešit situaci s prezidentem Zemanem

Středeční situace ve Sněmovně: předseda ČSSD vysvětluje, jak chce dosáhnout změny na ministerstvu kultury.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Pokud ČSSD Babišův kabinet skutečně někdy opustí, stane se tak na podzim kvůli nesouhlasu se státním rozpočtem.

Článek

Mobilní telefon hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka z ČSSD se stal ve středu důležitou a vytíženou spojkou k řešení vládní roztržky. Hejtman zrovna doprovázel po svém kraji prezidenta Zemana, s nímž nutně potřeboval hned ráno mluvit šéf sociální demokracie Jan Hamáček.

A jak známo, hlava státu nemá mobil a kontakt přes kancléře Mynáře není úplně spolehlivý.

Hamáček potřeboval se Zemanem mluvit, aby se ho zeptal, proč mu dělá problémy. Zrovna jemu, který se od prvního dne zvolení předsedou snaží urovnat pošramocené vztahy ČSSD s prezidentem.

Hamáčka naštvalo, že Zeman i nadále odmítá odvolat ministra kultury Antonína Staňka a jmenovat místo něj Michala Šmardu. Prezident mu odvětil, že to kategoricky neodmítá, ale jen chce dál jednat. A pozval Hamáčka na schůzku do Lán po 10. červenci, kdy se vrací z dovolené.

To však šéf ČSSD odmítl jako nepřípustné prodlužování – a přemluvil Zemana, že ním narychlo dorazí hned ve čtvrtek na Vysočinu. O celém vývoji pak Hamáček informoval poslance sociální demokracie.

Ti se dohodli, že si dají čas do neděle 30. června. Pokud prezident do té doby nevyřeší nebo nepřislíbí výměnu ministra kultury, hodlá ČSSD Babišův kabinet opustit. O tom by ještě muselo definitivně rozhodnout širší vedení strany, takzvané předsednictvo. Tedy že by všech pět ministrů za ČSSD podalo demisi.

Odvolání Staňka je pro Lidový dům jakýmsi symbolem – pokud si takto banální věc neprosadí, stane se ČSSD směšnou a poníženou. Kvůli tomu, že si jako suverénní strana ani nemůže vybrat koho vyšle do vlády na svá ministerská křesla.

Výběr nejzajímavějších momentů z mimořádné schůze k hlasování o nedůvěře vláděVideo: Seznam Zprávy

Ovšem není to jediná věc, která žene sociální demokraty ven z vlády. Po nedělní demonstraci na Letné Babišův kabinet zrovna schvaloval předběžný návrh státního rozpočtu na příští rok – a všichni sociálnědemokratičtí politici se zdrželi.

Něco takového u tak důležité věci se stalo poprvé od roku 1990 – že jedna z vládních stran nesouhlasí s příjmy a výdaji.

Atmosféra houstne zároveň na každé schůzi malého poslaneckého klubu ČSSD. Pokaždé má někdo z 15 poslanců nějaké výhrady k vládě – a začne mluvit o tom, že před svazkem s Babišem varoval už při loňském vnitrostranickém referendu.

A že se obavy potvrdily, a tudíž by se z ní teď mělo odejít. Důvody, proč bouchnout dveřmi, má každý jiné.

Třeba pro místopředsedu Ondřeje Veselého to byla nominace kritizovaného kandidáta SPD do Rady České tiskové kanceláře Michala Semína.

Pro ministra zahraničí Tomáše Petříčka je to chování prezidenta Zemana, na něhož navrhuje podat kompetenční žalobu.

Pro místopředsedu Romana Onderku jsou to situace, kdy si hnutí ANO prosazuje své záměry tím, že hlasuje s opoziční SPD, a tím porušuje koaliční smlouvu.

A například pro ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou jsou to škrty v jejím resortu.

Všichni už jsou tím tak trochu unaveni. Lídr Jan Hamáček ztrácí sílu před svými kolegy donekonečna obhajovat, že podle jeho názoru je účast v Babišově vládě pro ČSSD výhodnější než být v opozici.

Zvlášť když premiér a šéf hutí ANO Andrej Babiš svými kroky příliš nenapomáhá tomu, aby sociální demokraté v kabinetu zůstali.

Jaký tedy bude mít celé pnutí výsledek? Současná roztržka kolem ministerstva kultury se nejspíš ještě zažehná, ale debaty sociální demokratů o odchodu z kabinetu se vynoří opět po prázdninách, kdy se začne projednávat definitivní verze rozpočtu.

Pokud ČSSD Babišův kabinet skutečně někdy opustí, stane se tak na podzim kvůli nesouhlasu se státním rozpočtem.

Reklama

Doporučované