Hlavní obsah

ČSSD se nechce vzdát lex Babiš. Zákon o podnikání ministra financí měnit nehodlá

 

Reklama

Vládní strany se na koaliční radě neshodly, jak budou příští týden hlasovat ohledně zákona o střetu zájmů. Hnutí ANO chce zákon zamítnout, ČSSD klíčové body zákona měnit nehodlá.

Článek

Hnutí ANO šlo na schůzku s požadavkem, aby vládní strany zákon zcela zamítly a začaly připravovat nový návrh. Jako argument přinesli zástupci Babišova hnutí čerstvý posudek parlamentního institutu, podle kterého je zákon nejspíš protiústavní.

V návrhu budoucího ministra pro legislativu Jana Chvojky z ČSSD totiž vypadla důležitá pasáž. Místo, aby zákon zakazoval vlastnictví médií pouze ministrům, dopadne na všechny politiky, kteří zákonu o střetu zájmů podléhají. Tedy třeba i na zastupitele v malých obcích.

Chvojka ale tvrdí, že o žádnou chybu nejde a od začátku takto rozsáhlé omezení zamýšlel. „Problém to není. Já jsem s tím takhle počítal devět měsíců. Pro mě je novinka, že dnes někdo přišel s tím, že je to nějaký problém. Od začátku například pan Faltýnek říkal, že to chce rozšířit na další funkcionáře. Takže jsem splnil, co chtělo hnutí ANO,“ uvedl Chvojka.

Premiér Bohuslav Sobotka trvá na tom, že je zákon o střetu zájmů nutný schválit.

„My jako ČSSD s tím nemáme žádný problém, to znamená, bez problémů si myslím, že se ten zákon může schválit," uvedl Sobotka na dotaz týkající se možné chyby v zákoně. ČSSD podle něj nepožaduje žádné úpravy nebo změny zákona.

Lex Babiš podpoří také lidovci. Pokud zákon projde, hnutí ANO zřejmě zváží možnost upravit ho během příštích měsíců novelou.

Stopka dotacím i médiím

Na Babišovu podnikatelskou skupinu Agrofert, do níž patří i mediální dům Mafra a rozhlasová stanice Impuls a televize Óčko, by dopadly pasáže, podle nichž by firmy členů vlády neměly přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Podle analýzy zveřejněné nedávno serverem HlídacíPes.org získaly firmy holdingu v posledních deseti letech veřejné zakázky až za 35 miliard.

Zákon přezdívaný lex Babiš už poslanci jednou schválili. Jenže teď jim ho vrátili senátoři, kteří chtějí odložit účinnost z ledna 2017 až na září. Poslanci mají možnost schválit buď senátní, nebo poslaneckou verzi, případně zákon úplně odmítnout.

ČSSD preferuje senátní verzi zákona, lidovci jsou připraveni hlasovat pro obě varianty. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že normu pravděpodobně nebude vetovat, byť by zákony neměly být přijímány proti jednomu člověku.

Reklama

Doporučované