Hlavní obsah

ČSSD povolává staré kádry. Vrací se i exministr, který přežil tři premiéry

Foto: Profimedia.cz

Někdejší ministr průmyslu za ČSSD Milan Urban.

Reklama

Do významné funkce v rámci sociální demokracie se vrací další politik, který byl její hlavní tváří naposledy před zhruba deseti lety. Je jím někdejší stranický místopředseda Milan Urban.

Článek

Sociální demokraté ve středních Čechách si ve čtvrtek večer zvolili nového krajského předsedu. Domovské organizaci předsedy strany Jana Hamáčka bude nově šéfovat exministr průmyslu hned tří sociálnědemokratických vlád Milan Urban. Bude také za ČSSD kandidovat do Sněmovny.

Urban v čele středočeské ČSSD střídá Hamáčkova přítele z dětství a spojence Robina Povšíka, který před časem na šéfa středočeské stranické buňky rezignoval - oficiálně jako dozvuk volebního fiaska v loňských krajských volbách.

Exposlanec je další v řadě někdejších hvězd sociální demokracie, které se v posledních týdnech vrací do funkcí nebo míří na kandidátky. Sociální demokraté znovu povolali matadory Michala Haška, Zdeňka Škromacha, ale i Vladimíra Špidlu.

Své zvolení Seznam Zprávám potvrdil sám Urban. „Batoh na zádech, tak uvidíme, kam ho donesu,“ komentoval rozhodnutí straníků. „Ten batoh ale nemůže nést jen jeden, teď se ukáže, jestli jsme parta, nebo ne. Můj děda, Masarykův legionář, by mne v tom kroku podpořil,“ dodal.

Středočeští straníci také rozhodovali o kandidátce pro sněmovní volby. Přes současnou aféru dostal podporu Jan Hamáček, v tajné volbě jej za lídra kandidátky volilo 83 procent delegátů. Urban pak bude kandidovat z druhého místa.

V posledních volbách v roce 2017 Urban ze Sněmovny vypadl, protože kandidoval až ze sedmého místa. Díky preferenčním hlasům sice přeskákal až na třetí pozici, ČSSD ale v kraji dosáhla jen na dva poslance - Jana Hamáčka a někdejší ministryni školství Kateřinu Valachovou.

Návrat do stranické funkce absolvoval nedávno i někdejší „lánský pučista“ Michal Hašek, který se před stranickým sjezdem nechal zvolit do čela své domovské okresní buňky. A pár týdnů po sjezdu pak dostal od Hamáčka post náměstka na Ministerstvu vnitra.

Hamáček po svém sjezdovém spojenci sáhl v situaci, kdy musel svého politického náměstka Jakuba Kulhánka narychlo poslat do Černínského paláce jako náhradu za odvolaného ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Haškovi dal přitom přednost před novým stranickým místopředsedou Janem Tvrdým, který měl o pozici rovněž zájem.

Politickým náměstkem - tentokrát na zahraničí - se stal další stranický matador s historickými vazbami na Černínský palác Pavel Jaroš. Ten ještě za éry Jana Kavana působil na ministerstvu jako generální sekretář.

Špidla i Škromach

Seznam Zprávy již dříve popsaly, že se vrací i další slavné tváře sociální demokracie z dob jejích největších volebních úspěchů. V nadcházejících volbách se chystají kandidovat někdejší stranický předseda a premiér Vladimír Špidla a jeho ministr práce a sociálních věcí a někdejší místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Zájem má i kandidát z vůbec první přímé prezidentské volby a později senátor Jiří Dienstbier. V jižních Čechách je dvojkou na poslanecké kandidátce dlouholetý předseda Senátu Milan Štěch.

Návrat starých tváří má dvě roviny. Někdejší stranické hvězdy svorně tvrdí, že se vrací, aby sociální demokracii pomohly v těžké chvíli. S preferencemi balancujícími na hraně vypadnutí ze Sněmovny, kterými nyní ČSSD disponuje, se totiž počítá každý hlas. O snaze pomoci straně v nouzi mluví například Zdeněk Škromach nebo Vladimír Špidla.

„Pan Štěch v posledních senátních volbách neuspěl až v druhém kole. Náš lídr kandidátky Ondra Veselý ho oslovil a požádal ho, aby by mu pomohl ve volbách. Jsme rádi, že nám pomůže a že do volebního klání s námi půjde,“ líčí například šéf jihočeské stranické buňky Václav Velhoda. Pro doplnění, trojkou kandidátky je bývalá jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Jak si vede ČSSD v průzkumech? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

Druhá rovina je, že ČSSD má známých tváří nedostatek. Partaj je sice ve vládě, ale třeba počet poslanců, kteří mají snadný přístup před televizní kamery, se smrskl na 14. A členská základna se v letech neúspěchu ztenčila na polovinu, jména na kandidátku se tak hledají hůře.

Nejnověji se také z partaje stáhli někteří straníci po posledním sjezdu, na kterém Tomáš Petříček prohrál s křídlem současného předsedy. Pardubický hejtman Martin Netolický po sjezdu oznámil, že kandidovat nebude, Petříčkovy šance jsou velmi nejisté.

Reklama

Doporučované