Hlavní obsah

ČSSD láká ministry do voleb. Poprvé do nich půjde bez „obětního beránka“

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

ČSSD nebude mít hlavního volebního manažera. Za volby bude zodpovídat volební tým.

Reklama

Vedení ČSSD řeší s ministrem Miroslavem Tomanem jeho kandidaturu do voleb. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek do Sněmovny nechce. Strana letos poprvé nebude mít volebního manažera, volby bude připravovat „kolektivní orgán“.

Článek

ČSSD piluje přípravu předvolební kampaně a kandidátních listin. V těchto dnech řeší, kdo z jejích současných ministrů bude hájit stranické barvy ve volbách. Preference strany se v posledních měsících pohybují pod pěti procenty, potřebuje tedy nasadit veřejně známé tváře.

Počítá se s kandidaturou ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, ministra kultury Lubomíra Zaorálka a vicepremiéra Jana Hamáčka.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Vedení ČSSD hodně stojí také o ministra zemědělství Miroslava Tomana. Ten potvrdil, že jeho kandidatura je ve hře.

„Budu o tom mluvit s panem předsedou Hamáčkem,“ reagoval Toman na otázku Seznam Zpráv, zda hodlá letos za ČSSD kandidovat. Dál ovšem věc nechtěl komentovat, jasno by podle něj mělo být během týdne.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek se naopak chce věnovat odborné praxi. „Do Sněmovny na podzim nekandiduji, chci se plně věnovat ministerstvu zahraničí a chci zahraniční politiku uchránit od vnitropolitických problémů a předvolební kampaně,“ napsal Kulhánek Seznam Zprávám.

Navzdory vypadnutí z vedení strany i následné vyhazovu z vlády má stále zájem ucházet se o hlasy exministr zahraničí Tomáš Petříček, o jehož nominaci v Praze se svede po víkendu funkcionářská bitva. Hamáčkův tábor zvažuje, zda v hlavním městě nenasadit ministryni Maláčovou.

„Sleduji zprávy, které se objevují v médiích. Z vedení strany se mnou o pražské kandidátce doposud nikdo nemluvil. Z boje neutíkám, mám jako jediný sociální demokrat nominaci z řádných primárek na lídra pražské kandidátky. Je potřeba, aby o tom nicméně rozhodla jak pražská konference, tak vedení celé strany,“ napsal Petříček Seznam Zprávám.

Tým manažerů

Letos poprvé půjde stran do voleb bez hlavního volebního manažera. V dřívějších dobách, kdy ČSSD před volbami ještě mívala ty nejvyšší ambice, byla funkce volebního manažera chápána jako odrazový můstek do vyšších pozic. Post zastávali například současný šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík nebo i současný šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

V posledních letech spolu s hubenými volebními výsledky už ale zdaleka nejde o tak vděčnou funkci.

Vedení ČSSD nechce obětního beránka ve funkci volebního manažera.
Roman Onderka, 1. místopředseda ČSSD

Sociální demokraté nyní rozhodli, že v přípravě voleb do Sněmovny udělají historickou změnu. Za volby už nebude zodpovídat hlavní volební manažer, ale kolektivní orgán. Tým povede šéf strany Hamáček.

„Členy týmu jsou všichni místopředsedové a ministři za ČSSD. Vedení ČSSD nechce obětního beránka ve funkci volebního manažera, ale přijímá plnou odpovědnost za výsledek ve volbách do Sněmovny,“ potvrdil Seznam Zprávám statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

„Určitě je v něčem lepší, když se rozhoduje v kolektivu – koneckonců víc hlav víc ví. Na druhou stranu se u kolektivního orgánu hůře hledá zodpovědnost za případné chybné rozhodnutí,“ řekl Seznam Zprávám předseda poslaneckého klubu strany Jan Chvojka.

Část straníků tvrdí, že jde o snahu rozmělnit zodpovědnost za případný špatný výsledek. Jiné zdroje ale upozorňují na to, že může jít také o snahu „schovat“ vliv Michala Haška. Ten se v posledních týdnech vypracoval v klíčového spojence a spolupracovníka předsedy Hamáčka, kterému nově dělá i náměstka na ministerstvu.

Michal Hašek byl oficiálním volebním manažerem strany v minulých krajských volbách. Strana tehdy kvůli tomu čelila mediální kritice i nevoli části vlastních straníků.

Reklama

Doporučované