Hlavní obsah

Já a Babiš? Necítím, že by se pode mnou houpala židle, říká Petříček

ČSSD se musí přestat hádat uvnitř a najít ztracenou důvěru voličů, říká kandidát na místopředsedu strany Tomáš Petříček.Video: Veronika Neprašová

 

Reklama

Ministr zahraničí Tomáš Petříček je tak trochu překvapením v řadách ČSSD. Muž, kterého ještě před půl rokem v podstatě nikdo neznal, se na březnovém sjezdu strany hodlá ucházet o post místopředsedy. A z tohoto křesla pak usilovat o návrat ztracených voličů. Jsou prý mezi městskými liberály, kteří mají sociální cítění. „ČSSD se bude muset naučit komunikovat sociální témata tak, aby si je lidé ve městech spojili s námi a ne s místními hnutími,“ řekl Petříček v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Vláda, které jste členem, je ve Sněmovně závislá na podpoře komunistických zákonodárců. Kde je pro vás osobně hranice komunistických požadavků, které KSČM žádá výměnou za tuto podporu, za jakou byste raději kabinet opustil?

Právě v oblasti zahraniční politiky. V ní se vláda s KSČM jasně rozchází. Pro mě je klíčové, abychom jasně prosazovali naši proevropskou prozápadní orientaci, upevňovali naši pozici v NATO a v EU a pracovali na naší bezpečnosti. Pokud by toto bylo zpochybňováno, tak bych zvažoval, jestli v takové vládě setrvat.

Jaký návrh, které hnutí ANO svou většinou ve vládě prosadilo, vás nejvíc zabolel, co pro vás byla nejbolestivější daň za účast ČSSD ve vládě s hnutím ANO?

Nejbolestivější doposud bylo, že hnutí ANO nesouhlasilo s naším návrhem zvýšit životní minimum. Bohužel to je rozdíl mezi sociální demokracií a ANO. ČSSD chce pomáhat především rodinám s dětmi, které žijí za nízké mzdy. Takže právě to životní minimum bolelo mě a mé kolegy zatím nejvíc.

Vaše působení na postu ministra zahraničí kritizuje jak prezident Miloš Zeman, tak právě komunisté. Vy sám cítíte podporu ze strany pana premiéra pro vaše setrvání ve funkci?

Pro mě je především důležitá podpora ze strany ČSSD a jejího vedení. To mi v uplynulém roce podporu vyjádřilo. Pro sociální demokracii je důležité držet naši proevropskou orientaci, pracovat na tom, abychom se lépe prosadili a ještě lépe hájili naše zájmy na půdě EU. V tomto směru nevnímám žádné zásadní tlaky na mé odvolání a budu dál pokračovat na budování pevného ukotvení České republiky v EU.

Necítím zásadní tlaky na své odvolání” ale není totéž jako cítím podporu pana premiéra”.

S panem premiérem jsme v pravidelném kontaktu, konzultujeme spolu celou řadu témat a z jeho strany necítím žádnou kritiku – v tuto chvíli.

V minulosti jste ji tedy cítil?

Sama víte, že jsme s panem premiérem řešili jednu či dvě otázky, kde jsme se možná měli lépe koordinovat. Nebo jsem já mohl ty informace podat rychleji. Ale nebyly to podle mého názoru tak zásadní otázky, že by to bránilo naší spolupráci. V tuto chvíli necítím, že by se pode mnou houpala židle. Chci pokračovat na tom, co jsem začal dělat.

S panem premiérem jsme v pravidelném kontaktu, říká ministr zahraničí.Video: Veronika Neprašová

Sociální demokracii v březnu čeká celostátní sjezd. Vy kandidujete na post řadového místopředsedy, zatím máte čtyři krajské nominace. Čím hodláte spolustraníky přesvědčit, aby vám dali svůj hlas? Co nového a přínosného jste schopný straně nabídnout?

Chci především pomoci měnit tvář ČSSD tak, aby zpět získala důvěru občanů. Chci prosazovat nejenom evropská témata, ale pomáhat i při formulování programu, který bude srozumitelnější. Bude směřovat na to, abychom realisticky nabízeli řešení, která jsou v zájmu občanů. ČSSD by se měla stát důvěryhodnou alternativou všem populistům.

Stejně jako celá ČSSD v posledních letech, i vy osobně jste utrpěl porážku, a to v loňských komunálních volbách v Praze 7. Proč by vás měli straníci volit za místopředsedu celé strany, když jste na lokální úrovni tak drtivě prohrál?

Anketa

Symbolizuje pro vás ministr zahraničí Tomáš Petříček novou tvář ČSSD?
Ano
38,8 %
Ne
55,6 %
Ještě jsem ho nezaregistroval(a)
5,6 %
Celkem hlasovalo 376 čtenářů.

Sociální demokracie utrpěla porážku v celé řadě větších měst. Pro městského voliče jsme se stali nesrozumitelnou a nedůvěryhodnou stranou. Na druhou stranu městský volič slyší na levicová témata a ČSSD se bude muset naučit komunikovat tato témata tak, aby si je lidé ve městech spojili se sociální demokracií a ne s místními hnutími. Je to hodně o značce sociální demokracie, kterou musíme zlepšovat a měnit její tvář.

Jaká je stávající tvář ČSSD a jaká by měla podle vás být?

Bohužel si myslím, že ČSSD se dnes prezentuje především tím, jak se hádá mezi sebou, jak si vyměňujeme vzkazy přes média, místo abychom vedli demokratickou programovou diskuzi uvnitř strany. To je jeden ze základních problémů, proč ČSSD není pro celou řadu našich bývalých voličů už důvěryhodná.

Lidi nezajímá, jak se hádáme a jak si okopáváme kotníky. Oni chtějí vědět, jak pracujeme pro ně. Že tu nejsme kvůli sobě, ale kvůli nim.

Reklama

Doporučované