Hlavní obsah

ČSSD zatím zůstává ve vládě, trvá na Šmardovi a Hamáček si může vyžádat demise ministrů

Tisková konference ČSSD po jednání předsednictvaVideo: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Předsednictvo Hamáčka velmi silně podpořilo, pro bylo 37 ze 45 zúčastněných členů

Článek

Předsednictvo ČSSD rozhodlo o tom, že strana zatím zůstane ve vládě s hnutím ANO. Širší vedení také potvrdilo Michala Šmardu jako kandidáta na post ministra kultury za odcházejícího Antonína Staňka.

„Současně jsme vyzvali předsedu vlády, aby zajistil, že pan prezident tento požadavek bude akceptovat,“ uvedl předseda strany Jan Hamáček po jednání.

Pokud by prezident nástupce neschválil, má Hamáček plnou kompetenci jednat o dalších krocích, což může být i odchod z vlády. Může si také kdykoliv vyžádat demise ministrů své strany. „Jsem přesvědčen, že tuto situaci vyřešíme, a že pan premiér bere situaci vážně,“ dodal Hamáček.

Předsednictvo Hamáčka velmi silně podpořilo, pro bylo 37 ze 45 zúčastněných členů.

Foto: Seznam Zprávy

Usnesení předsednictva ČSSD

Pražský hrad se zatím nechtěl k situaci vyjadřovat. „Aktuálně nebudeme poskytovat žádný mediální komentář,“ reagoval Ovčáček na žádost o komentář k výsledkům předsednictvu ČSSD a na otázku, jak bude prezident nyní postupovat a zda přijme premiéra Andreje Babiše (ANO).

Na jednání předsednictva překvapivě dorazil na chvíli i premiér Andrej Babiš. „Požádal mě pan předseda Hamáček a já jsem mu vyhověl,“ řekl Babiš.

Členům předsednictva dle svých slov představil názory na vládu a na to, jak by měla fungovat. „Úkoly plníme, samozřejmě občas máme jiné názory, třena ohledně peněz, ale byla by škola, kdyby tento projekt skončil,“ řekl novinářům při odchodu z Lidového domu.

Prezident Miloš Zeman už na páteční schůzce s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a ministrem Antonínem Staňkem (ČSSD) uvedl, že je připraven k 31. červenci Staňka odvolat.

Sociální demokraté hodnotili výsledek lánské schůzky rozdílně. Podle řady z nich, například místopředsedy Senátu Milana Štěcha nebo předsedkyně jihomoravské ČSSD Naděždy Křemečkové, by měla sociální demokracie z vlády odejít. Naopak bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek nebo šéf královéhradecké krajské ČSSD Jan Birke by byli pro zachování současné koalice.

Podívejte se na Speciál Seznamu k předsednictvu ČSSD a vládní krizi

Speciál Seznamu k předsednictvu ČSSD a vládní kriziVideo: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované