Hlavní obsah

ČSSD potřebuje vedle Sobotky úderného člověka na špinavou práci, říká šéf senátorů Štěch

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

„Kdybych věděl, jaký kolem toho bude humbuk, tak bych jim řekl: Heleďte, vyřiďte si to sami," popsal Štěch situaci kolem pročínského prohlášení.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Staronový předseda Senátu v rozhovoru pro Seznam přiznal, že dneska už by se k „pročínskému prohlášení" ústavních činitelů nepřidal.

Článek

Přihášení se k dopisu, který po setkání ministra kultury s dalajlamou vyjadřoval za českou stranu loajalitu k Číně, se tento týden mohlo stát pro Milana Štěcha osudné. Senátoři zvolení za opoziční strany dali před středečním volbou předsedy druhé komory Parlamentu najevo, že ho do této pozice už volit nebudou.

Štěch nakonec vyhrál, získal podporu 54 ze 78 hlasujících senátorů, ale říká, že počítal s těsnějším výsledkem. „Byla i varianta, že dostanu tak 42 hlasů,“ přiznal Štěch v rozhovoru pro Seznam a naznačil, že se stal jakousi obětí pročínského prohlášení.

„Ty výtky byly směřovány hodně na mě, protože vládu kvůli tomu těžko položíte, předseda Poslanecké sněmovny se teď nevolí, takže při volbě předsedy Senátu byla situace nejpříhodnější,“ řekl Štěch.

Poradce mi řekl, že je to v pořádku, tak jsem to neřešil

Co je ale překvapivé, dnes by při sepisování pročínského prohlášení, které připravilo Zaorálkovo Ministerstvo zahraničí, postupoval jinak. „Dnes bych řekl: Heleďte, vyřiďte si to na Ministerstvu zahraničních věcí sami. Kdybych věděl, že kolem toho bude takový humbuk. Ale na druhou stranu říkat, že to byl nějaký těžký hřích, to určitě není namístě.“

Přiznal ještě, že se formou samotného prohlášení, k němuž se vedle něj, premiéra Bohuslava Sobotky a šéfa Poslanecké sněmovny přihlásil ještě prezident Miloš Zeman, vlastně vůbec nezabýval. „Dostal jsem esemesku, kde byl ten návrh. Velmi strohý, stručný. Můj poradce mi řekl, že je to v souladu s politikou jedné Číny a v souladu se strategickým partnerstvím – no a tak jsem to neřešil,“ popsal předseda Senátu Štěch svůj přístup k prohlášení, které následně vyvolalo velké demonstrace. Někteří lidé jej přirovnávali ke zvacímu dopisu členů ÚV KSČ, kteří v srpnu 1968 zvali do Československa sovětskou armádu.

Potřebujeme úderného člověka, co se nebojí Babiše

Milan Štěch se v rozhovoru vyjádřil i k situaci v ČSSD poté, co předseda a premiér Bohuslav Sobotka oznámil plánované výměny dvou ministrů. „Myslím, že to bude chtít nějaké personální změny,“ odpověděl na otázku, co teď musí ČSSD udělat. Vzápětí dodal, že tím nemyslí nového předsedu, ale někoho, kdo za předsedu „dělá špinavou práci“.

„Bude to chtít člověka, který je razantnější. Někdy je taktika, že máte vedle toho šéfa někoho, kdo děla s odpuštěním tu špinavou práci. Měl by tam být někdo, kdo je úderný, nemá důvod se něčeho bát a je schopný nastavovat Andreji Babišovi otázky a pohledy, které pro něj nemusí být úplně příjemné,“ vysvětloval Štěch.

Co dalšího k tomu Milan Štěch řekl a jak si přesně představuje „úderného člověka na špinavou práci“, se podívejte ve videu nahoře tohoto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované