Hlavní obsah

ČSSD pátrá: Kdo by zůstal s Babišem?

Foto: cssd.cz

Dvě otázky pro poslance ČSSD: Kdo by se vzdal Šmardy a zůstal s Babišem? A kdo by dal hlas vládě bez ČSSD?

Reklama

Poslanci ČSSD se sejdou v pátek ještě před tím, než začne jednání širšího vedení strany.

Článek

Sociální demokraté svolali kvůli krizi v koalici a nejisté budoucnosti strany ve vládě schůzi poslaneckého klubu.

V pátek se tak kromě předem plánovaného jednání předsednictva strany potkají také poslanci. A to přesto, že podzimní sněmovní sezóna začne po dovolených až první zářijový týden. 

„Svolávám klub proto, že jsme se sešli naposledy v půli července. Mimo jiné je potřeba probrat aktuální politickou situaci,“ řekl Seznamu předseda sociálnědemokratické parlamentní frakce Jan Chvojka.

V sociální demokracii však kolují dva konkrétnější důvody, proč klub svolat.

Jeden je ten, že vedení ČSSD chce utužit jednotu svého poslaneckého klubu a především zjistit, jakou podporu by mezi poslanci mělo setrvání strany v Babišově vládě, pokud by ho zajistila výměna kandidáta na post ministra kultury.

Tím je sice nyní Michal Šmarda a předseda strany Jan Hamáček na něm opakovaně trvá, v samotné ČSSD však sílí hlasy, aby se to v zájmu vládní budoucnosti změnilo.

Anketa

Stane se podle vás Michal Šmarda ministrem kultury?
Ano
9,9 %
Ne
90,1 %
Celkem hlasovalo 10474 čtenářů.

Druhým důvodem ke svolání schůze poslanců je pak naopak situace, která by mohla nastat, kdyby ČSSD nakonec z vlády odešla.

Vedení strany podle několika zdrojů znepokojují informace, že by někteří poslanci sociální demokracie mohli podpořit ve Sněmovně rekonstrukci Babišovy vlády, v níž by byli nahrazeni ministři ČSSD (přesněji řečeno ministři, které do vlády nominovalo vedení strany). A tak by chtělo „své“ hlasy v patnáctičlenném klubu „přepočítat“.

Veřejně už možnou podporu rekonstruované vládě připustili bývalý místopředseda ČSSD a děčínský poslanec Jaroslav Foldyna a také odvolaný ministr kultury Antonín Staněk.

Foldyna minulý týden řekl, že by byl ochoten hlasovat pro vládu bez ministrů ČSSD, pokud bude nadále pracovat s takovým programem jako nyní.

Antonín Staněk mluvil podobně. Seznamu sice řekl, že nechce dávat bianko souhlas k ničemu, ale jeho další věta je zřejmá. „Cokoli, co prospěje občanům této republiky a co napomůže stabilitě vlády, odvrátí nehospodárně vyhozené peníze za předčasné volby, tak to zcela jistě podpořím, tedy i rekonstrukci vlády,“ uvedl.

Seznamu rovněž potvrdil, že se pátečního klubu hodlá zúčastnit. „Proč bych neměl?“ řekl.

Kromě uvedených dvou jmen se během uplynulého víkendu – poté co Babiš oznámil, že i pro něj je Michal Šmarda ve vládě nepřijatelný – začalo spekulovat, že „nalomených” poslanců ČSSD může být více. Skloňovalo se například jméno hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, který má blízko k Miloši Zemanovi.

Běhounek na přímý dotaz Seznamu řekl, že „spekulace nebude komentovat“.

Reklama

Doporučované