Hlavní obsah

ČSSD je pro Babiše jen fíkový list, který přikryje komunisty a Okamuru, říká opozice

Jak se podle politiků liší představy prezidenta a premiéra o právě sestavované nové vládě.Video: seznam

 

Reklama

Ptali jsme se politiků, jak se podle nich liší představy prezidenta a premiéra o právě sestavované nové vládě.

Článek

„Ty jejich představy se od sebe až tak moc neliší, protože v každém případě půjde o vládu ANO, SPD a KSČM. Teď jde jenom o to, zda tomu sociální demokracie poskytne jakýsi demokratický fíkový list. O což pan premiér stojí, panu prezidentovi je to jedno,“ myslí si předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle předsedy klubu lidovců Jana Bartoška jsou představy hlavy státu a premiéra v demisi jasně čitelné.

Zatímco Zeman preferuje variantu vládní koalice mezi hnutím ANO a SPD za podpory KSČM, Babiš by raději vytvořil kabinet s ČSSD za podpory komunistů.

„Osobně si ale myslím, že nejlépe by Andreji Babišovi vyhovovala vláda čistě z hnutí ANO, aby našel pár dobráků, kteří by mu tu vládu posvětili v Poslanecké sněmovně, aby získala 101 hlasů,“ uzavírá Bartošek.

Obdobný názor zastává i šéf poslaneckého klubu Starostů Jan Farský: „Andrej Babiš si dobrovolně spolupráci s extremisty z SPD nevybírá. Ale tlačí ho do té spolupráce právě Miloš Zeman.“

Jaké jsou názory ostatních politických stran a hnutí? Podívejte se na anketu na začátku článku. Redakce oslovila i hnutí SPD. To ale na anketní otázku odmítlo odpovědět.

Reklama

Související témata:

Doporučované