Hlavní obsah

ČSSD na cestě z vlády. Trpělivost došla i zbytku strany, poslední naděje je Babiš

Hamáček a Babiš po schůzce v Lánech. Je čas odejít, myslí si po ní i ti sociální demokraté, kteří dosud podporovali vládnutí s BabišemVideo: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po čtvrteční lánské schůzce už po odchodu z vlády volají i ti sociální demokraté, kteří ji ještě nedávno podrželi.

Článek

Ačkoli to předseda ČSSD Jan Hamáček neřekl explicitně, dá se očekávat, že na příštím předsednictvu strany navrhne, aby sociální demokraté odešli z vlády. Naposledy o této otázce předsednictvo hlasovalo před dvěma týdny a ze 41 přítomných setrvání ve vládě podpořila jen nejtěsnější většina 21 členů.

Po čtvrtečním jednání předsedy Hamáčka s prezidentem a premiérem, na níž se opět nepodařilo přimět Miloše Zemana, aby na post ministra kultury jmenoval kandidáta, kterého chce ČSSD, oslovil Seznam některé z těch členů předsednictva, kteří před zmíněnými dvěma týdny chtěli dát vládě ještě šanci.

Ukázalo se, že i jim došla trpělivost.

„Minule jsem hlasoval pro, ale teď jsem změnil názor. My jsme ve vládě proto, abychom garantovali levicovou politiku, ale jestli nemáme ani možnost volit si ministry, nemá to smysl,” myslí si vlivný člen předsednictva v Královéhradeckém kraji Jaroslav Špaček.

Velká anketa: Co řekli členové předsednictva na začátku vládní krize

Stále prý ale doufá, že do 15. července, kdy se nejspíš předsednictvo svolá, se situace ještě vyřeší.

Podporovatelé koalice s ANO jsou totiž stále přesvědčeni, že být ve vládě má smysl. „Já bych pořád preferoval být ve vládě. Ale po dnešku mám jasno, jak budu hlasovat,” potvrdil změnu názoru také dlouholetý přítel Jana Hamáčka Robin Povšík.

„Za tohoto stavu určitě odejít. Musí fungovat ústavní principy a ty v tuto chvíli nefungují,” je rezolutní předseda libereckých sociálních demokratů Jan Mečl, který ještě nedávno doufal v dohodu se Zemanem.

„Byli jsme pro to, dát předsedovi Hamáčkovi šanci to vyřešit, evidentně se mu to nedaří. Můžeme být trapnější a trapnější, až budeme nejtrapnější, nebo můžeme říct dost,” domnívá se předseda pražské organizace ČSSD Petr Pavlík.

Nutno dodat, že v nejužším vedení ČSSD (v grémiu) panuje názor, že by bylo třeba odejít z vlády, již delší dobu. Ministr zahraničí Petříček ve čtvrtek veřejně avizoval, že je ochotný podat demisi.

Co se stalo na čtvrteční schůzce v Lánech:

Sázka na Babiše

Sociální demokraté přesto zdůrazňují, že do svolání předsednictva je stále ještě prostor se dohodnout. Příliš už ale nespoléhají na to, že by situaci mohl zvrátit Miloš Zeman. Naděje vkládají spíše do Andreje Babiše, který by stále mohl podat kompeteční žalobu nabo nabídnout výměnu ministerstev mezi ANO a ČSSD.

Babiš sice tyto možnosti odmítá, avšak po schůzce v Lánech, kde se mu nepodařilo prosadit svou, byl evidentně skleslý. A podle některých sociálních demokratů si snad uvědomí, jak nebezpečný protivník je Miloš Zeman i pro něj a začne jednat.

„Ze schůzky v Lánech je jasný závěr, že prezident nevyhověl personální změně, kterou žádal Andrej Babiš, který přitom tvrdil, že má s prezidentem přátelské vztahy a že se dohodnou. To se nestalo,“ neodpustil si rýpnutí do premiéra 1. místopředseda strany Roman Onderka.

„Nemělo se ustupovat už před rokem v případě pana Pocheho (Miloš Zeman odmítl jeho jmenování na post ministra zahraničí a ČSSD vyhověla – nominovala místo něj Tomáše Petříčka – pozn. red.), teď se situace opakuje. Takže je potřeba podat kompetenční žalobu, pan premiér musí konat. Je to historický moment, ” tvrdí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Jinak prý musí ČSSD z vlády odejít.

Opozice spěchá

Vzniklou situaci teď chce využít vnitrostranická opozice, například sociální demokraté z Ústecka nebo Plzeňska. Chtěli by předsednictvo svolat co nejdříve, ideálně ještě před plánovanou schůzkou Hamáčka a Staňka s prezidentem, která se má uskutečnit 12. července.

„Já bych to neodkládal, popíráme už sami sebe. Ten správný moment už jsme prokaučovali, víc hrdosti bychom si zachovali, kdybychom se takhle zachovali dřív,” myslí si šéf ústeckých sociálních demokratů Miroslav Andrt.

„Jako členovi předsednictva mi ten termín přijde dlouhý. Těžko teď budeme voličům vysvětlovat proč odcházíme, marketingově se nám to nedaří. Už minule na předsednictvu byla poslední šance, jak odejít co nejmíň poničeni,” shrnuje bývalý ministr Milan Chovanec.

Reklama

Doporučované