Hlavní obsah

ČSSD nebude hlasovat ani pro jednu verzi daňového balíčku

Foto: vlada.cz

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Sociální demokracie nepodpoří žádný z návrhů daňového balíčku, který bude v úterý projednávat Poslanecká sněmovna. Poslanci projednají vratku ze Senátu, budou volit mezi ní a původním návrhem.

Článek

Sociální demokraté v úterý nebudou v Poslanecké sněmovně hlasovat pro žádnou verzi daňového balíčku. Na tiskové konferenci ČSSD to řekl její předseda a vicepremiér Jan Hamáček.

„Říkal jsem, že cokoliv, co pošle Senát, bude lepší, než co vyšlo z Poslanecké sněmovny. A toto je nejhorší z těch lepších variant, je to de facto ten původní návrh,“ řekl Hamáček k senátní vratce, o které bude Sněmovna hlasovat na zítřejším jednání. „Sociální demokracie nebude hlasovat ani pro sněmovní, ani pro senátní verzi,“ dodal šéf ČSSD.

Návrh to nebude mít jednoduché ani u prezidenta Miloše Zemana, který už v neděli řekl, že zákon sice nebude vetovat, ale nepodepíše ho. Nechá uplynout 30denní lhůtu a zákon pak podepíše předseda Sněmovny.

„Souhlasím s tím, co dnes řekla ekonomka, paní Horská. Ona potvrdila naše argumenty, že se peníze nedostanou k těm nejpotřebnějším a do budoucna to bude velká komplikace pro státní rozpočet,“ uvedl Hamáček.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská dnes kvůli daňovému balíčku a kvůli v pátek schválenému státnímu rozpočtu pro rok 2021 rezignovala na členství ve Výboru pro rozpočtové prognózy při ministerstvu financí. Jako důvod uvedla frustraci po jednání s ministerstvem, které chtělo od výboru návrh rozpočtu pouze podepsat, avšak nedbalo na hojné námitky jeho členů.

Senátní návrh je v podobě zrušení superhrubé mzdy, zdanění práce 15 procenty a 23 procenty pro částku nad 140 tisíc. V balíčku je zároveň zvýšení slevy na poplatníka o 3 tisíce pro rok 2021 a o další 3 tisíce pro rok následující. Návrh zároveň obsahuje 80procentní kompenzace výpadku příjmů obcí a krajů. Zásah pro rozpočet v tomto případě bude asi 105 miliard ročně, původní návrh Andreje Babiše byl ve výši 90 miliard.

Sociální demokraté původně navrhovali zdanění v hodnotách 19 a 23 procent bez zvýšení slevy na poplatníka a kompenzace obcím a krajům. Jejich návrh by znamenal pro rozpočet zhruba minus 45 miliard.

Reklama

Doporučované