Hlavní obsah

Hamáček má dvě krajské nominace na předsedu ČSSD, Petříček jednu

Foto: Jan Mihaliček

Vicepremiér Jan Hamáček na volebním plakátu.

Reklama

aktualizováno •

Po dnešních šesti krajských konferencích ČSSD má současný předseda strany Jan Hamáček dvě nominace do čela sociálních demokratů, jeho vyzyvatel, ministr zahraničí Tomáš Petříček jednu.

Článek

Delegáti v dalších krajích zatím nerozhodli. Vládní ČSSD bude mít volební sjezd 9. až 10. dubna. Sociální demokraté se dnes v krajích zabývali také tvorbou kandidátek do sněmovních voleb a vybírali svá vedení. Konference se kvůli epidemické situaci konaly on-line.

Hamáček má nominaci na předsedu strany od delegátů z Vysočiny a Olomouckého kraje. Petříček uspěl v Karlovarském kraji. Jihočeská ČSSD o nominaci Hamáčka dnes hlasovala, ale neschválila ji. Do čela strany nedoporučili dosud nikoho ani sociální demokraté v Ústeckém a Pardubickém kraji.

Krajským šéfem v Karlovarském kraji zůstal Tomáš Svoboda, starosta Kynšperku nad Ohří. Stal se také lídrem krajské kandidátky ČSSD do sněmovních voleb. Na Vysočině povede sociální demokraty do voleb poslanec Jiří Běhounek. V jižních Čechách bude v čele kandidátky poslanec Ondřej Veselý.

Funkci předsedy krajské organizace ČSSD v Olomouckém kraji po deseti letech opouští bývalý poslanec a někdejší náměstek olomouckého hejtmana Jiří Zemánek. Nahradí ho místostarosta Kostelce na Hané na Prostějovsku a dosavadní dlouholetý krajský místopředseda Ladislav Hynek. Stal se také lídrem krajské kandidátky pro podzimní volby do Sněmovny.

Předsedou ČSSD v Ústeckém kraji se stal Radek Scherfer. Organizace byla dosud bez předsedy, řídil ji její místopředseda Marcel Běhounek. Lídr pro podzimní volby v Ústeckém kraji ale znám není, kvůli nominaci se setká v nejbližších dnech krajské předsednictvo.

Jak si vedou sociální demokraté v předvolebních preferencích a jakou mají šanci na zvolení v porovnání s dalšími, se podívejte ve volebním modelu Seznam Zpráv:

Volební model Seznam Zpráv

V Pardubickém kraji zvolili delegáti do svého čela na další dvouleté období opět předsedu poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojku. Byl jediným kandidátem. Lídrem kandidátky pro říjnové sněmovní volby bude v kraji odborářka Alena Šírová. V minulosti vedla odbory v podniku ETA Hlinsko, nyní je předsedkyní ČMKOS v Pardubickém kraji.

V neděli je plánována krajská konference ČSSD v Plzeňském kraji. Zbývajících sedm konferencí by se mělo uskutečnit v příštím týdnu.

ČSSD kvůli covidu-19 loni posunula volební sjezd z ledna na 9. a 10. dubna. Epidemie však ani v tomto termínu neumožní uspořádat ho prezenčně v Hradci Králové, takže vedení tento týden ohlásilo on-line variantu. Funkci předsedy ČSSD chce obhajovat současný šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček, kterého plánuje vyzvat místopředseda a šéf diplomacie Tomáš Petříček. Na lídra by mohl kandidovat také jihomoravský předseda ČSSD Břetislav Štefan.

Reklama

Doporučované