Hlavní obsah
Online

Vedení ČSSD řeklo ano s podmínkou pro Babiše. Bude-li odsouzen, musí z vlády

Vedení ČSSD o vládních jednáních s ANO.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vedení sociálních demokratů v Lidovém domě posuzovalo nabídku, kterou ČSSD dostala od Andreje Babiše na společnou vládu.

Článek

V Lidovém domě jednali lídři sociální demokracie o tom, zda přijmout novou nabídku a vstoupit s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO do koaliční vlády.

Jednání o vládě mezi oběma stranami se znovu rozeběhla toto pondělí, když dva týdny předtím už jednou zkrachovala. Vedení ANO však doporučilo se k nim vrátit.

Jaká nabídka je, zatím nikdo z politiků neprozradil.

Událost sledujeme v on-line přenosu:

  • Hamáček: Kdybychom nejednali, poškodilo by to reputaci České republiky v zahraničí

    Odmítnout jednání by znamenalo otevřít dveře vládě opírající se o extrémní stranu, SPD - to by se dost podepsalo na reputaci České republiky, řekl předseda sociálních demokratů. První jednání ztroskotala na neústupnosti ANO ohledně stíhání Andreje Babiše. Nový návrh hnutí ANO je podle Hamáčka důstojný.

  • ANO nabídlo ČSSD pět ministerstev

    Ministři nominovaní sociální demokracií mají usednout na ministerstvo vnitra, kultury, zemědělství, práce a sociálních věcí a obrany nebo zahraničí.

  • Filip jednal s Babišem, chce mluvit do obsazení ministerstev

    Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš informoval dnes předsedu KSČM Vojtěcha Filipa o nabídce pro ČSSD na vládní spolupráci. Filip, kterého v sobotu čeká obhajoba stranické funkce na sjezdu v Nymburku, po schůzce ČTK řekl, že KSČM se chce na jednáních o obsazení problematických ministerstev podílet. ANO a ČSSD nemají ve Sněmovně 101 hlasů, připomněl Filip.

  • ČSSD chce ve smlouvě pojistky

    V koaliční smlouvě s hnutím ANO mají být pojistky, aby nebylo možné přehlasování ze strany ANO, SPD a KSČM. Sociální demokraté se chtějí při vyjednávání vrátit i ke kauze šéfa GIBS.

  • Příští týden by mohl být návrh koaliční smlouvy

    K jednání se možná připojí i KSČM, která je ochotná vládu podpořit.

  • Hamáček: Bylo to těžké rozhodnutí

    Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka nebyl návrat k jednacímu stolu s ANO jednoduchý - mají ale díky němu šanci prosadit růst platů či další své programové priority.

  • Babiš prošel velmi těsně

    Sociální demokraté budou pokračovat v jednáních o koaliční spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše. Podle informací z jednání se vyslovilo proti pět členů předsednictva, pro bylo 14 a sedm se jich zdrželo.

    Už před začátkem dnešní schůzky zástupci vedení ČSSD potvrdili, že ANO nabízí sociálním demokratům pět ministerstev včetně vnitra. Podle informací ČTK jde o ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a resort obrany či zahraničních věcí. Případnou spolupráci sociální demokracie zřejmě podmíní také písemným závazkem, že v případě prvoinstančního odsouzení opustí člen kabinetu vládu, což míří na premiéra Babiše, který je trestně stíhán v dotační kauze Čapí hnízdo.

  • Připraveni na tiskovku

  • Foldyna: Nejde o resorty, ale o to, jak budeme vypadat

    Podle odpůrců vládního angažmá ČSSD záleží na tom, jak sociální demokraté dokážou svou roli obhájit. Část krajů podle místopředsedy Jaroslava Foldyny spolupráci s ANO odmítá.

    „Tady nejde o počty ministerstev ani ministerstva, ale o podstatu toho, v jaké situaci se bude nacházet sociální demokracie. Jde o to, abychom důstojně mohli splnit očekávání a být v důstojné roli před občany,“ řekl Foldyna novinářům.

  • Pět resortů pro ČSSD podle ČTK

    Podle informací ČTK jde při vyjednávání mezi ANO a ČSSD o ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a resort obrany či zahraničních věcí. Vnitro však ve svém výčtu domácí agentura neuvádí.

  • Na vnitro prý míří předseda Hamáček

    Podle informací deníku Právo, které se odvolává na dva na sobě nezávislé zdroje, by kandidátem na post ministra vnitra měl být předseda ČSSD Jan Hamáček. Vedle vnitra má sociální demokracie dostat ještě kulturu, obranu a zemědělství. Podle Práva se licituje hlavně o Ministerstvo práce a sociálních věcí a o Ministerstvo zahraničí.

  • Netolický: Ve vládě by neměl být nikdo s trestním stíháním

    Místopředseda ČSSD Martin Netolický v rozhovoru s médii uvedl, že koaliční smlouva s hnutím ANO by měla obsahovat i bod, který by zakazoval působení nepravomocně odsouzeným politikům ve vládě. Bližší informace nesdělil.

  • V Lidovém domě se jedná

  • Onderka: Nabídli nám vnitro a čtyři resorty

    Jeden z nových místopředsedů strany Roman Onderka potvrdil informaci, že hnutí ANO nabídlo sociálním demokratům Ministerstvo vnitra a další čtyři resorty. Někteří další členové ČSSD ale řekli, že konkrétní informace o této nabídce nemají.

  • Štěch je proti koalici

    Předseda Senátu Milan Štěch před zasedáním řekl, že ČSSD svými výsledky z voleb nedosáhla na to, aby byla ve vládě. Proto je proti utvoření koalice s hnutím ANO.

Reklama

Hlavní zprávy