Hlavní obsah

ČSSD podezírá Babišem řízenou Finanční správu, že nadržuje miliardářům

Reportér Seznamu Václav Dolejší ze sídla ČSSD o korunových dluhopisech.

 

Reklama

Ač to Bohuslav Sobotka přímo neřekl, z jeho tónu bylo patrné, že pokud Finanční správa nezačne konat, bude požadovat odvolání jejího generálního ředitele Martina Janečka.

Článek

Sociální demokracie - hlavní vládní strana - má vážné podezření, že Finanční správa nadržuje některým velkým podnikatelům s politickou či ekonomickou mocí. V Lidovém domě to prohlásil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Konkrétně mu vadí, jak benevolentně daňová správa přistupuje k vyšetřování emisí korunových dluhopisů z roku 2012. Ty byly tehdejší Nečasovou vládou osvobozeny od daní, což řada podnikatelů využila.

Sobotka ze stovek byznysmenů, kteří to tehdy udělali, zmínil dva – oba jsou odpůrci ČSSD. Kromě známé emise dluhopisů Agrofertu, které koupil šéf ANO Andrej Babiš, ještě připomněl majitele firmy Student Agency Radima Jančury.

Jančura tehdy „půjčil“ své firmě 900 milionů korun s 12procentním úrokem koncem roku 2012, než skončila možnost vydávat výhodně dluhopisy. Sobotka po Finanční správě žádá, aby prošetřila, zda nešlo o účelovou transakci, jež měla firmě i podnikateli přihrát stovky nezdaněných milionů. Banky totiž v té době byly ochotny půjčovat za daleko nižší úroky, takže firmy dluhopisy vydávat nemusely.

"Premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec by neměli osočovat podnikatele za to, že se řídili v oblasti dluhopisů platnou legislativou, jejíž existenci Bohuslav Sobotka jako poslanec umožnil," brání mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Ač to Bohuslav Sobotka přímo neřekl, z jeho tónu bylo patrné, že pokud Finanční správa nezačne konat, bude požadovat odvolání jejího generálního ředitele Martina Janečka. Ten je chráněncem ministra financí Andreje Babiše, který ho do funkce dosadil.

Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec ještě řediteli Finanční správy připomněl, že je odvolatelný, případně mu může hrozit trestní stíhání, pokud daňová správa nebude konat a řešit kauzu korunových dluhopisů.

Janeček už jednou odmítl podobnou výzvu, aby prošetřil podezřelé emise dluhopisů – od poslanců. S tím, že neví, jak by to zpětně zjišťoval. Potíž podle Sobotky je, že letos v létě budou případné podvody po pěti letech promlčeny a mnoho času na prověrku nezbývá.

Premiér Sobotka mluvil o riziku, že aféra na veřejnosti zpochybňuje všechny dosavadní kroky vlády pro lepší výběr daní, jako je kontrolní hlášení nebo evidence tržeb. „Lidé pak mohou mít pocit, že berní úřady neměří všem stejným metrem,“ vyslovil překvapivě premiér větu, která obvykle patří do arzenálu opozičního lídra.

Reklama

Doporučované